Smurfit Kappa i unikt projekt om lagring av förnybar energi

PUBLICERAD: 12 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

I projektet HYFLEXPOWER, som ska visa att förnybar vätgas (H2) kan lagras på ett flexibelt sätt, delatar bland annat Smurfit Kappa och Lunds universitet.|”Vårt pappersbruk i Saillat-sur-Vienne är en utmärkt plats för att utföra denna banbrytande forskning”, säger Laurent Sellier.|Vid Smurfit Kappas bruk i franska Saillat-sur-Vienne tillverkas bland annat stora mängder wellpapp. (Bild Smurfit Kappa)

Förpackningskoncernen Smurfit Kappa har valts ut att delta i ett unikt och innovativt forskningsprojekt om lagring av vätgas (H2) framställd av förnybara energikällor. Projektet, som har namnet HYFLEXPOWER, innebär för Smurfit Kappas del att koncernens pappersbruk i franska Saillat-sur-Vienne blir först i världen med en integrerad demonstrator för vätgasturbiner. I projektet deltar flera andra intressenter, bland annat Lunds universitet.

Smurfit Kappas deltagande tillkännages i samband med att EU-kommissionen publicerar rapporten ”Hydrogen Strategy for a Climate-Neutral Europe”, som redogör för den viktiga roll som väte och vätgas kommer att spela inom det nya europeiska initiativet för koldioxidneutralitet och energiomvandling.

Vid Smurfit Kappas bruk i franska Saillat-sur-Vienne tillverkas bland annat stora mängder wellpapp. (Bild Smurfit Kappa)

Den mycket innovativa forskning, som kommer att bedrivas på pappersbruket Smurfit Kappa Saillat, finansieras till största delen av EU-kommissionen. Syftet är att bevisa att vätgas framställd av förnybara energikällor kan lagras och ersätta upp till 100 procent av den naturgas som för närvarande används i kraftvärmeverk.

En viktig faktor för att minska effekten av klimatförändringarna är den globala energisektorns övergång från fossilbaserade system för energiproduktion och -konsumtion – inklusive olja, naturgas och kol – till förnybara energikällor som vind- och solkraft samt vätgas. En av de största utmaningarna med denna övergång är dock möjligheten att lagra fluktuerande förnybar energi.

HYFLEXPOWER ska visa att förnybar vätgas kan lagras på ett flexibelt sätt och sedan användas för att driva en industriell turbin med hög effekt. Projektet omfattar implementeringen av världens första industriella demonstrator för power-to-X-to-power med en avancerad vätgasturbin.

”Vårt pappersbruk i Saillat-sur-Vienne är en utmärkt plats för att utföra denna banbrytande forskning”, säger Laurent Sellier.

”Inom Smurfit Kappa har vi ett starkt fokus på innovation och energieffektivitet och vi är mycket glada över att ha blivit utvalda att delta i det här projektet. Vår anläggning i Saillat-sur-Vienne är en utmärkt plats för att utföra denna banbrytande forskning, tack vare pappersbrukets kraftvärmesystem och optimala storlek”, säger Laurent Sellier, COO på Smurfit Kappa Paper & Board Europe.

Flera intressenter deltar i projektet, inklusive Engie Solutions, Siemens Gas and Power, Centrax, ARTTIC, German Aerospace Center (DLR) samt universitet i Sverige (Lunds universitet), Grekland (Aten), Tyskland (Duisburg-Essen) och Storbritannien (London). Projektet innebär en investering på 15,2 miljoner euro (drygt 156 miljoner kronor) varav två tredjedelar finansieras av Horizon 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy