Seminarier om bioplast:”Det finns stor okunskap”

PUBLICERAD: 21 augusti 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Hans Friedsam och Nordisk Bioplastförening arrangerar seminarier i höst om bioplast i Helsingfors, Stockholm och Oslo.

Nordisk Bioplastförening satsar på att öka kunskapen om plast som tillverkats av förnyelsebara i stället för fossila råvaror.

– Jämfört med de traditionella plastmaterialen är bioplasterna unga material och det finns stor okunskap, säger ordföranden Hans Friedsam.

Temat lyder Bioplastics – it’s a better choice och seminarierna hålls Helsingfors, Stockholm och Oslo i september. Nordisk Bioplastförening (NBF) som i dag samlar ett 60-tal företag vill gjuta nytt blod i debatten om plast och plastförpackningar som diskuteras flitigt i media, bland allmänheten och bland forskare där plastens existensberättigande står i fokus.

– Plastmaterialen utsätts för närvarande för mycket kritik, oftast ogrundad sådan, mycket av kritiken bygger på ren okunskap. Samhället är i högsta grad beroende av plasterna för att fungera, men vi menar att det finns bättre alternativ i bioplasterna, säger Hans Friedsam, ordförande i Nordisk Bioplastförening.

Att plast, som slängs i naturen, skräpar ner är ett faktum, liksom att stora mängder plastavfall flyter omkring i världshaven, skriver föreningen. Men att förbjuda plasten helt menar de inte skulle gå att genomföra i samhället. Plastmaterialen behövs inom många områden, inte minst till förpackningar och vägen att gå bör istället vara att effektivisera produktionen, skapa bättre hållbarhet och inte minst återvinna.

NBF menar att en satsning på förnyelsebara råvarukällor, för att minska användningen av fossila resurser, istället är rätt väg att gå. Bioplaster är i stark utveckling och kommer att växa ännu starkare i framtiden då det är ett bättre val, enligt föreningen.

– Jämfört med de traditionella plastmaterialen är bioplasterna unga material och det finns stor okunskap. Vi jobbar intensivt med att sprida kunskap och våra seminarier i Stockholm, Helsingfors och Oslo är exempel på det. I början av nästa år är det dags för Köpenhamn.

Seminarierna ska bland annat ge svar på vad som döljer sig bakom begreppet bioplaster, dess egenskaper och om de alltid är komposterbara eller nedbrytbara. I talarlistan finns både tillverkare, konverterare och användare. Representanterna på plats kommer bland annat från European Bioplastics, BASF, FKuR, Iggesund Paperboard och Stora Enso, TÜV Austria Belgium, Hexpol, Arctic Biomaterials Oy, Greenway Denmark, Novamont, NATY AB och Scanfill.

Helsingfors intas 10 september, 11 september är det Stockholm, och avslutningen sker i Oslo den 12 september.

Läs vidare

eNafta minskar plastens koldioxidbildande

Amerikanska Infinium är världens första leverantör av kommersiella volymer av eNafta, ett hållbart drop-in-alternativ till traditionell fossilbaserad nafta. Det gör det möjligt att minska koldioxidgenereringen och att minska skadliga CO2-utsläpp globalt till exempel vid tillverkning av plast.
Borealisx

VTT startar projekt för energieffektiv tillverkning av fiberbaserade produkter

Finska VTT är på hugget. Häromdagen kunde vi berätta om ett projekt för att ta fram plastråvara ur återvunnen koldioxid. Nu startar man ett projekt som bland annat ser på hur man ska utveckla hållbara alternativ för kartongförpackningar.
VTT energi-900x600

Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar

En forskargrupp vid universitet i spanska Jaén har framställt en bioplast baserad på beskärningsrester från olivträd. Bioplasten kan formsprutas och extruderas och är lämplig till livsmedelsförpackningar.
Olivx

Finskt projekt omvandlar biobaserad koldioxid till plastråvara

År 1994 kom filmen Forrest Gump som blev en stor framgång. Trettio år senare kommer Forest CUMP, som inte är en film men ett finskt projekt för att bearbeta infångad koldioxid till föreningar som kan ersätta fossila råvara i plastprodukter och kemikalier. Blir det lika framgångsrikt som filmen?
VTTx

Senaste nytt

Mobergs Produktkontroll sålt till Sesotec

Det tyska företaget Sesotec GmbH har köpt Mobergs Produktkontroll. De bägge företagen har haft ett samarbete i trettiofem år inom försäljning och service.
mobergsx

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx