Spännande föredragshållare på bioplastföreningens årsmöte

PUBLICERAD: 14 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Karin Bodin|VD för Polarbrödsgruppen|berättar om Polarbröds unika beslut att byta ut oljebaserad PE mot bioplast från sockerrör.

Torsdagen den 30 mars håller Nordisk Bioplastförening öppet årsmöte i Mölndal/Göteborg. Förutom sedvanliga mötesförhandlingar kommer årsmötet även att bjuda på tre mycket intressanta och spännande föredragshållare, som ska ge sina bilder och visioner av ”Bioplastmarknaden i dag och framöver”.

En av de föredragshållare, som är engagerade till årsmötet, är Karin Bodin, som är VD i storbageriet Polarbröds moderbolag Polarbrödsgruppen.
Bageriet, som är Sveriges tredje största, tog i fjol höstas det unika beslutet att byta ut all oljebaserad polyeten i sina flexibla förpackningar mot bioplast, tillverkad av sockerrör av brasilianska plastföretaget Braskem (läs HÄR). Inget annat storbageri i världen har bestämt sig för en sådan övergång till ”grön plast”..! 
Beslutet ingår i Polarbröds uttalade strategi att bli ett alltmer hållbart företag och det innebär att Polarbröd väsentligt minskar sitt totala koldioxidutsläpp räknat ”from cradle to gate”.

Från Tyskland kommer Michael Carus, som är grundare av och VD för välrenommerade nova-Institute, vilket är verksamt framförallt inom biobaserad ekonomi. Michael Carus, som har en bakgrund som fysiker,  har arbetat i mer än 20 år inom biobaserad ekonomi och hans fokus ligger på marknadsanalyser, teknisk-ekonomiska och ekologiska utvärderingar samt den politiska och ekonomiska ramen för biobaserade processer och applikationer.

I Norge finns miljöorganisationen ”Zero” (Zero Emission Resource Organisation) och därifrån kommer Marius Gjerset till bioplastföreningens årsmöte för att ge sin syn på bioplaster och deras plats i miljöarbetet.
Zero är en oberoende, ideell miljöstiftelse, som anser att klimatet är den viktigaste miljöfrågan och som arbetar för att driva utsläppslösningar och förhindra investeringar i lösningar, som ger utsläpp. Zero ser som sin uppgift att säkerställa en bekväm och snabbast möjliga övergång från klimatpåverkan till nollutsläppslösningar.

Förutom föredragen kommer under dagen även en del medlemsföretag att göra korta presentationer av sina produkter och/eller utvecklingsplaner.

Nordisk Bioplastförening hade ett mycket positivt år 2016. Under året var man synliga på en rad seminarier och mässor, samtidigt som antalet medlemsföretag fortsatte att växa och nu närmare sig 30 st.

Till årsmötet är inte bara representanter från medlemsföretagen välkomna, utan mötesdagen är öppen för alla, även sådana som bara har ett generellt intresse av materialgruppen bioplaster.

Årsmötet börjar kl. 12.00 med en lättare lunch varefter årsmöte och föredrag tar vid. Klockan 15.30 räknar man med att vara klara. Noteras bör att allt, inklusive lunchen,  är gratis – Nordisk Bioplastförening bjuder!

Plats för årsmötet är företaget Visutechs lokaler i Mölndal/Göteborg.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432