SKAPA-pris och hedersdiplom till GAIA BioMaterials grundare

PUBLICERAD: 12 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Åke Rosén tilldelades hedersdiplom och ett SKAPA-pris på 25.000 kronor.|I samband med SKAPA-galan ställde GAIA BioMaterials också ut på mässan ”Eget Företag” på Stockholmsmässan.

Helsingborgsbaserade GAIA BioMaterials grundare Åke Rosén tilldelades ett nationellt hedersdiplom och 25.000 kronor vid årets SKAPA Innovationsgala, som hölls den 9 november på Tekniska Museet i Stockholm.
Åke Rosén fick sitt hedersomnämnande för metoden att tillverka ”Biodolomer – en biologiskt nedbrytbar bioplast”.

”Det här känns väldigt stort. Inte bara för mig personligen och för GAIA BioMaterials, men framförallt för arbetet med att ersätta en ohållbar konsumtion baserad på traditionella fossila plaster. Fossila plaster bryts aldrig ner om de hamnar i hav och mark. Djurlivet blir påverkat, vilket ger många negativa effekter, plus alla plastberg som byggs upp”, säger Åke Rosén i en kommentar till utmärkelsen och priset.

Gaia BioMaterials har skapat ett biomaterial. som är fullt nedbrytningsbart och komposterbart och som i princip kan ersätta upp till 80 procent av våra volymplaster. Inga mikroplaster blir kvar. Målsättningen är att använda förnyelsebara råvaror, som kan omvandlas till förnyelsebar energi och ingå i en cirkulär ekonomi.

”Jag har ägnat hela mitt vuxna liv åt att ta fram nya material, som förbättrar och förenklar folks vardag, men att bidra till att säkra våra barns framtid genom att ersätta fossila och icke nedbrytbara plaster är det som jag känner starkast för”, säger Åke Rosén.

Tidigare på dagen, innan det var dags för SKAPA-galan på Tekniska Museet, hann Åke Rosén även med att göra en uppskattad presentation av sin innovation inför deltagarna på mässan ”Eget Företag” på Stockholmsmässan.
GAIA BioMaterials ställde här ut inom ramen för ”Biodolomer for LIFE”, ett projekt som drivs tillsammans med Båstads kommun och återvinningsföretaget NSR AB, Helsingborg. Projektet har erhållit finansiellt stöd via EU:s LIFE-program.

——————————————-
N.B.: Årets vinnare av det stora SKAPA-priset på 500.000 kronor blev Björn Garplind och Anders Friberg från Östergötlands län, som fick priset för en innovation, som möjliggör avläsning av relativ fuktighet inuti konstruktioner utan förstörande åtgärder.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Mars minskar förpackningsplasten med digital simuleringslösning

Under 2024 presenterade Mars, en av de globalt ledande företagen inom livsmedel, konfektyr och djurmat, ett samarbete med programvarujätten Ansys för att genom digital teknologi minska plastavfallet och effektivisera tidsåtgången i utvecklingen av nya förpackningar.
AI mars

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx