Satsning på fiberbaserade engångsprodukter

PUBLICERAD: 10 mars 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Skedarna på bilden är tillverkade av torrformad fiber.

Förpackningsleverantören AR Packaging samarbetar med Göteborgsföretaget Pul Pac och deras teknik för att ta helt fiberbaserade och förnybara engångsprodukter som bestick och tråg till den kommersiella marknaden.

– Vi har stor erfarenhet av att lansera nya innovationer på marknaden genom framgångsrikt samarbete med mycket innovativa samarbetspartners som är experter inom sitt område. Att vara medlem i Pul Pacs teknikpool visar vårt engagemang för att aktivt bidra till utveckling och industrialisering av hållbara torrformade fiberprodukter, säger Ralf Mack, innovationschef på AR Packaging i ett pressmeddelande.

Finansierar utvecklingen

Medlemmarna i Pul Pacs teknikpool betalar en royalty på sålda varor för att finansiera utvecklingen av torrformade fiberförpackningar. AR Packaging skriver att de vill bidra till helt fiberbaserade lösningar och siktar med processutveckling mot bland annat livsmedels- och hämtmatssektorn för att bli först på marknaden med helt plastfria tråg och bestick.

Uppfann tekniken 2016

Göteborgsbaserade Pul Pacs teknik för torrformad fiber uppfanns 2016. Företagets uttalade mål är att ersätta engångsplast och med tekniken har de 38 patent och patentansökningar som kan täcka mer än 50 länder. Tekniken torrformar cellulosa till hårda förpackningar och engångsprodukter.

Mål att ersätta engångsplast

Enligt AR Packaging gör den torra tillverkningsprocessen det möjligt att ersätta engångsplast till ett lägre pris än vad som tidigare varit möjligt.

– Vår materialkompetens, tillverkningsexpertis och marknadsnärvaro i kombination med PulPacs teknik gör det möjligt för varumärkesägare och agila ”first movers” att ta ett stort språng framåt när det gäller att ersätta plastförpackningar och produkter på ett fullt hållbart och effektivt sätt.

AR Packaging har sitt huvudkontor i Lund. Totalt har företaget 28 fabriker i 13 länder.

Senaste nytt

E-type bakom årets Pantameralåt – Panta King är här!

E-type är artisten bakom årets Pantameralåt som släpps idag den 17 april.  Med en riktig eurodance-dänga, ”Panta King”, tar han plats i raden av artister som tidigare satt sin prägel på den traditionsrika låten, bland annat De Vet Du, Linda Pira, Kaliffa, Rolandz och Hooja.
E-type

BVD Stockholm vann Guldägg för nytt förpackningssystem till varumärket AEG

Vinnare av kategorin Förpackningsdesign i Guldägget blev designbyrån BVD Stockholm för designen till Electrolux Groups varumärke AEG. Utmaningen låg i att skapa en ett designuttryck som både förmedlar en tydlig premiumkänsla på en brun kartongförpackning och samtidigt harmonisera med AEG:s visuella identitet.
guldagget

Recoma dubblar återvinningskapaciteten via 300 000 euro från Tetra Pak

Recoma, ett svenskt företag som tillverkar byggskivor av återvunnet material som dryckeskartonger, utökar nu verksamheten med en andra produktionslinje. Med stöd från Tetra Pak ökar företaget sin produktionskapacitet och effektiviserar användningen av material i tillverkningen.
recoma

Senaste numret av Packnews systertidning Sign&Print nu på marknaden

Packnews systertidning Sign&Print nummer 580 finns nu på marknaden! Den nya tidningen innehåller bland annat en guide till Fespamässan i Berlin i maj.
SignPrintx

Läs vidare

Här är de elva nominerade företagen till Grønt Punkt Norges tävling Plastløftet

År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: "Ökad användning av återvunnen plast", "Minskning av onödig plast", "Design för återvinning" och "Hållbarhet". Här är de nominerade.
Design uten navn - 1

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x