Ryska kravet: Kryptokoder på läkemedelsförpackningar

PUBLICERAD: 29 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Tryckta kryptokoder blir ett krav nästa år på den ryska marknaden.

På den ryska marknaden införs vid årsskiftet tuffare krav på läkemedelsförpackningar. Så kallade kryptokoder ska ge bättre spårbarhet och ett säkrare skydd mot förfalskningar. Ett företag som redan har tagit höjd för de nya kraven är tyska August Faller.

August Faller Group är en förpackningstillverkare riktad mot läkemedelsindustrin som gör sekundärförpackningar såsom askar, bipacksedlar, etiketter och kombinationsprodukter. Företaget har reagerat snabbt för att möta de kommande kraven på den ryska marknaden som träder i kraft 1 januari nästa år. Enligt lagen måste leverantörer av läkemedelsprodukter till Ryssland ha så kallade kryptokoder på sina produkter.

Verifierar och spårar läkemedel

I EU-länderna är det fortfarande serienummerlösningar som gäller. Den ryska regeringen har istället valt en kryptokod med datatäthet upp till 44 x 44 moduler för att kunna identifiera, verifiera och spåra läkemedel och andra produkter i framtiden. Med kryptokoden är datamängden betydligt högre.

Investering klar

August Faller, skriver i ett pressmeddelande att de redan har utökat sin tillverkningskapacitet för att kunna erbjuda tryckta koder på kartonger och etiketter. För att stå rustade har företaget investerat i nödvändig mjuk- och hårdvara – exempelvis ett kamerasystem med högre upplösning för grading-kontroll, enligt ISO 15415.

Skydd mot förfalskningar

För att försvåra förfalskningar av läkemedelsprodukter innehåller de nya koderna, utöver GTIN och serienummer, även en verifieringsdel som består av en ”Verification Key” och en digital signatur.

Den ryska lagen antogs i januari 2019.

 

 

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x