Samarbetsavtal om kompetensutveckling, forskning och innovation

PUBLICERAD: 19 maj 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso KTH
Stora Enso har ingått strategiska partneravtal med tre av de främsta tekniska universiteten i Sverige och Finland. Målsättningen med avtalen är att stärka samarbetet mellan Stora Enso och ledande akademiska institut genom långsiktig kompetensutveckling, gemensam forskning och stimulering av innovation.

De strategiska partnerskapen ska utmynna i konkreta samarbetsområden, utifrån behov som identifieras i nära dialog mellan Stora Ensos ledning och universitetsledningen på respektive lärosäte. De prioriterade kompetensområdena för forskningssamarbete är biobaserad kemi, processlösningar, digitalisering, materialvetenskap och design.

– Syftet är att knyta våra egna forskningsresurser närmare dessa universitet så att vi får en riktigt bra utväxling av avtalen. Samarbetet med ledande ingenjörsuniversitet stödjer Stora Ensos transformation till ett företag inom förnybara material och bidrar till att vi kan flytta fram våra positioner ytterligare inom innovationsområdet, säger Markus Mannström, Chief Technology Officer, Stora Enso.

Partneravtalen syftar även till förbättrad kompetensförsörjning till Stora Enso liksom en ökad studentrekrytering till universiteten.

– Det finns så många intressanta och nya möjligheter inom vår industri. Kan vi göra skogsnäringen mer populär att arbeta inom så kan vi bidra till att fler studenter söker sig till universitetens tekniska utbildningsprogram. Det har alla inblandade parter nytta av, säger Lars Häggström, EVP Human Resources, Stora Enso.

De strategiska partneravtalen med Aalto-universitetet, Chalmers Tekniska Högskola och Kungliga Tekniska Högskolan undertecknades nyligen och löper tillsvidare.

Bilden ovan:
Signering av avtalet med Kungliga Tekniska Högskolan. Fr v Peter Gudmundson, rektor, Kungliga Tekniska Högskolan och Karl-Henrik Sundström, koncernchef, Stora Enso.

 

Avtalssignering Stora Enso-Chalmers
Avtalssignering Stora Enso-Chalmers

Främre raden fr v: Stefan Bengtsson, rektor, Chalmers Tekniska Högskola och Markus Mannström, CTO, Stora Enso. Bakre raden fr v: Anders Wennberg, Hans Theliander, Mikael Hannus, Aleksandar Matic and Anna Bergstrand. Alla tillhör Chalmers förutom Mikael Hannus som är innovationschef Sverige, Stora Enso.

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front