Skatten på plastpåsar försvinner enligt SD - kommentar från Trioworld

PUBLICERAD: 12 april 2023
UPPDATERAD: 12 april
Skatten på plastpåsen försvinner vid nyår.
Bild JP Press.

Enligt uppgifter från Oscar Sjöstedt, SD, sker nu det som det borgerliga blocket lovade innan valet. Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020.

Den nuvarande regeringen plus SD fick mycket kritik för att man inte tog bort plastpåseskatten i sin budget i höstas, efter att närmast ha häcklat den under kampanjmånaderna. Sedan spreds ett rykte om att den skulle tas bort i vårbudgeten och så ser det ut att bli.

– Det här är ju en oangelägenhet för människor och en väldigt dysfunktionell skatt på många vis och ett konstigt inslag i skattepolitiken. Nu är regeringsunderlaget överens om att den ska försvinna, säger Oscar Sjöstedt till Sveriges Radio.

Reportern drar likheten mellan plastpåsar och mikroplaster som egentligen inte har något bevisat samband, och Oscar Sjöstedt säger att han då ser större problem med alla vindkraftverk som byggs som enligt honom är stora spridare av just mikroplaster.

– Framför allt finns det väl inga människor som slänger sina sopor i plastpåsar i naturen, då är man ju konstig i huvudet, sade han också.

När skatten infördes beräknades den ge en bra bit över 2 miljarder kronor till statskassan. Förra året gav den drygt 500 miljoner. Felbudgeterat med andra ord. Samtidigt är det ett välkommet bidrag till minskad inflation.

En ledande tillverkare av bärkassar i Sverige har varit, och är, Trioworld och deras bolag Lundins i Jössefors. När skatten blev verklighet tvingades de säga upp 30 personer. Vi kontaktade Andreas Malmberg, CEO på Trioworld för några snabba kommentarer.

Glädje hos Trioworld

– Vi är väldigt glada över beskedet som är bra ur många aspekter, inte minst ur miljösynpunkt. Samtidigt är vi inte överraskade, vi har haft täta kontakter med de olika partierna och insett att det här var på gång.

Andreas Malmberg ser med rätta rätt nöjd ut. Bild: Trioworld.

– Det här är en vinst för konsumenten och för miljön. För konsumenten förutsätter det dock att handeln verkligen sänker priset när skatten försvinner och inte skaffar sig ytterligare marginal på plastbärkassarna. Med tanke på all uppmärksamhet som den här skatten fått tror jag att det blir svårt för handeln att göra det. Det skulle skapa reaktioner.

De svenska plastbärkassarna tillverkas till 80 procent av återvunnet material, vilket är en stor miljöfördel. Andreas Malmberg väljer att kalla dem ”miljöhjältar”.

Lundins har sedan skatten infördes investerat i ny produktion av avfallspåsar på rulle och det har varit framgångsrikt, även om det fortsatt är mer än hälften av alla dess påsar som kommer från utlandet, främst Asien och Baltikum. Frågan är vad som kommer att hända med den är konsumtionen?

– Det kan visst komma att påverka i och med att man kanske ofta går tillbaka till att använda sin plastbärkasse för sopor, men vi känner oss ändå trygga med den produktionen. Svensktillverkat och miljöanpassat säljer.
Produktionskapaciteten för plastbärkassarna finns fortfarande kvar hos Lundins så om försäljningen tar fart igen är det enkelt att trycka på startknappen, förutsatt att man hittar personal.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv är det här väldigt positivt.

Det känns som att det kommer att firas på Trioworld när Elisabeth Svantesson presenterat vårbudgeten på måndag, den 17 april.

 

 

 

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}