Smurfit Kappa i Nybro satsar på flexibilitet

PUBLICERAD: 21 november 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Smurfit Kappa i Nybro har investerat i en KBA Rapida 164, en hybridpress för att kunna trycka med både konventionell färg och uv-färg. Tryckpressen kommer att ha sju tryckverk och dubbla lackverk.

Lackverken är König & Bauers (fd KBA, reds anm) nya, med automatisk byte av lackduk och aniloxvalsar i hylsformat på två minuter. Varje lackverk är utrustat med tre olika aniloxhylsor. Tryckpressen har även simultant plåtbyte som gör att plåtbyte och vaskning totalt tar två minuter för alla tryckverk, inklusive byte av lackduk.

carl-oscar_carlsson2
Fotograf: Jan Stenqvist, reporter, Barometern/Östran, Nybro.

Vi träffade pratade med Carl-Oscar Carlsson, general manager för Lithopac & Onwell på Smurfit Kappa Sverige om varför de valt denna konfiguration på tryckpress.

– Det är främst två orsaker, storlek och flexibilitet. Förutom att vi kan trycka flera förpackningar per timme så kan vi också trycka stora displayer med tryckpressen, som har ett maximalt tryckformat på 119 gånger 164 centimeter. Vår produktion är tryckt liner som kascheras på ensidig wellpapp, säger Carl-Oscar Carlsson och fortsätter:

– De dubbla lackverken, aniloxhylsorna och de sju tryckverken med simultant plåtbyte innebär att vi kan skifta jobb snabbare, vilket är nödvändigt på dagens marknad med minskade upplagor. Som exempel minskar upplagorna på lådor för öl med allt fler bryggerier på marknaden och ölsorter i små partier.

– Dessutom gör de dubbla lackverken och sju tryckverken att vi kan erbjuda lösningar även för de mest kreativt utmanande idéerna från våra kunder. Förpackningarnas utseende blir allt viktigare på butikshyllorna för att locka till köp. Bland annat kan vi uv-trycka täckvitt på obestruken, oblekt kraftliner i det första tryckverket och sedan två dekorfärger plus fyrfärgstryck i följande tryckverk. Eller omvänt, trycka brun färg för att simulera wellpappsytan på den vita bestrukna sidan på linern. Bruna förpackningar är inne.

Carl-Oscar Carlsson berättar också att de med det vattenbaserade lackverket som primer, kan lägga högglansig uv-lack ovanpå konventionella tryckfärger. Friktionslack är repkänslig vilket gör att det lätt blir repor i efterbearbetning och transporter. Dubbla lackverk gör att de kan trycka friktionslacken i små ytor, ovanpå skyddlacken och i botten av förpackningarna.

– Genom att varje lackverk har tre olika aniloxhylsor så kan vi erbjuda kunderna ett brett sortiment av olika effektlacker som exempelvis soft touch-lack. Vi kan också använda ett färgverk för så kallade drip off-effekter.

Med sju tryckverk kan man trycka med utökad färgrymd och på så sätt eliminera Pantone- och dekorfärger i tryckningen. Har ni planer på det?

– Vi vet om den möjligheten, men vi har inget behov av det idag med vår typ av produktion, säger Carl-Oscar.

Hur möter ni konkurrensen från digitaltryck och flexo?

– Vårt färgpris per kvadratmeter är betydligt lägre än digitaltrycket. Då behövs det inte så stora upplagor för att arkoffset ska bli lönsamt. Dessutom kan inte digitaltrycket på wellpapp erbjuda kunden samma variation på lösningar som i offset. I flexo är den stora kostnaden klichéerna, som dessutom inte kan återanvändas, till skillnad mot offsetplåtar. Det krävs stora upplagor för att flexografin, som är den mest förekommande i wellpappindustrin, ska bli konkurrenskraftig gentemot offsettrycket, säger Carl-Oscar Carlsson och fortsätter:

– Vi arkar vår liner själva, vilket gör oss flexibla. Dessutom har vi en varmfolieringsmaskin som kan sätta extra piff på förpackningen.

Smurfit Kappa är en global tillverkare av pappersförpackningar med 45 000 anställda i 34 länder, varav 1400 anställda i Sverige. Omsättningen globalt 2015 var 8,1 miljarder euro.

Senaste nytt

YH-utbildningen till Förpackningsingenjör spelar en viktig roll för att forma branschens framtid

För att möta branschens behov krävs spetskompetens – och det är här yrkeshögskoleutbildningen Förpackningsingenjör – Packaging Solution Engineer spelar en avgörande roll enligt Finn Toompuu, utbildningsledare vid Haganässkolan i Älmhult.
Haganas_litenx

IKEM lanserar plastagenda där biomaterial tar plats

IKEM har lanserat en plastagenda med drygt 20 konkreta reformförslag som skyndar på omställningen till återvunnen och fossilfri råvara.
henrik-von-celsingx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2