Skärper regler för färdigförpackade varor

PUBLICERAD: 6 februari 2017
UPPDATERAD: 6 februari

Nu ska konsumenterna få vad de betalar för. Myndigheten Swedac har tagit fram nya föreskrifter för färdigförpackade varor.

Märkta färdigförpackade varor, alltså varor som förpackats utan att konsumenten funnits närvarande har under en tid varit under lupp. Vikt och volym är saker som förpackare och importörer måste kunna säkerställa.
Bestämmelser kring färdigförpackade varor fokuserar främst på industriell förpackning, produktion som sker på löpande band. Varans mängd, vikt och volym, kan variera variera något mellan förpackningarna i ett parti. Utifrån detta behövs bestämmelser om hur stora variationerna får vara och när avvikelser tillåts. Systemet med e-märkning är ett frivilligt EU-rättsligt system för kontroll av färdigförpackningar. Redan idag krävs att förpackare har ett fungerande system för statistisk stickprovskontroll för att säkerställa att den faktiska mängden i inte avviker mer än vad som är tillåtet. Men nu blir det hårdare krav på de förspackare som inte e-märker. Stickprovskontrollen av förpackningarna måste vara så bra att de klarar testerna som tillsynsmyndigheterna Swedac, Livsmedelsverket och kommunerna utför.

– Syftet med de nya föreskrifterna är att stärka konsumentskyddet. Man ska som konsument vara säker på att få den mängd vara som man betalar för, säger Kari Björkqvist, tillförordnad chefsjurist på Swedac, i ett pressmeddelande.

I dag är det enbart ett 40-tal förpackare som tillämpar e-märkningssystemet. Därmed är det ett stort antal företag som berörs av de nya reglerna som träder i kraft den 3 juli 2017.

Läs vidare

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy