Så ställer du om till Industri 4.0

PUBLICERAD: 1 mars 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Industri 4.0 fokuserar på automation och allt mer effektiva produktioner.

Förpackningsindustrin kan dra stora fördelar av en implementering av industri 4.0. I längden kan små förändringar minska kostnader och förbättra kvaliteten. 

För paketeringsföretag som redan arbetar med små marginaler är det inte alltid ett alternativ att byta ut en hel produktionslinje. Att tillämpa industri 4.0 kan däremot vara nästa steg för att effektivisera en förpackningslinje. Men vilka är egentligen fördelarna och vilka justeringar kommer krävas?

Enligt teknikleverantören Omron kommer fördelarna främst från att ha en integrerad komponent- och styrningsplattform som kan överföra data mellan olika enheter och kontrollsystem. Även om det kanske genererar flest fördelar att övergå till en modern och flexibel linje, så kan små ändringar i redan befintliga system förbättra effektiviteten. Smarta förpackningslinjer kan förbättra spårbarhet, drifttid och kvalitet.

Att fånga upp elektronisk data som kan tala om ifall en maskin utnyttjar sin fulla kapacitet eller inte är ett viktigt första steg. För att göra detta kan det krävas att enheten ansluts till en mer avancerad IT-domän eller analysprogramvara och därefter ansluts till mindre tekniska uppdateringar. Ett exempel på detta är att lägga till en sensor för att fånga specifika driftdata. Med denna information finns möjligheter att upptäcka och eliminera flaskhalsar i processen och öka effektiviteten. Genom att övervaka maskinens skick blir det också möjligt att planera in förebyggande underhåll, något som i längden påverkar den totala ägandekostnaden.

Andra sätt att ställa om till Industri 4.0 är att satsa på förpackningslinjer som har en automatiserad omställning mellan olika produktjobb och installation av ett standardprotokoll. På så sätt talar alla maskinerna i linjen samma språk, oavsett om de kommer från olika tillverkare.

OPC UA, är ett exempel på en öppen och plattformsöverskridande kommunikationsstandard som ofta används för Industri 4.0-program. Utrustningen måste även erbjuda samma standardgränssnitt för operatörer. Standarder som PackML definierar statusen och en serie lägen för att säkerställa en gemensam känsla och utseende i gränssnitt.

Industri 4.0 betraktas som den fjärde industriella revolutionen. I denna samlande term finns en rad en tekniker och koncept inom automation, processindustriell it och tillverkningstekniker för att skapa framtidens smarta självstyrande fabriker.

 

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x