Så slänger du soporna rätt

PUBLICERAD: 22 mars 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Myterna om hushållssopor och hur de ska återvinnas är många.

Det finns luckor i svenskarnas kunskaper om återvinning av hushållssopor, visar en ny rapport. Har du koll?

En ny undersökning visar att svenskar saknar en hel del kunskaper om återvinning av hushållssopor.

Det finns luckor i svenska folkets kunskaper om skräp och sopsortering, visar en ny undersökning som Konsumentföreningen Stockholm låtit Novus genomföra. En fråga som ställs är om en livsmedelsförpackning ska rengöras innan den lämnas till återvinning. Svaret är nej – kladdiga förpackningar stör inte återvinningsprocessen. Däremot tror sex av tio svenskar att så är fallet, trots att det alltså är en seglivad myt. Däremot ska förpackningarna i alla fall tömmas. Annars kan de väga för mycket och hamna fel eftersom sorteringen är automatisk och baseras på förpackningens vikt.

Hur sorterar man en förpackning tillverkad av två olika material? På frågan svarar 55 procent rätt – att man ska sortera på det viktdominerande materialslaget. Så många som sju av tio tror inte att man som konsument måste sortera sitt hushållsavfall, trots att så är fallet. Endast förpackningar och tidningar får lämnas på återvinningsstationerna, det har 35 procent koll på. Biobaserad plast bryts inte ned i naturen, men det tror fyra av tio (39 procent) svenskar.

Trots att det inte är tillåtet tror fyra av tio svenskar att det är okej att slänga dricksglas och fönsterglas i insamlingsbehållaren för glasförpackningar. Hushållens soppåsar går till förbränning – det har 77 procent koll på.  Klädkedjornas insamlade kläder blir sällan nya kläder, ändå tror 67 procent detta. Att skräpet i havet kommer från land har de flesta kännedom om, 84 procent. Vidare går det bra att återvinna såväl mjuk som hård plast, det känner 84 procent till. Och sex av tio har tydligen lärt sig att bomullskassen inte är den miljömässigt bästa kassen.

Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år och baseras på totalt 1018 webbintervjuer.  Hela undersökningen återfinns i rapporten Myter om skräp – vad kan svenskarna om skräp och återvinning.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x