Scanpack förra hösten var tillfället då Ystadsbaserade Scanfill presenterade sin digitala lösning Materialsmart för första gången för en större publik. Den väckte stort intresse. Nu har Materialsmart varit med på interpack. Packnews fick ett möte med Oscar Hugoson, vd på Scanfill, om hur det gick där och vad som händer inom Scanfill för närvarande.
Materialsmart är ett verktyg som tagits fram av Scanfill tillsammans med Polykemi och Rondo Plast, det vill säga alla företag i Polykemi-koncernen. I verktyget kan man skriva in vilket material man har i dag, hur mycket det väger och vad som händer om det ersätts med något annat material. Siffran man får visar hur miljöpåverkan ändras. Man kan till exempel skriva in rostfritt stål och se vad som händer om man till exempel byter till en polypropen med glasfiber. Det är mycket snack om att man ska använda mer återvunnet material nu, något som minskar CO2-genereringen, men med Materialsmart kan man se att det finns mycket att spara genom att byta material, även från en ny råvara till annan ny råvara.
– Sedan vi var på Scanpack har verktyget utvecklats till en 2.0 version där vi inte bara visar besparingar av CO2, vi visar hela miljöbesparingen. En LCA-analys är grovt förenklad uppdelad i fyra delar där CO2 är en del. Nu har vi med resten också, berättar Oscar Hugoson.
– Vi har tagit det ett steg längre och har möjlighet att bygga egna, kundanpassade material, skräddarsydda helt enkelt. Du kanske vill ha lite ny råvara, lite PCR eller lite PIR i materialet och kanske fyllmedel. Då kan vi visa resultatet och ge kunden ett certifikat på det.
– Nu har det blivit så utvecklat att vi inte visar det hur som helst, den senaste versionen har jag bara i min dator och använder vid kundträffar.
– En ”dröm” inför fortsättningen vore att kunna visa hur det polymera materialet förhåller sig till ett fibermaterial, men det är extremt svårt att utveckla. Lite som att jämföra äpplen med päron.
interpack
Scanfill hade egen monter på interpack och där fick Materialsmart en framskjuten placering. ¬
– Dialogerna var många och intresset att spara på CO2-utsläpp sträcker sig över hela världen, säger Oscar Hugoson. Positivt är också att hela analysen är tredjepartsgranskad och fyller ISO 14040:2006 standards. Det är alltså inte siffror som är modifierade för att passa oss, utan siffror som speglar verkligenheten gällande de material som är tillverkade i våra fabriker enbart.
Nytt fokus
Som företagsnamnet berättar är grunden till Scanfills verksamhet polymera material med fyllmedel och där har fokus legat länge, men nu sker ett gradvist skifte mot mer traditionella plastmaterial, förpackningsplaster som polystyren, polypropen och PET. De fyllda materialen är fortsatt en viktig del av verksamheten och det tillverkas till exempel färdigmatstråg i stora volymer till marknaden i Sverige men även till marknader i Danmark. Frankrike och Kanada. Det är fortsatt den största produkten för Scanfill, men man ser ett fokusskifte på grund av nya regler som kräver åtgärder.
– Vi har ett fantastiskt fyllt material som vi gärna fortsätter att erbjuda, men det finns en utmaning med det, nämligen vikten. Fyllmedlet gör dem tyngre och vid återvinning sjunker produkterna i vattenbaden och går till förbränning. Då får man inte den cirkulära produkt som önskas med återvinningsutrustningen som finns tillgänglig idag.
– Det finns återvinningslösningar, det är ett fantastiskt material och ur ett CO2-perspektiv är det svårt att slå det.
ESD framgångssaga
Det här är signaler som Scanfill plockade upp tidigt och som fick företaget att tänka nytt. Under varunamnet Scanfoil finns PP, PET och PS för varmformning.
– Det är ett tufft segment att slå sig in på. Med standardmaterialen blir det som alltid en prisfråga, men vi har tagit steg från standard och utvecklat intressanta lösningar, till exempel en högtransparent PP som vi kallar Scanfoil PP HiClear, ett material som kan ersätta PET till exempel.
– Extra intressant är vår satsning på tekniska folier som är antistatiska eller ledande. Vi kan producera ESD lösningar med alla tre materialen, tidigare var det bara PS, nu är det även PET och PP och det är lite banbrytande. Det är inte många på marknaden som klarar det med PET.
– Vi tittar nu på transparenta ESD-lösningar och har kommit igång till viss del med det. Jag vill nästan kalla ESD för en framgångssaga för oss, inte minst när det gäller materialleveranser till leverantörer till elektronikindustrin.
I den här utvecklingen har Scanfill god hjälp av den långa erfarenhet som moderbolaget Polykemi besitter. De jobbar med material till bilindustrin och deras krav på antistatiska lösningar till exempel. Oscar Hugoson menar att man präglas av mer än femtiofem års erfarenhet och stor nyfikenhet.
– Vi har fått bra fart på det här, både på hemmaplan och ute i norra Europa. Speciellt har vi kommit in hos de små och medelstora företagen som uppskattar att vi kan skräddarsy materiallösningar till dem. Att vara kundanpassade ligger i koncernens ryggrad, att verkligen lyssna på kunden och hjälpa dem.
Oro för plastdiskussionen?
Scanfill är ett bolag med cirka tjugo personer i arbetsgruppen. Verksamheten är, som väl framgått tydligt, helt inriktad på plastmaterial, material som är under viss press idag på grund av miljöfrågor. Finns det anledning till oro för Scanfill med tanke på detta?
– Nej, jag tycker inte jag är speciellt orolig, men man får inte slappna av, det gäller att vara på tårna och styra in i framtiden. Det finns något av en fiberhysteri här uppe i norra Europa och många beslut tas förhastat, ett bra exempel är plastpåseskatten. Längre söderut är det inte riktigt samma tryck i diskussionerna, med andra ord regioner där det finns anledning att satsa lite extra.
– Fiber i all ära men många gånger krävs också plast för att skapa barriärer och då tycker jag inte man har vunnit något. Plastförpackningar kommer alltid att behövas, mycket kommer att handla om utformning och monomaterial, men rent materialmässigt ser jag inga större risker i en någorlunda nära framtid.
Många vill ha – få vill betala
Fler och fler av kunderna ställer krav på att materialen ska innehålla återvunnet material, man vill ha certifikat på var det kommer ifrån och att det är livsmedelsgodkänt. ISCC+ certifiering är något som Scanfill jobbar med just nu och snart kommer att ha på plats. Framöver kommer det att krävas en helt annan uppföljning av det återvunna materialet, men även biocirkulära material.
– Många frågar efter återvunnet material, men vad som håller på att ske är att återvunnen råvara ökar i pris och kommer på sikt bli dyrare än nyvara. Ungefär som rPET till flaskor är idag. Det kommer även att bli svårt att få tag på kvalitetssäkrade återvunna källor och då blir volymprojekt dyrare att säkra råvara till än mindre projekt då det är lättare att säkra kvalitet på mindre projektvolymer.
– Vi tar fram det kunden vill ha, återvunnet eller bioplast till exempel, men det kommer kräver att man är beredd att betala för det på sikt, säger Oscar Hugoson.