Så ser framtiden ut för Agfas offsetdel

PUBLICERAD: 6 december 2022
UPPDATERAD: 31 januari
Agfas mjukvaruutvecklare, Els Van Cauwenberghe (till vänster) och Rudi Bartels, ser fram emot möjligheterna att fortsätta skapa värde för offsetmarknaden.

Agfa har tidigare meddelat att de har för avsikt att sälja sin offsetdivision till kapitalfonden Aurelius Group. På en presskonferens förklarade de tillsammans med ett antal inbjudna specialister vad de tänker om framtiden.

Agfa tillkännagav redan 2021 att offsetdelen i verksamheten skulle läggas i ett eget bolag. Nu har de meddelat att Agfa Offset Solutions kommer att säljas till Aurelius Group med sedvanliga reservationer.

Offset Solutions står för en betydande del av Agfas totala intäkter. Inte mindre än 43 procent kommer från den snart sålda enheten. Bedömningen är dock att det krävs ett betydande kapitaltillskott för att skapa den nödvändiga utvecklingstakten om de ska behålla sin position som en av marknadsledarna inom prepress till offset. Agfa vill använda dessa resurser på sina tre andra tillväxtsegment: Digital Print & Chemicals, Radiology Solutions och Healthcare IT.

Aurelius Group motiverar sitt köp med att det passar bra in i deras portfölj där de fokuserar på offset till en växande marknad: förpackningar. Agfa säger att de säljer 95 miljoner m2 ctp-plåtar (Computer to Plate) per år i mer än 75 länder. Plåtarna tillverkas i tre fabriker.

Förpackningsexperten Sean Smyth på analysföretaget Smithers. Foto: Pressbild
Växande förpackningsmarknad

Även om många kommer att tycka att det är riskabelt att kasta sig in på offsetmarknaden säger Sean Smyth från analysföretaget Smithers att det finns många anledningar till optimism för offsetmarknaden inom förpackningssektorn.

Han förklarar att förpackningsmarknaden ökar eftersom det blir fler och fler människor och hushåll. Dessutom ökar värdet på förpackningarna eftersom man tänker allt mer på själva upplevelsen. Båda trenderna verkar inte förändras under de kommande åren.

Sean Smyth uppskattar att värdet på tryckta förpackningar år 2022 kommer att vara runt 92,8 miljarder euro och att under de kommande fem åren kommer det att stiga till cirka 101 miljarder euro. Så det är en enorm marknad. Offsetandelen uppgår till cirka 20 procent och förväntas vara i stort sett oförändrad de kommande fem åren.

Men är det inte det digitala som tar över, tänker du kanske? Och ja, värdet på digitalt producerade förpackningar förväntas öka från cirka 8 procent till 11 procent 2027, men utgör fortfarande en blygsam del av den totala förpackningsmarknaden. Marknaden för offsettryckta förpackningar är gigantisk och kommer att fortsätta vara det de kommande fem åren.

Bred portfölj av plåtar

Agfa uppskattar själv att de har cirka 25-30 procent av den globala ctp-volymen. Men de flesta plåtarna säljs i dag på den kommersiella tryckmarknaden. Agfas ctp-portfölj består av produkterna Elite Pro, Elite Eco, Adamas och Eclipse, som är konventionella lågkemi- och kemikaliefria samt framkallningsfria plåtar. Med det breda sortimentet kan de möta enskilda kunders behov och leverera just den plåt som passar in i kundens produktionsmiljö.

Andy Grant från Agfa berättar om värdet av att ha en standardiserad produktion.

På mjukvarusidan har de ett antal lösningar för att underbygga sitt ECO3-koncept som handlar om ekonomi, hållbarhet och användarvänlighet (economy, ecology and extra convenience). Det gäller till exempel standardiseringsmjukvaran PressTune, som säkerställer att utskriftskvaliteten bibehålls från början till slut och oavsett maskiner och produktionsplatser. Det gäller InkTune, som minskar bläckförbrukningen för att uppnå färgbesparingar, kortare inkörningstid, färre pappersproblem och snabbare torkning. Deras egenutvecklade Spiral-raster och SolidTune har samma mål, vilket tillsammans med InkTune kan ge en märkbar besparing på färgförbrukningen.

Skärmdump från en video om en robotinstallation i Danmark.
Aviserar namnbyte

De senaste åren har Agfa också varit särskilt aktiva inom utvecklingen av robotar för den grafiska industrin. Det gäller hanteringen av ctp-plåtar för större produktionsenheter. De har hittills gjort sex installationer i Europa varav tre i Danmark. Kenneth Rasmussen, som är ansvarig för försäljningen i Norden och Baltikum, är förstås nöjd med att de på så sätt nästan blivit ett kompetenscentrum för framförallt robotinstallationer.

Vad händer med Agfa-namnet? Agfa säger på konferensen att de olika produkterna kommer att behålla sina välkända namn, som InkTune, Eclips och så vidare. Men att det övergripande varumärket kommer att få ett nytt namn och därmed inte längre heta Agfa. Det är dock ännu inte bestämt vilket varumärke produkterna kommer att marknadsföras under i framtiden.

Text: Søren Winsløw

Läs vidare

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Tidningen Packnews systertidning Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allmer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
DSC_7880xx

Ny teknik för flexibelt tryck på e-handelsförpackningar

Sealed Air har lanserat ett nytt on-demand-utskriftssystem som levererar skräddarsydda utskrifter i sent skede på sekundär- och transportförpackningar.
BeautyBoxIpack2x

Soma bjuder in till öppet hus

Flexopresstillverkaren Soma följer upp sin Drupa-framgång med ett öppet hus den 20 november 2024. Här ligger fokus på automation, aniloxhantering och tryck på tubfolier.
Screenshot

Minimalt CO2-avtryck och hög kvalitet lockar premiumkunder

I det lilla samhället Lessebo ett par mil från Växjö finns det ”lilla” bruket Lessebo Paper som i antal producerade ton står sig ganska slätt mot jättarna, men som i stället är en ledande aktör både vad gäller kvalitetspapper och miljö. En stor del av produktionen går till förpackningar, till premiumvarumärken. Vi mötte vd, Jens Olson, på HK i Lessebo.
Färgerx

Senaste nytt

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent i en tre årsperiod

Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent, skriver de i ett pressmeddelande den 21 mars. Samtidigt anser de att nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Grafiskax

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024