Satsar på mätutrustning till innovationscenter

PUBLICERAD: 13 januari 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Emballator satsar på ny mätutrustning med målet att ta fram bättre förpackningsmaterial som exempelvis förlänger hållbarheten på livsmedel. Foto: Pressbild

Emballator Innovation Center investerar i mätutrustning för att mäta syrebarriäregenskaper hos olika förpackningsmaterial. Att förbättra hållbarhetstiden på produkter och livsmedel och att bättre kunna hjälpa kunder i val av material är ett fokusområde, enligt innovationschefen Mats Jeppsson.

Packnorth har tidigare berättat om att Emballator startade upp ett kunskaps- och innovationscenter i småländska Ljungby i fjol. Fokus, att utveckla morgondagens hållbara material för plast- och aluminiumförpackningar. Nu har innovationscentret investerat i ny utrustning för att mäta syrebarriäregenskaper. Investeringen görs för att bättre kunna guida kunder till att göra sina materialval till förpackningar.

Syremätning över tid

Med den nya utrustningen utvärderas ett materials barriäregenskaper genom mätning av Oxygen Transmission Rate (OTR). Det handlar om kvantiteten av syre som kan släppas igenom en specifik del av förpackningsmaterialet över tid.

Mats Jeppsson, innovationschef på Emballator Innovation Center. Foto: Pressbild

Företaget skriver i ett pressmeddelande att alla polymerer är genomträngliga för gaser i olika utsträckning och deras barriäregenskaper kan påverka deras lämplighet för en viss applikation. Barriäregenskaperna beror inte bara på materialet utan kan också påverkas av parametrar från bearbetning under produktion. Andra saker som påverkar är temperaturer och luftfuktighet under transport och lagring. Genom att minska tillgängligheten av syre i förpackningen så mycket som möjligt kan hållbarheten förlängas.

Ett fokusområde

Enligt Mats Jeppsson, innovationschef på Emballator Innovation Center, är den nya utrustningen enkel att hantera och med ett prov på endast 50×50 millimeter förpackningsmaterial från film, ark, plastbelagt papper eller plastförpackningar kan de mäta hastigheten som syre tränger igenom materialet. Transmissionshastigheten för andra gaser kan också mätas.

– Att förbättra hållbarhetstiden är ett fokusområde för oss på Innovation Center för att kunna hjälpa kunder att nå sina hållbarhetsmål. Datan som genereras från utrustningen kommer att stötta produktutveckling, tillverkning och marknad i många segment som livsmedel, medicin, kosmetik och kemi.

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish