Scanna portionsförpackningen och kolla matens klimatavtryck

PUBLICERAD: 17 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Genom att scanna en QR-kod på förpackningen (den runda gula etiketten) kan Urban Delis kunder få reda på hur stort klimatavtryck de ingående livsmedelsingredienserna har. (Bild Urban Deli)|Maya Johansson är marknadschef Urban Deli. (Bild Urban Deli)

Genom att scanna en QR-kod på Stockholmsbaserade Urbans Delis förpackningar med färdigrätter kan man nu få reda på matens klimatavtryck.

Urban Deli skriver i ett pressmeddelande att man ingått ett samarbete med Stockholm Environment Institute (SEI) och Nagoon i forskningsprojektet CANDIES, som bland annat undersöker hur konsumentbeteendet påverkas av kommunikation om produkters klimatpåverkan.

Maya Johansson är marknadschef Urban Deli. (Bild Urban Deli)

”Nu har forskare i projektet räknat ut klimatavtrycket för våra portionsrätter, som man hittar i våra butiker och online. Vi tycker det ska vara lätt att göra ett medvetet val i affären”, säger Maya Johansson, marknadschef Urban Deli.

Genom att med en smart mobil scanna en QR-kod på matförpackningen kommer konsumenten till en film, som presenterar rätten och vilken ingrediens som bidrar med störst klimatavtryck. På Urban Delis hemsida kan man vidare få mer information om beräkningarna och annan matnyttig information om relationen mellan matkonsumtion och klimatutsläpp.

Urban Deli skriver att maten spelar en avgörande roll för hur stora växthusgasutsläppen blir. I Sverige står maten vi äter för en fjärdedel av hushållens konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp. För att vi ska kunna nå Parisavtalets mål och bidra till en minskad klimatpåverkan ska den mat vi väljer att äta på en vecka inte ge upphov till mer än 11 kg koldioxidekvivalenter, enligt WWF:s matkalkylator. Vilken mat vi väljer att äta vid varje måltid är därför av stor betydelse.

”Med det här forskningsprojektet får vi en viss insyn i våra kunders preferenser i den här frågan, samtidigt som vi får en chans att se över våra egna processer för både produktion och kommunikation. Än så länge, har vi fått mycket god feedback från kunder, som gillar att vi är transparenta med märkningen av klimatavtryck”, säger Maya Johansson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Storsatsning på dryckesmuggar i retursystem i Glasgow

Vi har berättat om flera retur/återanvändningssystem för kaffekoppar och andra matserveringsbehållare. Även om många av dessa hade bredare ambitioner på regional eller till och med nationell skala (vilket inte fungerade) är trenden på senare tid att "Closed Loop"-system rullas ut i en mer lokal miljö som en stad eller på en större plats.
Glasgow

Nordisk Bioplastförening ser stora möjligheter till att bidra till ett fossilfritt Sverige

Regeringen har via sitt regleringsbrev till Naturvårdsverket 2025 poängterat att utfasningen av primär fossil plastråvara ska drivas på genom insatser nationellt samt med stöd till Regeringskansliet inom EU-arbetet. Samtidigt har det nationella initiativet Fossilfritt Sverige fått förnyat förtroende av regeringen med uppdraget om att premiera fossilfria produkter.
ecoflex-basf-utvaldx

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Handeln kämpar med att göra oss konsumenter nöjda, till exempel genom att minska mängden plast, ett material som vi tydligen inte gillar. Ett exempel är den vakuumpackade köttfärsen som spar mycket material jämfört med packning på plasttråg. I England har flera av de stora kedjorna börjat med detta, till exempel Iceland Foods, som nu väljer att återgå till det gamla vanliga. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland

Metsä kan komma att stoppa produktion av vit kraftliner i Husum

Metsä Board letar alternativ till tillverkningen av vit kraftliner i Husum. En omställning kan vara klar under år 2027.
Metsä husumx