Skräpiga stränder efter varm sommar

PUBLICERAD: 19 september 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Coca cola strandstädning - low

Den långa sommaren verkar inte bara slagit värmerekord, utan även i mängden skräp på stränderna. Den nationella satsningen Städa Strand har hittills i år redan plockat upp 60 ton skräp. I helgen fortsätter arbetet då över tusen ungdomar från idrottsföreningar runt om i landet ger sig ut för att samla in sommarens skräp på Strandens Dag.

Bakom Städa Strand står Coca-Cola i Sverige och idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Nu i helgen genomförs en nationell kraftsamling för att plocka upp så mycket skräp som möjligt efter sommaren. Över tusen idrottsungdomar i Sverige kommer under Strandens Dag på lördag göra en insats för miljön.

– Ungdomarna har redan plockat upp 60 ton skräp fram tills nu så det ser ut att bli rekord, minst 70 ton innan säsongen är slut. Skrämmande siffror, men samtidigt fantastiskt att ungdomarna kan vara en del av lösningen, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.

Strandens Dag är den största internationella insatsen som görs för att minska marin nedskräpning. Ungdomar och frivilliga över hela världen kommer på samma dag ge sig ut för att samla in skräp på stränderna. Förra året deltog över en halv miljon frivilliga som tillsammans samlade in över fem miljoner ton skräp. På lördag deltar 80 föreningar i Sverige som plockar upp skräp från 150 stränder.

– Trots stor miljömedvetenhet är det många som inte ser konsekvenserna av att slänga skräp i naturen. Mycket av det skräp vi lämner efter oss på stranden hamnar förr eller senare i havet där det påverkar livet under flera år framöver. Genom att engagera ungdomar hoppas vi att på sikt förändra attityden till nedskräpning, säger Peter Bodor informationsdirektör på
Coca-Cola i Sverige.

Städa Strand är ett långsiktigt projekt som genomförs för femte året i rad. Under dessa år har nästan 20 000 ungdomar engagerats som tillsammans plockat upp 286 ton skräp. I år går projektet mot ett rekord i mängden skräp som samlats in, men även i hur många ungdomar som engagerat sig. Innan året är slut kommer 5 000 ungdomar ha varit ute och städat, vilket innebär att fler stränder än tidigare har kunnat städas. Målet i år är runt 400 stränder.

 

 

Senaste nytt

IKEM lanserar plastagenda där biomaterial tar plats

IKEM har lanserat en plastagenda med drygt 20 konkreta reformförslag som skyndar på omställningen till återvunnen och fossilfri råvara.
henrik-von-celsingx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Läs vidare

Hämnas vi på lagen om fastsatta förslutningar?

Det är många som retar sig på kravet att förslutningarna av plast ska sitta fast på förpackningen, ett EU-beslut som förväntas minska nedskräpningen i naturen. I Håll Sverige Rents nationella skräpmätning verkar det som att resultatet blivit tvärt om.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Här är de elva nominerade företagen till Grønt Punkt Norges tävling Plastløftet

År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: "Ökad användning av återvunnen plast", "Minskning av onödig plast", "Design för återvinning" och "Hållbarhet". Här är de nominerade.
Design uten navn - 1

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x