SodaStream ska hjälpa PepsiCo spara 67 miljarder plastflaskor

PUBLICERAD: 13 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Läskjätten PepsiCo har köpt SodaStream och med dess hjälp ska man ha sparat in 67 miljarder engångsplastflaskor fram till år 2025. (Bild SodaStream)|”Förvärvet av SodaStream ska hjälpa oss att spara miljardtals plastflaskor”, säger PepsiCos VD Ramon Laguarta. (Bild PepsiCo)

Läskjätten PepsiCo har köpt kolsyremaskintillverkaren SodaStream och med dess hjälp ska man nu spara in miljardtals engångsflaskor av plast.
PepsiCo presenterade nyligen sina globala hållbarhetsmål, där ett av huvudmålen är att minska plastföroreningarna i världen. Till och med 2025 ska bolaget ha minskat antalet engångsplastflaskor, som hamnar i naturen, med 67 miljarder flaskor.

”Till stor del ska detta ske genom förvärvet av SodaStream”, säger PepsiCos VD Ramon Laguarta.

”Förvärvet av SodaStream ska hjälpa oss att spara miljardtals plastflaskor”, säger PepsiCos VD Ramon Laguarta. (Bild PepsiCo)

Kolsyremaskintillverkaren SodaStream har i decennier haft som hjärtefråga att minska plastens negativa inverkan på miljön. Företagets tydliga hållbarhetsfokus var också en av anledningarna till att PepsiCo under 2019 köpte företaget. Genom att använda SodaStreams kolsyreteknik med hemmaproducerat ”bubbelvatten” på flergångsflaskor, kan konsumenterna kraftigt minska sin användning av engångsflaskor av plast.

”För oss har klimatfrågan alltid legat varmt om hjärtat, och då främst kampen mot engångsplastflaskor. Det är därför oerhört glädjande att PepsiCo väljer att ställa sig vid vår sida i kampen mot engångsplast. Tillsammans kan vi göra stor skillnad”, säger Jörn Viefhues, Nordenchef på SodaStream.

Som ett led i besparingsstrategin har PepsiCo och Soda Stream nu också lanserat koncentrat med smaker från fem olika PepsiCo-produkter, bland annat storsäljarna Pepsi och 7-up.

SodaStreams svenska konsumenter blir först i världen att få tillgång till smakkoncentraten, som ska tillsättas bubbelvattnet. Lanseringen inleddes den 23 oktober.

”Den här lanseringen är en viktig milstolpe för oss i arbetet för att ge konsumenter fler valmöjligheter, när det kommer till dryck och samtidigt värna om vår planet”, säger Eyal Shohat, CEO på SodaStream.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx