Schur, Farusa och EME - tre danska företag på Scanpack

PUBLICERAD: 5 november 2024
UPPDATERAD: 5 november
Peter Tegström, Key account manager och försäljningschef Benny Mörck hos Schur vid linjen för kartongfyllning.

De danska företagen Schur, Farusa och EME var på Scanpack för att presentera sig för den skandinaviska marknaden. Med teman som ’One Schur’, ’Grönare, lättare och starkare transportförpackningar’ och ’Den största byggflexibiliteten’ hade man valt att fånga gästernas uppmärksamhet. Packnews redaktör i Danmark, Søren Winsløw, besökte företagen.

Schur var bland de största utställarna på Scanpack och presenterade en imponerande monter med förpackningsmaskiner för både lådor och påsar samt den helt nya etikettskrivaren GSI Color som vi tidigare nämnt och därför inte beskriver vidare här. Farusa har tagit fram en kartongbaserad transportförpackning som överraskar på flera parametrar och EME visade hur de kan montera helt individuella märkningsmaskiner med en serie standardprodukter.

Schur – mycket mer än kartong

Försäljningsdirektör Benny Mörck från Schur i Sverige berättar att Schur på Scanpack ville visa kunderna att de kan mycket mer än att trycka på kartong och etiketter. Schur-gruppen består av sex divisioner som verkar inom kartongförpackningar, flexibla förpackningar, maskiner och automation, märkning, etiketter och mjukvara.

Schur Star-systemet med ett egenutvecklat påssystem för att fylla på flexibla förpackningar var en stjärna på mässan.

Schur Star-systemet med ett egenutvecklat påssystem för att fylla på flexibla förpackningar var en stjärna på mässan.

– Vi kan inte bara trycka förpackningar och etiketter utan leverera end-to-end produktionslösningar som kan genomföra hela processen från ugn till pall, när det till exempel gäller bageriprodukter. Men det kan vara gräddbullar, elektronik och annat. Det är just det faktum att vi kan leverera helhetslösningar som många stora livsmedelstillverkare uppskattar, säger Benny Mörck.

Schur levererar förpackningsmaskiner till en rad olika industrier. Det kan till exempel vara distributionscentraler och förpackningsföretag, där funktionaliteten kan vara formning, fyllning, förslutning och packning. På mässan visade de en kartongförpackningsmaskin som lyfte, fyllde, stängde och staplade lådor. Fyllningen var bland annat en påse från deras Schur Star-produkt.

Schur Star är en kombination av färdiggjorda flexibla påsar och en mångsidig förpackningsmaskin som lämpar sig för de flesta produkter och förpackningsprocesser. Påsarna finns med varierande barriäregenskaper, med eller utan återförslutning, i flera format och öppningsstorlekar och många påsformat kan ändras utan att man behöver göra verktygsbyten.

De färdigtillverkade påsarna levereras på ett speciellt band utvecklat av Schur, som klipps när påsen är full, vilket enligt Benny Mörck gör att påsarna löper och fylls jämnt utan dropp, spill eller stillestånd.

Direktör Arne Hammer från Farusa visar hur de bygger sina både mycket lätta och mycket solida transportförpackningar.

Kraftiga kartongförpackningar kan spara både pengar och CO2

Ägaren till Farusa Emballage A/S, Arne Hammer, säger att företaget har stärkt sitt fokus på tunga exportförpackningar och var på Scanpack för att prata om fördelarna.

– Våra förpackningar tar vid där de flesta andra slutar. Det är den riktigt starka förpackningen, som är godkänd för export till utomeuropeiska destinationer. Den tål hög luftfuktighet, vatten, kyla och värme och den mest solida tål ett staplingstryck på sex ton, säger Arne Hammer.

Direktör Arne Hammer från Farusa visar hur de bygger sina både mycket lätta och mycket solida transportförpackningar.

Namnet Farusa kommer från en sammandragning av Farum Sågverk och deras inriktning har tidigare varit tillverkning av transportlådor av trä – bland annat de gammalt kända ölbackarna. De har därför stor kunskap om de olika materialens för- och nackdelar. Men idag ligger få kartongförpackningar inom segmentet tunga och säkerhetsförpackningar.

Syftet har varit att utveckla lättare, starkare och grönare transportförpackningar. Att förpackningen är lättare är viktigt av flera anledningar. Utöver hanteringsaspekterna nämner Arne Hammer att till exempel flygfrakt kan kosta upp till 25 DKK per kilo, så lättare förpackningar kan spara många tusen DKK på årsbasis.

Dessutom spelar CO2-belastningen en allt viktigare roll i alla sammanhang. Vid val av tunga transportförpackningar står valet mellan pallramar, plywoodlådor eller kraftiga wellpappförpackningar. Nyligen har företaget Mælbar genomfört en LCA (Life Cycle Assessment) på de tre typerna av boxar för att få en bedömning av boxarnas miljöpåverkan. Testet utfördes på lådor med samma mått (1200 x 800 x 600 mm).

Resultatet var att CO2-utsläppet från Heavy Duty Corrugated Box bara är ungefär en tredjedel av de övriga (50 kg CO2eq, 170 kg CO2eq för plywood och 143 kg CO2eq för en treramars pallram) när den används en gång. Testet utfördes även vid användning fem respektive tjugo gånger. Här var resultatet också klart i kartongens fördel med ett CO2-utsläpp på runt 50 procent jämfört med de övriga lösningarna, vilket Arne Hammer är helt övertygad om kommer att påverka valen i framtiden, varför han välkomnar kunder till Farusa.

En snygg bakvägg illustrerar att Farusa är tunga transportförpackningar.

Specialister på utrustning för att applicera etiketter

EME har funnits i 44 år och har under hela den tiden varit med och utvecklat, tillverkat och sålt etikettmaskiner för en lång rad industrier.

Direktör Henrik Dahl Andersen på en etikettlinje som består av många olika standarddelar.

– Vi tror att vi måste vara specialister. Därför håller vi oss till det vi inte bara är bra på, utan experter på, nämligen att tillverka de mest flexibla etikettmaskinerna på marknaden, säger Henrik Juhl Andersen, som äger företaget.

Direktör Henrik Dahl Andersen på en etikettlinje som består av många olika standarddelar.

EME har, enligt Henrik Juhl Andersen, utvecklat sitt eget ’LEGO-brick’-system inom etiketteringsmaskiner. Med 134 standardkomponenter kan de bygga vilken märkningsmaskin som helst som kunden önskar och med en leveranstid som är betydligt kortare än vad man ser på andra håll i branschen.

– Med den typen av flexibilitet kan vi både ta fram individuellt anpassade maskiner snabbt, och samtidigt vara säkra på att detta inte får negativa konsekvenser för funktionaliteten. Vi kan alla delar in i minsta detalj, eftersom vi tillverkar dem själva, förklarar Henrik Juhl Andersen.
Framgången är påtaglig. De har sålt över trettioen tusen maskiner över hela världen och har återförsäljare i tjugofem länder. Åttiofem procent av deras produktion går på export.

Konkurrensmässigt ställs de mest mot tyska leverantörer, men har även här en fördel för de små och medelstora kunderna. Henrik Juhl Andersen förklarar:

– De tyska leverantörerna har produktionslinjer som är upplagda som en autobahn. De kan göra mycket av samma sak i mycket stora mängder. Vår produktion påminner mer om en Köpenhamnscykelbana, där det hela tiden händer något nytt som man måste hantera. Så det är det vi är bra på.

… och här en enklare linje sammansatt av ganska många element.

Läs vidare

Packnews nummer 5 - gratisläsning om vad som hände på Scanpack

Packnews nummer 5 i år är en annorlunda utgåva ur två aspekter. Dels finns tidningen bara i digitalt format, öppen för alla att läsa utan kostnad, dels handlar den enbart om vad som hände på Scanpack 2024 och vilka som vann och vilka som inte hade samma framgång i Packnorth Award. Du får hela 75 sidor läsning om detta.
Packnews-5_24-mailchimp-header

Ökad hållbarhet via absorberare

Det pratas mycket hållbarhet i branschen nu för tiden. Du handlar det mest om att materialminimera, gå mot monomaterial eller designa rätt. Ett sätt att göra en produkt mer hållbar är att använda fuktabsorberare. Företaget Super Dry hade ett par nyheter på det området i sin monter på Scanpack.
Super Dryx

Trots krig och elände håller ukrainska Sirius Extrusion igång leveranserna

Packnews fick besök i montern på Scanpack av Nataliia Saievych. Hon är chef för utrikeshandel hos det ukrainska företaget Sirius Extrusion och ville i stort sett bara berätta att de lever och kämpar på med produktionen av sträckfilm, barriärfilm, film för sträckhuvar samt tryck.
Ukrainax

Mared ser förpackningar som ett tydligt satsningsområde

I Mareds monter på Scanpack träffade vi Tony Douhàn som har lång erfarenhet i förpackningsindustrin men bara runt nio månader hos Mared. Hans roll i företaget är att jobba med den satsning som Maredkoncernen gör mot förpackningssektorn.
Mared

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx