Skräpiga stränder efter varm sommar

PUBLICERAD: 19 september 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Coca cola strandstädning - low

Den långa sommaren verkar inte bara slagit värmerekord, utan även i mängden skräp på stränderna. Den nationella satsningen Städa Strand har hittills i år redan plockat upp 60 ton skräp. I helgen fortsätter arbetet då över tusen ungdomar från idrottsföreningar runt om i landet ger sig ut för att samla in sommarens skräp på Strandens Dag.

Bakom Städa Strand står Coca-Cola i Sverige och idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Nu i helgen genomförs en nationell kraftsamling för att plocka upp så mycket skräp som möjligt efter sommaren. Över tusen idrottsungdomar i Sverige kommer under Strandens Dag på lördag göra en insats för miljön.

– Ungdomarna har redan plockat upp 60 ton skräp fram tills nu så det ser ut att bli rekord, minst 70 ton innan säsongen är slut. Skrämmande siffror, men samtidigt fantastiskt att ungdomarna kan vara en del av lösningen, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.

Strandens Dag är den största internationella insatsen som görs för att minska marin nedskräpning. Ungdomar och frivilliga över hela världen kommer på samma dag ge sig ut för att samla in skräp på stränderna. Förra året deltog över en halv miljon frivilliga som tillsammans samlade in över fem miljoner ton skräp. På lördag deltar 80 föreningar i Sverige som plockar upp skräp från 150 stränder.

– Trots stor miljömedvetenhet är det många som inte ser konsekvenserna av att slänga skräp i naturen. Mycket av det skräp vi lämner efter oss på stranden hamnar förr eller senare i havet där det påverkar livet under flera år framöver. Genom att engagera ungdomar hoppas vi att på sikt förändra attityden till nedskräpning, säger Peter Bodor informationsdirektör på
Coca-Cola i Sverige.

Städa Strand är ett långsiktigt projekt som genomförs för femte året i rad. Under dessa år har nästan 20 000 ungdomar engagerats som tillsammans plockat upp 286 ton skräp. I år går projektet mot ett rekord i mängden skräp som samlats in, men även i hur många ungdomar som engagerat sig. Innan året är slut kommer 5 000 ungdomar ha varit ute och städat, vilket innebär att fler stränder än tidigare har kunnat städas. Målet i år är runt 400 stränder.

 

 

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Flergångs istället för engångs för mer hållbara event

Retake är ett demoprojekt med syfte att visa att flergångslösningar kan vara att föredra på till exempel olika event.
Retake

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex