Snabbmatsförpackningar i topp när Fyrisån ”skräptestades”

PUBLICERAD: 2 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Två gånger i veckan samlade man in avfall och vass, som samlats vid länsen. Alla skräpföremål räknades och kategoriserades efter typ av material. (Bild Uppsala Kommun)

Snabbmatsförpackningar (och fimpar) hamnade i topp, när Håll Sverige Rent och Uppsala kommun i somras ”skräptestade” Fyrisån inne i Uppsala.
Skräpmätningarna genomfördes mellan Nybron och Islandsbron och syftet var att ta reda på hur mycket skräp, som hamnar i ån och vad det är för material.

För att fånga in det förpackningsavfall och annat skräp, som kommer drivande med ån, sattes en djupläns upp ovanför Islandsfallet. Även sjögräset fungerade som skräpfälla, då vattennivån var låg och sjögräset långt.

Två gånger i veckan under 12 veckor i somras genomfördes skräpmätningen. Resultatet blev totalt 4.115 skräpföremål. Snabbmatsförpackningar och fimpar toppade listan med två tredjedelar av det insamlade skräpet.

”Som vanligt är det väldigt mycket plastpåsar och snabbmatsförpackningar, som tyvärr slängs i ån. Det som dock förvånar oss lite är att det var en så stor mängd pantburkar, som hittades. Burkarna slängs alltså, istället för att pantas, vilket ju är ett dubbelt slöseri av resurser”, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent

En gång i veckan räknades och kategoriserades även skräpet från Islandsbron, detta för att se om något tagits sig förbi länsen. Men djuplänsen fungerade bra och det var inte mycket skräp som identifierades vid Islandsbron.

”Om det inte vore för länsen hade allt skräp och avfall troligtvis åkt vidare ut i Ekoln och Mälaren. Nu har vi utvärderat metoden, nästa steg är att utveckla fler skräpfällor, som vi ska testa nästa sommar. Utmaningen ligger i att det ska vara smidigt att ta upp allt skräp, som samlats i skräpfällorna”, säger Sofia Hellström, projektledare vid Uppsala kommun.

”Vi är väldigt glada att de här mätningarna görs, så att Uppsalaborna får upp ögonen för hur deras vackra Fyriså behandlas som en soptunna”, säger Johanna Ragnartz.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent i en tre årsperiod

Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent, skriver de i ett pressmeddelande den 21 mars. Samtidigt anser de att nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Grafiskax

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024