Ryssland kräver kryptokoder på alla läkemedelsförpackningar

PUBLICERAD: 29 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

August Faller erbjuder per omgående sina kunder även läkemedelsförpackningar med ryska kryptokoder.
(Bild August Faller-koncernen)

Från 1 januari 2020 måste leverantörer av läkemedelsprodukter enligt lag ha så kallade kryptokoder på sina produkter för den ryska marknaden. De ger bättre spårbarhet och säkrare skydd mot förfalskningar. Tyska förpackningsspecialisten August Faller har redan utökat sin tillverkningskapacitet för att trycka koder på kartongförpackningar och etiketter, så att kunder, som exporterar till Ryssland, får full support.

Den ryska regeringen har valt en kryptokod med datatäthet upp till 44 x 44 moduler för att kunna identifiera, verifiera och spåra läkemedel och andra produkter i framtiden. Datamängden är alltså avsevärt högre än t.ex. EU-ländernas serienummerlösningar. Det ställer tillverkare inför en knivig uppgift att få in mer data på samma yta med bibehållen hög kvalitet.

Lagen antogs i januari 2019 och träder alltså i kraft redan ett år senare – det ger inte företagen mycket tid att ställa om sina processer. Läkemedelsförpackningsspecialisten August Faller har därför snabbt reagerat på de nya branschkraven. Företaget har redan investerat i nödvändig mjuk- och hårdvara – t.ex. ett kamerasystem med högre upplösning för gradingkontroll som vanligt enligt ISO 15415 – för att vara rustat för tryckning av kryptokoder. Det innebär att Faller redan nu kan trycka ryska koder på kartongförpackningar och etiketter.

Förutom GTIN och serienummer innehåller de nya koderna en verifieringsdel, som består av en ”Verification Key” och en digital signatur. Verifieringsdelen med kryptonyckeln bör försvåra produktförfalskningar avsevärt.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a