Snart klart för enhetlig nordisk märkning av förpackningsavfall

PUBLICERAD: 25 juni 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Så här ska märkningarna se ut på avfallskärl i Norge enligt det nya systemet. (Bild Loop)|Exempel på några av de symboler för förpackningsavfall, som utarbetats i Norge av Avfall Norge och stiftelsen Loop.

Norge har utarbetat ett märkningssystem för förpackningsavfall efter dansk förlaga och nu ska märkningen anpassas till svenska förhållanden. Därmed ser det ut som att ett enhetligt nordiska märkningssystem för förpackningsavfall kan bli en realitet. Det skriver Tysk-Svenska Handelskammaren och vår systersajt Packnews.no

Exempel på några av de symboler för förpackningsavfall, som utarbetats i Norge av Avfall Norge och stiftelsen Loop.

Det norska märkningssystemet är utarbetat av Avfall Norge och stiftelsen Loop, efter modell av nya märkningssymboler, som tidigare antagits i Danmark.

Huvudtanken med märkningssystemet är att samma symboler ska finns såväl på själva förpackningarna som på avfalls- och sorteringskärl i hemmen, på arbetsplatser, på avfalls- och miljöstationer och på avfallskärl i offentliga miljöer. Med ett enhetligt system av symboler ska det bli enklare för konsumenterna att korrekt sortera förpacknings- och annat avfall.

Enligt Tysk-Svenska Handelskammaren är nästa steg i Sverige att anpassa märkningssymbolerna efter svenska förhållanden. Exempelvis måste det finnas två olika symboler i Sverige för glasavfall, eftersom vi delar upp glaset i färgat och ofärgat, medan de danska och norska systemen endast har en symbol för glasavfall. Symbolerna behöver också tydliga beskrivningar i text, som eliminerar risken för missförstånd och felsortering. Synpunkter från producenter och branschorganisationer ska också inhämtas, innan ett svenskt system av avfallssymboler, grundat på de danska och norska systemen, kan bli klart.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x