Skogsindustrierna vill återvinnna mer vätskekartong

PUBLICERAD: 5 februari 2024
UPPDATERAD: 5 februari
Bild: Unsplash

I förra veckan kom det fram siffror som visar att bara cirka sextio procent av materialet i de vätskekartonger som samlas in, återvinns. Nu kommenterar Skogsindustrin detta och berättar vad man vill inför framtiden.

Skogsindustrin säger att man är redo att satsa på en ny sorteringsanläggning för vätskekartonger. Så säger man inledningsvis i ett pressmeddelande. Sortering är en sak, men det är återvinningen som är problemet. Längre ner i meddelandet framgår dock att branschen vill få en ny anläggning för sortering OCH återvinning så snart det bara går. Man uppmanar till politiska åtgärder för att möjliggöra investeringar i ny återvinningsinfrastruktur.

– Den främsta vinsten med detta skulle vara att effektivare sortera ut och återvinna de barriärer av plast och aluminium som finns i kartongen, men det skulle även öka kapaciteten för materialåtervinningen av själva kartongen, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.

Det är den tunna barriären av ett annat material som är utmaningen i återvinningen av vätskekartonger idag. Skogsindustrin bedriver ett intensivt innovationsarbete för att få fram barriärer av biobaserade material, men även dessa kommer troligen behöva en separat materialåtervinning eftersom materialen har så skilda egenskaper. Av dagens returpappersbruk i Sverige är det enbart ett, Fiskeby Bruk utanför Norrköping, som tar emot både vätskekartong och vanlig kartong. En ny anläggning skulle kunna hantera vätskekartong från hela Norden.

– För att få en ny sorterings- och återvinningsanläggning på plats behöver lagstiftningen förtydligas och det måste hanteras på politisk nivå. Skogsindustrierna jobbar aktivt med detta tillsammans med våra medlemmar, regeringen och återvinningsaktörer, säger Viveka Beckeman.

– Träd är i sig en fantastisk användbar och förnybar resurs. Men det cirkulära hjulet runt våra produkter måste snurra flera varv än idag. Träfibern är en eftertraktad råvara som håller för återvinning många gånger om. Det ska vi ta vara på maximalt. I den Framtidsagenda som branschen lanserade nyligen är cirkularitet ett av de områden som vi särskilt fokuserar på, säger Viveka Beckeman.

 

Läs vidare

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax