Så ska man rädda 200.000 ton felsorterade plastförpackningar

PUBLICERAD: 21 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Avtalet mellan Svensk Plaståtervinning och SÖRAB innebär att sammanlagt att under en tioårsperiod kan upp till 200.000 ton felsorterade plastförpackningar räddas från förbränning och i stället återvinnas. (Bild Peter Holgersson AB)|”60 procent av plastförpackningar slängs direkt i hushållsavfallet vilket leder till onödiga utsläpp”, säger Mattias Philipsson. (Bild Peter Holgersson AB)

Svensk Plaståtervinning, som driver Europas största plastsorteringsanläggning i Motala, har ingått ett 10-års avtal med miljö- och returbolaget SÖRAB. Avtalet innebär att upp till 200.000 ton felsorterade plastförpackningar, som annars hade gått till förbränning, nu kan återvinnas.

Utsorteringen av de felsorterade plastförpackningarna kommer att ske vid den sorteringsanläggning, som SÖRAB bygger vid kraftvärmeverket i Brista i Sigtuna och som ska stå färdig i slutet av det här året. Anläggningen är den första i sitt slag i Sverige och den kan komplettera hushållens plastsortering med en automatiserad eftersortering. Även felsorterade metallförpackningar kommer att utsorteras vid anläggningen.

”60 procent av plastförpackningar slängs direkt i hushållsavfallet vilket leder till onödiga utsläpp”, säger Mattias Philipsson. (Bild Peter Holgersson AB)

”I Sverige är det lag på att källsortera plastförpackningar. Ändå slängs mer än 60 procent direkt i hushållsavfallet som går till förbränning, vilket leder till onödiga utsläpp. Den nya anläggningen i Brista ska betraktas som en extra säkerhetsåtgärd, som ser till att alla plastförpackningar sorteras ut och återvinns, och att fossil plast inte förbränns i onödan”, säger Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning.

Samarbetet mellan Svensk Plaståtervinning och SÖRAB leder till att upp till 20.000 ton plastförpackningar per år, som av misstag hamnat i hushållsavfallet, nu avskiljs innan förbränning och i stället skickas till Svensk Plaståtervinning i Motala.

”Med den här metoden kan vi dock inte ersätta konsumentens källsortering, eftersom plastförpackningar, som blandas med hushållsavfall, blir mer förorenade, vilket innebär en svårare och dyrare återvinningsprocess. Därför är det viktigt att konsumenterna fortsätter att sortera rätt”, säger Mattias Philipsson.

Svensk Plaståtervinnings målsättning ”Plastsprånget 2025” innebär att 55 procent av deras producentkunders plastförpackningar ska återvinnas år 2025, vilket är fem år tidigare än EU:s uppsatta återvinningsmål.

”En viktig del i Plastsprånget är att vi ökar insamlingen av plastförpackningar och avtalet med SÖRAB är ett stort språng i rätt riktning. Tack vare detta samarbete kommer våra producentkunder att öka återvinningen av sina plastförpackningar med mer än 20 procent mot tidigare nivåer”, säger Mattias Philipsson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Soma bjuder in till öppet hus

Flexopresstillverkaren Soma följer upp sin Drupa-framgång med ett öppet hus den 20 november 2024. Här ligger fokus på automation, aniloxhantering och tryck på tubfolier.
Screenshot

Trots krig och elände håller ukrainska Sirius Extrusion igång leveranserna

Packnews fick besök i montern på Scanpack av Nataliia Saievych. Hon är chef för utrikeshandel hos det ukrainska företaget Sirius Extrusion och ville i stort sett bara berätta att de lever och kämpar på med produktionen av sträckfilm, barriärfilm, film för sträckhuvar samt tryck.
Ukrainax

Etiketter är en mardröm för Arla

Uttalandet i rubriken gjordes på Emballagedagen 2024 i Danmark för några dagar sedan, där bland annat Arla Foods var representerad för att berätta om deras utmaningar med att följa trender och lagkrav inom förpackningar. Packnews danska redaktör Søren Winsløw var på plats.
EM_01