Satsar på PE-belagd kartong

PUBLICERAD: 6 juni 2016
UPPDATERAD: 24 januari

 

20140131 Espoo, Finland. Mika Joukio. Friday 31. January 2014. / © SEPPO SAMULI Photo ID#: 201401312086

– För att stödja kundernas affärer kombinerar vi vårt material- och förpackningskunnande med senaste teknik”, sade Mika Joukio, Koncernchef Metsä Board, vid presskonferensen på Drupa.

– I november ifjol offentliggjordes beslutet om investeringen i en extruderingsanläggning vid vårt bruk i Husum. Vi har gjort klart med våra huvudleverantörer och projektet pågår. I Husum har vi också Europas allra modernaste falskartongmaskin, vilken togs i drift i början av året.

Den nya extruderingsanläggningen tas i drift under första halvan 2017 och kommer att ha en kapacitet på 100 000 årston PE-belagd kartong. För närvarande är PE det vanligaste barriärmaterialet för att skydda mot fukt och fett i livsmedelsförpackningar liksom i kartongprodukter för matservice. Metsä Board jobbar dock vidare för att hitta andra barriärlösningar inklusive biobaserade material.

Metsä Boards produktfamilj Carta Dedica motsvarar kraven från marknaden för mat- och dryckservice genom att erbjuda ett alternativ baserat på förnybara färskfibrer. Produkterna är exempelvis idealiska för muggar, tallrikar och brickor. Innan den egna extruderingsanläggningen tas i drift kan kunderna ändå köpa PE-belagd kartong för applikationer inom matservice då kartong från Metsä Board under tiden PE-beläggs hos externa konverterare.

Metsä Board är ett renodlat kartongföretag helt koncentrerat på tillverkning av kartong och vit liner av ren färskfiber. Produktionen av papper under 2016.

Metsä Husum folding boxboard production line__web

Läs vidare

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}