Smart etikett som talar om hur maten mår testas i butik i höst

PUBLICERAD: 17 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

”Ett mycket intressant projektet”|säger Michael Bäärnhielm

Innovationsföretaget Innoscentia i Lund och etikettföretaget Beneli i Helsingborg har tillsammans tagit fram en prototyp på en smart sensoretikett, som kan avläsa och visa hur maten i en förpackningar mår. Prototypen skall testas i butik nu i höst.
Innoscentia har tilldelats ett Vinnova-bidrag på 500.000 krobor för att utveckla prototypen i samarbete med Beneli.

Innoscentias smarta digitala etikett tilldelades tidigare i år det globala priset ”Global Innovation Award 2016” (läs HÄR) och nu är det alltså dags för ett praktiskt test av detektoretiketten i verklig butiksmiljö.

”Kortfattat kan man säga att vi tagit fram ett bläck, som binder restprodukter från bakteriernas metabolism. Reaktionen går att avläsa elektroniskt och vår idé är att integrera vår tekniken i en digital etikett, som sedan ska kunna appliceras på bland annat färskpackat kött”, säger Innoscentias VD Robin Thiberg

För att ta fram den här typen av lösningar krävs ett samarbete över företagsgränserna, förklarar Robin Thiberg. 
”Beneli har både rätt kompetens och rätt attityd till nya innovationer och det är tillsammans med dem som vi nu utvecklat prototypen. Vi är ännu ett litet företag och uppskattar att de vill utveckla det här tillsammans med oss”, säger han.

Det finns ett stort intresse både från konsumenter och livsmedelsindustrin för den här typen av smarta sensorer. Från det att en produkt förpackas till dess att den hamnar hemma i konsumentens kylskåp kan det hända mycket. Maten kan bli dålig innan, men är oftast fullt ätbar även efter bäst-före-datumet. Innoscentias teknik har fördelen att den kan visa hur maten faktiskt mår.

Genom den nya smarta etiketten kommer man att förlänga den naturliga hållbarheten på många varor. Det innebär stora vinster både för alla aktörer i ledet, även för slutkonsumenter.

”Projektet är mycket intressant eftersom det innefattar flera av de sensor- och kommunikationsteknologier, som Beneli just nu fokuserar på”, berättar Michael Bäärnhielm, Head of Innovations på Beneli.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x