Så länge ”lever” corona-viruset på olika förpackningsmaterial

PUBLICERAD: 25 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

En ny studie från USA visar hur länge partiklar av det nya coronaviruset, som orsakar Covid-19, ”överlever” på olika ytor som plast, kartong, metall, etc. (Bild Dreamstime)|Åke Lundkvist är professor i virologi vid Uppsala universitet. (Bild Uu)

En ny studie från Princeton University och National Institutes of Health (NIH) i USA visar hur länge corona-viruset, som orsakar Covid-19, kan ”överleva” på ytan av olika förpackningsmaterial.

Kortast ”överlevnadstid” har viruset på förpackningar av kartong, där studien visade att viruset var verksamt i upp till 24 timmar efter exponering. Sämst blev resultaten för plast (polypropen, PP) och rostfritt stål, där viruset var verksamt i upp till 72 timmar.

Forskarna bakom rapporten manar dock till stor försiktighet med tolkningen av testresultaten.

”För exempelvis kartong varierade de enskilda resultaten betydligt kraftigare än för andra material beroende på skiftande ytstrukturer hos de testade kartongmaterialen”, säger forskarna i en kommentar.

Forskarna påpekar också att eftersom studien ännu inte är vetenskapligt granskad, kan resultaten inte användas för att vägleda till en klinisk praxis, men att studien ändå kan användas för en ökad förståelse av Covid-19-viruset och hur det uppträder.

Åke Lundkvist är professor i virologi vid Uppsala universitet. (Bild Uu)

Här i Sverige har Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet, läst studien och han säger till SVT Nyheter att han inte är förvånad över resultaten.

”Men man ska komma ihåg att studien är gjord vid rumstemperatur och en viss luftfuktighet. Värme och fuktighet är sådant, som varierar väldigt mycket och påverkar virusets överlevnad”, säger Åke Lundkvist, som också påpekar att det finns ett brett spektrum för hur länge olika virus kan vara ”livskraftiga”.

Hepatit B kan exempelvis vara mycket stabilt. Det kan torka in på en yta och smitta månader senare, medan exempelvis HIV är betydligt känsligare. Det finns ett brett spektrum där och för coronaviruset är det här inte alarmerande”, säger professor Lundkvist till SVT Nyheter.

Noterbart är också att studien visar att kortast ”överlevnadstid” har det nya corona-viruset i luft, där det kan bli hängande i upp till tre timmar, men ofta kortare, innan det faller till marken. Fuktig väderlek ger kortare ”hängtid”, eftersom fukten sätter sig på viruset och tynger ner det, medan torr väderlek gör att viruset kan bli hängande längre tid.

Här är en länk till en pdf med hela studien ”Aerosol and surface stability of HCoV-19 (SARS-CoV-1 2) compared to SARS-CoV-1”.

————————————————————-

N.B.: Att vi i artikeln ovan använt citattecken kring beteckningar som ”lever”, ”överlevnad”, etc. för corona-viruset, beror på att ett virus inte är vad som betecknas som en levande organism. Virus – i motsats till exempelvis bakterier – har ingen egen ämnesomsättning och kan inte föröka sig som levande organismer. Ett virus måste istället ”haka på” levande celler, exempelvis hos en människa, och sedan med hjälp av cellernas ”mekanism” tillverka fler viruspartiklar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x