Smart förslutningskoncept för livsmedelsförpackningar

PUBLICERAD: 22 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Med förslutningskonceptet ”Frische-Clip” från Greiner Packaging kan man enkelt återförsluta kartongbehållare, avsedda för torra livsmedel, etc.

Österrikiska förpackningstillverkaren Greiner Packaging har utvecklat en annorlunda och innovativ förslutning, som prisbelönats som ”Smart Packaging”.

Förslutningskonceptet, som kallas ”Frische-Clip(fresh clip), är applicerbart på olika typer av fyrkantiga kartongförpackningar för torra livsmedel som flingor, snacks, müsli, kex, etc.

På toppen av förpackningen appliceras den fyrkantiga ”Frische-Clip”-ramen, som är tillverkad i formsprutad plast och som ger stadga åt kartongförpackningens överdel. På ”ramens” överkant appliceras sedan ett förslutningsmembran av plast, aluminium eller papper. Membranet ger en tät förslutning av förpackningen och kan sedan enkelt dras bort, när kartongbehållaren ska öppnas.

När förpackningen öppnats och en del av innehållet tagits ut, kan behållaren effektivt förslutas genom att användaren trycker ihop ”Frische-Clip”-ramen med hjälp av bigningsanvisningar i ramens gavlar. På ramens långsidor sitter sedan specialutformade ”clips” som häktar i varandra med ett hörbart ”klick”, när sidorna pressas samman och låser förslutningen.

Enligt Greiner Packaging ger ”Frische-Clip”-förslutningen ett effektivt skydd mot fukt, skadedjur, spill, etc. För att komma åt resterande produkter i kartongförpackningen låser användaren med ett enkelt handgrepp upp ”clips”-låset och öppnar förslutningen. Proceduren kan upprepas ett flertal gånger utan att förslutningseffekten förloras.

Priset, som Greiner Packaging erhöll för sitt ”Frische-Clip”-koncept delades ut nyligen i Wien samband med eventet ”Österreichischer Verpackungstag”, som fokuserar på den österrikiska förpackningsindustrin. Greiner Packaging belönades med förstapriset i kategorin Innovation i den nationella tävlingen “Staatspreis Smart Packaging”, som avgörs vartannat år.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x