Screentryck direkt på plastförpackningar

PUBLICERAD: 17 augusti 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Tryck direkt på förpackningen med screentryckstekniken.

Här en lektion i vad som går att göra med Marabus screentrycksfärger, och hur man skapar produkter med etiketter och märkningar som sticker ut på butikshyllorna.

Screentryck lämpar sig för specialeffekter som fluorescerande, metallic, pärlemor eller texturerade effekter

Screentryck är ett sätt att skapa etiketter med specialeffekter som fluorescerande, metallic, pärlemor eller texturerade effekter. Hög täckförmåga, stort urval av högglänsande eller matta nyanser och en bra beständighet mot fyllmedel och mekanisk påverkan, är argument för screentryck, enligt färgtillverkaren Marabu som har ett UV-färgsystem som även kan kombineras med tryckprocesser som flexo eller offset.

Ett annat användningsområde för screentryck är produktsäkerhet där färg synlig under UV-ljus eller blindskrift ger möjlighet till säkerhetsetiketter. Färgserien tillåter också att trycka direkt på förpackningar som flaskor och tuber i plastmaterial såsom PP, PE och PET. Det ställer bland annat krav på lågmigrerade färger för att minimera risken för en överföring av färgens innehållsämnen till den förpackade produkten.

Med Marabus Ultra Pack UVC går det att trycka direkt på förpackningar. Det går också att använda den till plantryckta etiketter.
Ultra Pack LEDC är en UV och LED-härdande screentrycksfärg. Den är lämplig för förpackningar och plantryckta etiketter.
Färg synlig under UV-ljus eller blindskrift ger möjlighet till effektiva säkerhetsetiketter.

 

Senaste nytt

Studentbidrag i Packnorth Award 2025 - Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Beata Tapola Jakobsson och Sofie Josefsson studerar till förpackningsingenjör, en YH-utbildning på Haganässkolan i Älmhult. De har sänt in ett bidrag i kategorin ”Förpackningsindustrins framtid” i Packnorth Award 2025. Deras bidrag är en glödlampaförpackning som även fungerar som en lampskärm.
origamilightbulbpackages2x
Studentbidrag i Packnorth Award 2025 – Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Det är mycket som snurrar kring begreppet PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) för närvarande. Frågorna är många, hur ska man som företag agera för att klara de förordningar, det vill säga krav eller de direktiv som kommer att gälla inom kort. Naturvårdsverkets Åsa Stenmarck och Anna Fråne reder ut begreppen i ett inspelat webbinar som arrangerades nyligen.
Åsa och Annax
Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka - bara en tiondel återvinns

Användningen av plast leder till stora mängder avfall och konsumtionen väntas öka i framtiden. Samtidigt återvinns knappt en tiondel av den plast som slängs. Det visar den senaste kartläggningen av plastflöden i Sverige.
plast engångsartiklarx
Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka – bara en tiondel återvinns

NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

När vi närmar oss stängning av första halvåret av 2025 kan Näringslivets Producentansvar (NPA) konstatera att de fakturerade förpackningsavgifterna överstigit de faktiska kostnaderna för insamling och återvinning. Nu återförs överskottet till kunderna – i linje med bolagets icke-vinstdrivande modell.
FTI-pressbild
NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

Läs vidare

Etikettering via cobotar nyhet från Sidel

Sidel lanserar CoboREEL, en automatiserad lösning för laddning av etikettrullar. Den ska öka rullkapaciteten tre gånger jämfört med vad som finns på marknaden idag.
CoboREEL_3x
Etikettering via cobotar nyhet från Sidel

Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Elopak har precis lanserat ny vätskekartong för varor i kylda distributionskedjor, Natural White Board. Jämfört med kartonger tillverkade av standardkartong minskar den naturliga vita kartongen förpackningens koldioxidavtryck med upp till 14 procent.
elopak
Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Labelexpo Europe utökas med teknik för falskartongtillverkning

Det är inte ovanligt att etikettproducenter även tillverkar falskartong i lite mindre storlekar i sina pressar. Detta återspeglas nu på årets Labelexpo Europe som utökas till att omfatta teknik för falskartong.
lsbel
Labelexpo Europe utökas med teknik för falskartongtillverkning

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x
Tetra Pak testar förslutningar av papper