Så ska DS Smith få förpackningsköpare att göra smarta val

PUBLICERAD: 30 augusti 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Fredrik Johansson säger att den cirkulära ekonomin kräver att förpackningen kan återvinnas, och om möjligt även återanvändas. Foto: Claes Nordström

Vi möter Fredrik Johansson, design- och innovationschef hos DS Smith Norden, i ett samtal om förpackningstrender och företagets nya mätverktyg som ska underlätta för förpackningsköpare att göra smarta förpackningsval.
– Våra förpackningslösningar valideras med en stämpel för att kunden enkelt ska kunna se om förpackningen är återvinningsbar eller till vilken grad den är återvinningsbar.

Förpackningsföretaget DS Smith lanserar ett mätverktyg för att ge kunder transparens kring förpackningars miljöpåverkan och cirkularitet. Enligt företaget är mätverktyget det första i sitt slag och det ger en unik inblick i hur ett företags val av förpackning kan minska den negativa påverkan på miljön.

Mätverktyget Circular Design Metrics smyglanserades redan före sommaren. Från och med i höst kommer förpackningskonstruktörerna kunna använda sig av mätmetoden när de utvecklar förpackningar till kunderna.

Information om miljöpåverkan och cirkularitet kommer att framgå på DS Smiths förpackningar.

Fredrik Johansson är design- och innovationschef hos DS Smith Norden.

– Vårt företag bygger på cirkulärt tänkande och vårt material är papper som i allra högsta grad är återvinningsbart. Återvinning och cirkulär ekonomi har högsta prioritet och vi har därför satt höga hållbarhetsmål inom företaget. 2030 är målet att hela vår produktion ska fungera i en cirkulär ekonomi där allt tas tillvara och förpackningslösningen skall bestå av ett enda material, för enklare återvinning. 2023 får andelen övrigt material inte överstiga 5 procent. Vi måste alltså optimera allt vårt material i försörjningskedjan till hundra procent.

Åtta parametrar redovisas

När förpackningar som producerats av DS Smith når marknaden kommer information kunna utläsas som visar till vilken grad förpackningen är cirkulär. I form av åtta olika parametrar redovisas till exempel hur mycket förnybart material förpackningen består av, hur optimerad den är för försörjningskedjan och dess ekologiska avtryck. Enkelt uttryckt så erbjuder Circular Design Metrics förpackningsköparen en mätmetod som ger svart på vitt huruvida en förpackning lever upp till ett företags miljösträvanden, säger Fredrik och drar paralleller till energimärkningen som finns på vitvaror.

– Många av våra kunder har en hög miljömedvetenhet och köper inte vad som helst. Då blir det här ett kvitto för dem.

– Vi vet att det finns ett stort behov av att kunna validera och sätta denna stämpel för att göra oss själva, men i synnerhet våra kunder, medvetna om vilket avtryck vår förpackning har.

 

[metaslider id=”38421″]

 

Fredrik Johansson säger också att kunderna oftast har en kravspecifikation för förpackningen de vill skapa till sin produkt. Sedan tar DS Smiths förpackningskonstruktörer vid och tar fram rätt materialsammansättning utifrån kundernas behov. DS Smith använder kraftliner, nytillverkat papper  eller testliner som är återvunnet papper.

– Vi vill skapa en diskussion med våra kunder om lösningen och vad vill de med sin produkt. Ska den gå att återvinna till hundra procent? Går det att göra förpackningen mindre i storlek för att hushålla med materialet? Ska det vara returfiber i papperet, eller behövs nyfiber?

Återvinna och återanvända

Förr har fokus varit på förpackningslösningen i sig, inte vad som händer i förlängningen när den slängs. Idag är det ett helt annat cirkulärt tänk, enligt Fredrik Johansson. Den cirkulära ekonomin kräver att förpackningen kan återvinnas, och om möjligt även återanvändas.

Konsumenterna är miljömedvetna på ett helt annat sätt idag jämfört med förr, att släppa ut produkter på marknaden som inte är mer eller mindre cirkulära funkar inte.

Förpackningskonstruktion och design handlar rätt och slätt om ett enda ord i dag – hållbarhet.

– Det är fokus till 99 procent skulle jag säga. Det finns knappt en kund i dag som kommer till oss utan att prata hållbarhet.

Fredrik Johansson är design- och innovationschef hos DS Smith Norden. Foto: Claes Nordström

Fredrik Johansson säger att det vanligaste kravet kunden ställer är att förpackningen ska vara i ett enda material. E-handelsjätten Amazon brukar till exempel prata om ”Frustration free packaging”, vilket bland annat innebär att försöka hålla sig till ett material i en och samma förpackning. Den ska vara lätt att öppna och kunna slängas på ett och samma ställe. Att bara använda ett monomaterial kan vara en utmaning, exempelvis när det kommer till att lösa uppgiften att gå från stötdämpande plastmaterial till papper i en förpackning.

Stilrent tryck på brun låda

Tryckmässigt och det grafiska uttrycket handlar i dag om att kommunicera enkelt med naturligt brunt papper som andas miljö och hållbarhet. En trend som hållit i sig en längre tid. Sexfärgstryckta förpackningar med uppseendeväckande tryck var vanligare förr.

– Nu försöker man signalera mycket med en brun låda och sedan kanske ett vitt stilrent och enkelt tryck som sänder en signal av miljömedvetenhet. Det är en ganska vanlig trend att bygga med små medel och satsa på storytelling, det vill säga personifiera eller berätta en historia kring produkten. Det har mer fokus i dag än färg och form. Man vill också tydliggöra miljösymboler på förpackningen, till exempel FSC-märkning.

 

[metaslider id=”38425″]

 

DS Smith digitaltrycker främst i Norrköping där skylt- och displayproduktionen finns. I Mariestad och Värnamo dominerar de stora flexolinjerna Bobst Masterflex HD som numera kan trycka på både in- och utsidan av förpackningarna.

Många branscher och företag har haft det tufft under pandemin. Men inte förpackningsföretaget DS Smith:

– Det har gått fantastiskt bra.

– Om industrisidan har gått lite sämre för oss så har å andra sidan bryggerier, livsmedel och konsumentvaror gått så mycket bättre. Och inte minst e-handeln, säger Fredrik Johansson.

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Tidningen Packnews systertidning Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allmer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
DSC_7880xx

Ny teknik för flexibelt tryck på e-handelsförpackningar

Sealed Air har lanserat ett nytt on-demand-utskriftssystem som levererar skräddarsydda utskrifter i sent skede på sekundär- och transportförpackningar.
BeautyBoxIpack2x

Soma bjuder in till öppet hus

Flexopresstillverkaren Soma följer upp sin Drupa-framgång med ett öppet hus den 20 november 2024. Här ligger fokus på automation, aniloxhantering och tryck på tubfolier.
Screenshot