Ryska kravet: Kryptokoder på läkemedelsförpackningar

PUBLICERAD: 29 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Tryckta kryptokoder blir ett krav nästa år på den ryska marknaden.

På den ryska marknaden införs vid årsskiftet tuffare krav på läkemedelsförpackningar. Så kallade kryptokoder ska ge bättre spårbarhet och ett säkrare skydd mot förfalskningar. Ett företag som redan har tagit höjd för de nya kraven är tyska August Faller.

August Faller Group är en förpackningstillverkare riktad mot läkemedelsindustrin som gör sekundärförpackningar såsom askar, bipacksedlar, etiketter och kombinationsprodukter. Företaget har reagerat snabbt för att möta de kommande kraven på den ryska marknaden som träder i kraft 1 januari nästa år. Enligt lagen måste leverantörer av läkemedelsprodukter till Ryssland ha så kallade kryptokoder på sina produkter.

Verifierar och spårar läkemedel

I EU-länderna är det fortfarande serienummerlösningar som gäller. Den ryska regeringen har istället valt en kryptokod med datatäthet upp till 44 x 44 moduler för att kunna identifiera, verifiera och spåra läkemedel och andra produkter i framtiden. Med kryptokoden är datamängden betydligt högre.

Investering klar

August Faller, skriver i ett pressmeddelande att de redan har utökat sin tillverkningskapacitet för att kunna erbjuda tryckta koder på kartonger och etiketter. För att stå rustade har företaget investerat i nödvändig mjuk- och hårdvara – exempelvis ett kamerasystem med högre upplösning för grading-kontroll, enligt ISO 15415.

Skydd mot förfalskningar

För att försvåra förfalskningar av läkemedelsprodukter innehåller de nya koderna, utöver GTIN och serienummer, även en verifieringsdel som består av en ”Verification Key” och en digital signatur.

Den ryska lagen antogs i januari 2019.

 

 

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Tidningen Packnews systertidning Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allmer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
DSC_7880xx

Ny teknik för flexibelt tryck på e-handelsförpackningar

Sealed Air har lanserat ett nytt on-demand-utskriftssystem som levererar skräddarsydda utskrifter i sent skede på sekundär- och transportförpackningar.
BeautyBoxIpack2x

Soma bjuder in till öppet hus

Flexopresstillverkaren Soma följer upp sin Drupa-framgång med ett öppet hus den 20 november 2024. Här ligger fokus på automation, aniloxhantering och tryck på tubfolier.
Screenshot

Senaste nytt

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar