Spännande lösningar!

PUBLICERAD: 20 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

|

Med jul och nyår i mellan två utgivningar blir det ett ganska långt glapp mellan tidningarna, flera månader faktiskt, men nu är det ”business as usual” igen. Förhoppningsvis får vi alla ett bra år både privat och branschmässigt. Många kan nog dra nytta av Scanpackeffekten och kamma hem lite nya order. De flesta leads från mässan bör väl vara bearbetade nu.

 

Sedan förra utgåvan av nord emballage har jag hunnit vara med på European Bioplastics årliga jättekonferens i Berlin, den här gången med över fyrahundra deltagare och på AIPIAs, det vill säga organisationen för aktiva och intelligenta förpackningar, konferens i Amsterdam, med över trehundrafemtio deltagare. Dessutom hann jag med ett besök hos automatiseringsexperten Festo och deras nya testcenter i Holland (men på julafton var jag hemma till familjens förvåning).

När det gäller bioplasterna kan man konstatera att branschen kanske inte flyttat fram sina positioner så tydligt som man kunde förvänta sig i en tid av aggressivitet mot de fossila plasterna. Mycket har i och för sig handlat om nedskräpningen i haven och där är inte bioplasterna ett alternativ, de har aldrig marknadsförts som det. Intressant att notera är att generation tre av bioplasterna är på gång, då pratar vi om att producera dem med utgångspunkt från CO2 eller metangas. Även på hemmaplan är intresset stort för bioplaster. På Nordisk Bioplastförenings öppna årsmöte den 14 mars i Göteborg ser det ut att bli ett hundratal deltagare.

Hos AIPIA vimlade det som vanligt av nya tekniska lösningar med det vanliga problemet att det är svårt för de stora företagen som vill utnyttja tekniken att veta vilken väg man ska välja. Generellt sa man i vilket fall att nu är tiden över när man beskriver vad som är möjligt, nu handlar det om att se hur man kan utnyttja tekniken och vilka förtjänster den kan ge.

Hos Festo handlar det mesta om Industry 4.0, IoT och digitalisering i största allmänhet. Tekniken rusar verkligen fram för närvarande och nu gäller det för både leverantörer och kunder att hitta nya, fungerande sätt att arbeta tillsammans och ta till sig möjligheterna.

Du kan läsa mycket mer om detta i denna utgåva och dessutom se ett stort antal inspelade intervjuer och presentationer på www.packnews.tv. Missa inte det, nord emballage är mycket mer än bara en tidning.

 

Ni som läser den här sidan med någorlunda regelbundenhet vet att jag brukar tjata en hel del om den nordiska förpackningstävlingen ScanStar och, som jag upplever det, dess tillkortakommande. Mina synpunkter är inte uppskattade inom SPA, den samlande organisationen för de nordiska förpackningsföreningarna, som driver ScanStar, men det är en smäll man får ta. ScanStar behöver förnyelse, så enkelt är det. Framtiden för tävlingen kompliceras nu lite av att Intressentföreningen Packforsk, som svarat för det svenska engagemanget i ScanStar, väljer att kliva av som arrangör (läs mer om det och annat om Intressentföreningen i den här utgåvan). Sverige står därmed utan representant och det ska bli intressant att se hur lösningen ser ut, vem som kan tänkas ta över stafettfpinnen. Så vitt jag vet har det genom alla år varit förpackningsföreningarna som styrt och ställt, nu tvingas man hitta en utomstående aktör som kanske kan komma in med lite nytänkande. Den uppkomna situationen kan kanske på sikt bli en fördel för tävlingen? Vad finns det då för tänkbara alternativ? Packbridge är så klart ett. När vi grundade Packbridge för nio år sedan hade vi frågan uppe om vi skulle ha en egen förpackningsdesigntävling, men vi valde bort det då vi dels tyckte att det fanns tävlingar så det räckte, dels inte ville konkurrera med ScanStar och riskera att skapa en dålig relation till föreningarna. Nu är ju läget ett helt annat, det skulle troligen vara positivt för Packbridge att kliva på tåget. Ett annat alternativ skulle kunna vara Scanpack. Med mässan skulle man få en organisation som dessutom har lokaliteter att använda och samtidigt skulle det kunna vara en åtgärd för att hålla varumärket Scanpack aktivt mellan utställningsåren. Vi får se vad som händer.

 

En gång för länge sedan läste jag ekonomi på Handelsgymnasiet. Kommer inte ihåg så mycket mer än hur man konterar med debet och kredit och att i alla övningsexempel var det en åkare som hette Janne Hjulman som fick lämna ut sin ekonomi. Jag blev aldrig bra på det där, vilket kanske bevisas av att jag inte ens kan skilja på kronor och euro. I förra tidningen skrev jag att Bosch förpackningsmaskintillverkning var till salu för 2,5 miljarder kronor (enligt ryktet). Det hade nog varit rätt billigt. Naturligtvis skulle det stå euro, och därmed hamnar det på en helt annan nivå, en nivå som säkert avskräcker många intressenter. Klantigt av mig, men ibland går det snett.


BO WALLTEG

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x