I förra veckan kom det fram siffror som visar att bara cirka sextio procent av materialet i de vätskekartonger som samlas in, återvinns. Nu kommenterar Skogsindustrin detta och berättar vad man vill inför framtiden.
Skogsindustrin säger att man är redo att satsa på en ny sorteringsanläggning för vätskekartonger. Så säger man inledningsvis i ett pressmeddelande. Sortering är en sak, men det är återvinningen som är problemet. Längre ner i meddelandet framgår dock att branschen vill få en ny anläggning för sortering OCH återvinning så snart det bara går. Man uppmanar till politiska åtgärder för att möjliggöra investeringar i ny återvinningsinfrastruktur.
– Den främsta vinsten med detta skulle vara att effektivare sortera ut och återvinna de barriärer av plast och aluminium som finns i kartongen, men det skulle även öka kapaciteten för materialåtervinningen av själva kartongen, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.
Det är den tunna barriären av ett annat material som är utmaningen i återvinningen av vätskekartonger idag. Skogsindustrin bedriver ett intensivt innovationsarbete för att få fram barriärer av biobaserade material, men även dessa kommer troligen behöva en separat materialåtervinning eftersom materialen har så skilda egenskaper. Av dagens returpappersbruk i Sverige är det enbart ett, Fiskeby Bruk utanför Norrköping, som tar emot både vätskekartong och vanlig kartong. En ny anläggning skulle kunna hantera vätskekartong från hela Norden.
– För att få en ny sorterings- och återvinningsanläggning på plats behöver lagstiftningen förtydligas och det måste hanteras på politisk nivå. Skogsindustrierna jobbar aktivt med detta tillsammans med våra medlemmar, regeringen och återvinningsaktörer, säger Viveka Beckeman.
– Träd är i sig en fantastisk användbar och förnybar resurs. Men det cirkulära hjulet runt våra produkter måste snurra flera varv än idag. Träfibern är en eftertraktad råvara som håller för återvinning många gånger om. Det ska vi ta vara på maximalt. I den Framtidsagenda som branschen lanserade nyligen är cirkularitet ett av de områden som vi särskilt fokuserar på, säger Viveka Beckeman.