Sämre än väntat för Stora Enso – stänger verksamhet i USA

PUBLICERAD: 29 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Mitt första år som VD blev extremt händelserikt!”, säger Stora Ensos VD och koncernchef Annica Bresky. (Bild Stora Enso)|Stora Enso stänger ner sin biomassabaserade verksamhet Virida i USA. Bilden visar demoanläggningen i Raceland, Louisiana. (Bild Stora Enso)

Stora Ensos bokslut för Q4/2020 och för helåret 2020 visar sämre omsättning och lägre vinst än vad börsanalytiker hade förväntat.

Omsättningen för fjärde kvartalet 2020 stannade vid 2,154 miljarder euro, vilket är en minskning med 10,7 procent jämfört med samma period 2019. Strukturella förändringar samt lägre priser och volymer anges som orsaker till den minskade kvartalsomsättningen.

Det operativa rörelseresultatet för fjärde kvartalet blev 118 miljoner euro jämfört med 124 miljoner euro för Q4/2019.

På helårsbasis minskade omsättningen från 10,055 miljarder euro år 2019 till 8,553 miljarder euro år 2020. Stora Enso skriver i sin bokslutskommuniké att minskningen främst beror på lägre volymer och priser samt strukturella förändringar.

Det operativa rörelseresultatet för helåret 2020 blev 650 miljoner euro, en minskning med drygt 350 miljoner euro jämfört med helåret 2019.

Utdelningen för 2020 föreslås bli 0,30 euro per aktie. Analytiker hade förväntat sig en utdelning på 0,38 euro per aktie.

I sina utsikter för innevarande år skriver Stora Enso att osäkerheten i den globala ekonomin på grund av den pågående Corona-pandemin förväntas kvarstå under 2021. Förutsatt att vaccinationsprogrammen fortskrider som planerat och att virusspridningen hejdas, förväntas ekonomin återhämta sig och det operativa rörelseresultatet för 2021 väntas bli bättre än för 2020.

Verksamhetsåret 2020 var också första året för Stora Ensos nya VD och koncernchef Annica Bresky, som i bokslutskommunikén sammanfattar sitt första år som ”händelserikt”.

”När jag ser tillbaka på 2020, mitt första år som VD för Stora Enso, kan jag inte säga annat än att det varit extremt händelserikt! Året har präglats av den globala pandemin och en nedgång i den globala ekonomin, men också av geopolitisk oro, av Brexit, och för Stora Ensos del av strejkerna i Finland under det första kvartalet”, skriver Annica Bresky.

Stora Ensos styrelse har fattat beslut om att årsstämman, som kommer att äga rum fredagen den 19 mars 2021 kl. 16.00 (finsk tid), kommer att hållas med särskilda mötesförfaranden i enlighet med tillfälliga lagstiftningen som givits för att begränsa spridningen av Covid-19-pandemin.

Årsstämman hålls utan närvaro av aktieägare eller deras ombud i avsikt att kunna hållas på ett förutsägbart sätt och med hänsyn till aktieägares, anställdas och övriga intressenters hälsa och säkerhet. Detta innebär att bolagets aktieägare och deras ombud kan delta i årsstämman och utöva sina aktieägarrättigheter endast genom att rösta på förhand och genom att lägga fram motförslag eller ställa frågor på förhand.

Stora Enso stänger ner sin biomassabaserade verksamhet Virida i USA. Bilden visar demoanläggningen i Raceland, Louisiana. (Bild Stora Enso)

Stänger ner USA-verksamhet

Av ett särskilt pressmeddelande framgår att Stora Enso beslutat att permanent stänga ner sin USA-baserade biomassaverksamhet Virdia.

Virdia förvärvades 2014 och har fokuserat på konvertering av biomassa från sockerrör till högraffinerat socker. Verksamheten har utgjorts av ett forskningscenter i Danville, Virginia och en demoanläggning i Raceland, Louisiana. Båda anläggningarna kommer att stängas ned.

Stängningen av verksamheten och anläggningarna kommer att ske stegvis under 2021. Cirka 65 medarbetare inom Stora Enso samt 18 entreprenörer påverkas av beslutet.

Stora Enso skriver att nedstängningen av Virdia är i linje med koncernens strategiska beslut inom Forskning och Utveckling att skapa framtida tillväxt och värde genom skogsbaserade material. I dag fokuserar företagets innovationsarbete också i betydligt högre grad på tillämpningsområden längre fram i värdekedjan, snarare än att leverera råmaterial.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x