Skärper regler för färdigförpackade varor

PUBLICERAD: 6 februari 2017
UPPDATERAD: 6 februari

Nu ska konsumenterna få vad de betalar för. Myndigheten Swedac har tagit fram nya föreskrifter för färdigförpackade varor.

Märkta färdigförpackade varor, alltså varor som förpackats utan att konsumenten funnits närvarande har under en tid varit under lupp. Vikt och volym är saker som förpackare och importörer måste kunna säkerställa.
Bestämmelser kring färdigförpackade varor fokuserar främst på industriell förpackning, produktion som sker på löpande band. Varans mängd, vikt och volym, kan variera variera något mellan förpackningarna i ett parti. Utifrån detta behövs bestämmelser om hur stora variationerna får vara och när avvikelser tillåts. Systemet med e-märkning är ett frivilligt EU-rättsligt system för kontroll av färdigförpackningar. Redan idag krävs att förpackare har ett fungerande system för statistisk stickprovskontroll för att säkerställa att den faktiska mängden i inte avviker mer än vad som är tillåtet. Men nu blir det hårdare krav på de förspackare som inte e-märker. Stickprovskontrollen av förpackningarna måste vara så bra att de klarar testerna som tillsynsmyndigheterna Swedac, Livsmedelsverket och kommunerna utför.

– Syftet med de nya föreskrifterna är att stärka konsumentskyddet. Man ska som konsument vara säker på att få den mängd vara som man betalar för, säger Kari Björkqvist, tillförordnad chefsjurist på Swedac, i ett pressmeddelande.

I dag är det enbart ett 40-tal förpackare som tillämpar e-märkningssystemet. Därmed är det ett stort antal företag som berörs av de nya reglerna som träder i kraft den 3 juli 2017.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx