Så kan tryckt elektronik bli framtidsområde för tryckerier

PUBLICERAD: 19 januari 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Matthew Dyson, teknikanalytiker på ID Tech Ex, har studerat utvecklingen av tryckt elektronik. Foto: ID Tech Ex / Printed Electronics Europe)

Tryckeribranschen kan göra mer än kommersiella jobb, förpackningar eller affischer i storformat. Tryckt elektronik är en miljardindustri och blir alltmer i fokus, särskilt tryckta och flexibla sensorer. Matthew Dyson, teknikanalytiker på ID Tech Ex, berättar om vilka tryckeriföretag som skulle kunna dra nytta av denna utveckling, och vilken kunskap som krävs.

Marknadsundersökningsinstitutet ID Tech Ex förutspår att marknaden för heltryckta sensorer kommer att uppgå till drygt 4,5 miljarder amerikanska dollar fram till 2030. Det framgår i rapporten Printed and Flexible Sensors 2020 – 2030: Technologies, Players, Forecasts som även avhandlar möjliga användningsområden för tryckt elektronik.

Eftersom tryckeribranschen består av företag som är verksamma inom många olika områden så är tryckt elektronik inte ett realistiskt tillväxtområde för dem alla. Men tryckerier som redan producerar stora volymer kan dra nytta av utvecklingen, svarar Matthew Dyson på frågan vi ställer om vilka leverantörer av trycktjänster som mest troligt kommer gå in på denna marknad. Han är teknikanalytiker på ID Tech Ex och en av författarna till den aktuella rapporten.

– En väldigt lovande väg är när företag som redan producerar stora utskriftsvolymer samarbetar med ”Early stage”-företag som har utvecklat en viss sensorteknik. Det är svårt för de små sensortillverkarna, som till stor del är inriktade på forskning och utveckling, att komma in i ”riktig” produktion. Därför är de förmodligen intresserade av att samarbeta. Naturligtvis gäller detta inte områden där det redan finns integrerade lösningar, såsom medicinteknikföretag som utvecklar och tillverkar testremsor, förklarar Dyson.

Han beskriver vilken kunskap en leverantör av trycktjänster behöver ha med sig, och vad som är viktigt att bygga upp.

– En central utmaning i kommersialiseringen av tryckt elektronik – inklusive tryckta och flexibla sensorer – är att säkerställa att prototypens egenskaper återges exakt i en serieproduktion. För att optimera processen krävs därför kunskap om samspelet mellan ledande eller funktionella bläck- och tryckfärgsegenskaper, utskriftsparametrar och substrat.

Från koncept till marknaden. Figuren visar utvecklingen av sensorer för olika användningsområden, från forskning till att de blir tillgängliga på marknaden. Foto: ID Tech Ex
Intelligenta byggnader – ett användningsområde för tryckta sensorer

Han ser intelligenta byggnader, så kallade Smart buildings, som ett bra exempel på ett möjligt användningsområde för tryckta och flexibla sensorer. Framtidens byggnader kan faktiskt utrustas med tryckta sensorer som är inbyggda i väggarna, golvet eller taket. Det kan till exempel vara för att upptäcka eller registrera vattenskador, luftkvalitet och andra användningsmönster, säger Dyson. Fördelen med tryckt eller flexibel elektronik ligger i deras låga vikt, tunnskiktsstrukturen, och möjligheten att producera dem billigt i stora mängder.

Dessa saker är exakt det som är vitalt för byggintegrerade applikationer, exempelvis beröringskänsliga väggar. Dyson förklarar att man skriver ut med ledande bläck baserade på kol för denna typ av funktionalitet.

Beröringsfria knappar och väggar

Människor kan ”interagera” med en vägg, till exempel för att sätta igång ljus eller ljud utan att röra vid den, genom att man arrangerar kapacitiva sensorer under dekorativ grafik. Kontaktlösa strömbrytare för att tända lampor, baserade på kapacitiva sensorer, är också möjligt. Istället för att behöva trycka på en lysknapp upptäcker sensorerna ledande objekt som händer utan att någon beröring krävs.

– Med tanke på den nuvarande covid-19-situationen genererar tekniken ett ökande intresse, förklarar Matthew Dyson.

Golv som upprätthåller social distansering

Trycksensorer, ofta producerade med hjälp av screentryck, kan också användas i stora mängder och samtidigt billigt. Hittills har de oftast använts för att registrera beläggningsgraden i fordon, men i framtiden kan sensorerna också integreras på stora golvytor.

– Potentiella användningsområden är övervakning av kunder i en butik eller av patienter på ett sjukhus – utan de integritetsproblem som skulle uppstå vid användning av kameror, förklarar Matthew Dyson och tillägger:

– Tryckkänsliga golvbeläggningar har redan utvecklats och använts i butiker för att upprätthålla covid-19-kraven för social distansering.

Håller koll på fuktskador

Dyson säger att det redan nu finns tunna filmer med fuktsensorer tillgängliga för inomhusbruk. Dessa upptäcker fukten via en tryckt antenn som kan avläses på distans med RFID-teknik (Radio frequency identification).

– Grundprincipen är att ett fuktkänsligt skikt ändrar antennens resonansfrekvens, förklarar Dyson. Tack vare den tunna filmstrukturen kan en sådan sensor sättas dit bakom plattor och materialskivor för att till exempel hålla koll på tätningen.

[metaslider id=”212891″]

Varnar för föroreningar och dålig luftkvalitet

Analytikerna beskriver också hur tryckt elektronik kan användas för att övervaka luftkvaliteten. Än så länge har de flesta gassensorer gjorts av icke organiska material och är därför stela och rigida att installera. Ett tunnfilmsalternativ är tryckt/flexibel elektronik baserade på material som kolnanorör, vars konduktivitet förändras på grund av absorptionen av gasmolekyler.

– Att ta emot denna information i en byggnad i realtid kan göra det möjligt att ändra luftcirkulationen i enlighet med detta, och ge en tidig varning om höga föroreningsnivåer, förklarar Dr. Matthew Dyson.

De beskrivna exemplen ovan är bara en liten del av de möjliga användningsområden som finns för tryckta och flexibla sensorer. Om du vill veta mer om det kan du beställa den detaljerade rapporten ”Printed and Flexible Sensors 2020 – 2030: Technologies, Players, Forecasts” på ID Tech Ex webbplats.

 

Text: Judith Grajewski, Översättning: Claes Nordström

 

Läs vidare

Dominos nya printer skriver med hög hastighet på flaskans förslutning

Domino Printing Sciences har lanserat ett nytt sortiment av snabba produkthanterings- och utskriftslösningar utformade för att stödja dryckestillverkare och hjälpa dem att leverera förpackningar utan etiketter på flaskor av miljö- och lagstiftningsskäl. Det nya sortimentet skriver ut variabel data och maskinläsbara koder, inklusive QR-koder, på förslutningar för HDPE-förpackningar.
Dominov

Epson lanserar ny etikettprinter

Nya ColorWorks C8000e från Epson producerar etiketter med både hög kvalitet och i hög hastighet samtidigt som den minskar kostnader och avfall som vanligtvis förknippas med traditionell, analogbaserad etikettutskrift.
epson-location-shoot.5x

UPM Raflatacs nya etikettmaterial kompatibelt med återvinning av HDPE och PP

I början av sommaren lanserade UPM Raflatac New Wave, ett pappersetikettmaterial som är kompatibelt med återvinning. Det är det första RecyClass-certifierade pappersetikettmaterialet som erhåller en Letter of Compatibility för användning på förpackningar av HD-polyeten och polypropen (PP).
UPM

Designa en AI-baserad etikett åt Johnnie Walker

AIPIA, det vill säga Active and Intelligent Packaging Industry Assocation, arrangerade en konferens i samband med ProPak Asia i Bangkok. Företaget Aire Global visade där vilken kraft AI ger förpackningsdesignprocessen. Diageo har tagit fasta på detta och öppnar under en kort period en möjlighet att med hjälp av AI designa en etikett till Johnnie Walker.
Diageo

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx