Satsar på PE-belagd kartong

PUBLICERAD: 6 juni 2016
UPPDATERAD: 24 januari

 

20140131 Espoo, Finland. Mika Joukio. Friday 31. January 2014. / © SEPPO SAMULI Photo ID#: 201401312086

– För att stödja kundernas affärer kombinerar vi vårt material- och förpackningskunnande med senaste teknik”, sade Mika Joukio, Koncernchef Metsä Board, vid presskonferensen på Drupa.

– I november ifjol offentliggjordes beslutet om investeringen i en extruderingsanläggning vid vårt bruk i Husum. Vi har gjort klart med våra huvudleverantörer och projektet pågår. I Husum har vi också Europas allra modernaste falskartongmaskin, vilken togs i drift i början av året.

Den nya extruderingsanläggningen tas i drift under första halvan 2017 och kommer att ha en kapacitet på 100 000 årston PE-belagd kartong. För närvarande är PE det vanligaste barriärmaterialet för att skydda mot fukt och fett i livsmedelsförpackningar liksom i kartongprodukter för matservice. Metsä Board jobbar dock vidare för att hitta andra barriärlösningar inklusive biobaserade material.

Metsä Boards produktfamilj Carta Dedica motsvarar kraven från marknaden för mat- och dryckservice genom att erbjuda ett alternativ baserat på förnybara färskfibrer. Produkterna är exempelvis idealiska för muggar, tallrikar och brickor. Innan den egna extruderingsanläggningen tas i drift kan kunderna ändå köpa PE-belagd kartong för applikationer inom matservice då kartong från Metsä Board under tiden PE-beläggs hos externa konverterare.

Metsä Board är ett renodlat kartongföretag helt koncentrerat på tillverkning av kartong och vit liner av ren färskfiber. Produktionen av papper under 2016.

Metsä Husum folding boxboard production line__web

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex