Scanfill växer med större materialutbud

PUBLICERAD: 2 december 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Under hösten installerade Scanfill en ny folieextruder.

Förpackningsföretaget Scanfill installerar ytterligare en folieextruder som kan producera ett större utbud av material – även återvinningsbara sådana.

Under hösten har Scanfill AB i Ystad rustat för att kunna producera ett större utbud av material. Företaget är inriktade på att tillverka miljövänligt och hållbart förpackningsmaterial, baserat på förnyelsebara råvaror. En ny folieextruder har installerats i verksamheten som enligt Scanfill ger möjligheter att använda återvinningsbart material.

Upp till sju skikt

– Nu kan vi producera upp till sju skikt med fem extrudrar anpassade efter kundens specifika önskemål. Den nya tekniken gör att vi kan möta de allt hårdare kraven som marknaden ställer på förpackningsindustrin, säger Pontus Björklund, Technical manager på Scanfill AB i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Den nya linjen ger oss kapacitet att producera barriärmaterial som är återvinningsbart och med anpassade förseglingsegenskaper. Det gör att vi kan anpassa folien ännu mer specifikt efter kundens krav och minimera resurserna som krävs.

Använda återvunnet material

Med den nya investeringen för framställningen av folier kommer företaget även att kunna arbeta mot fler branscher, exempelvis elektronik och bygg:

– Med den nya linjen kommer vi att kunna använda återvunnet material effektivare genom att kunna bygga lagerstrukturer som möjliggör att kärnan på folien är återvunnen, säger vd:n Oscar Hugoson.

Växer på fler marknader

Scanfill AB är ett helägt dotterbolag till Polykemi AB. Oscar Hugoson berättar att företaget växer i Europa. Under 2019 har Scanfill tagit klivet in på nya marknader, såsom Tyskland, Slovakien och Polen.

– Vi ser ett ökande intresse för våra produkter och vi välkomnar diskussionen om en hållbar framtid. För oss är det en självklarhet att måna om jordens resurser och vi arbetar medvetet för att våra produkter ska ha en så liten påverkan på miljön som möjligt och hållbara förpackningsmaterial är en självklarhet för oss.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Limmet öppnar ögonen på återvinningssystemet

Ett passande lim gör att plastpåsarna till färdigförpackad potatis från Garant, Axfoodkoncernens eget varumärke, nu kan materialåtervinnas fullt ut. Det leder till att materialet kan bli ett nytt högkvalitativt material. Totalt handlar det om drygt 50 ton plast per år.
Garant potatis plastförpackningx

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx