Runda hörn sticker ut i butiken

PUBLICERAD: 15 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Julen är bland annat nostalgins högtid. För att få den rätta inramningen av sin nya julmust valde Vasa Bryggeri en ytterförpackning av böjlig well från Arcwise.

Varumärkesägaren Vasa Bryggeri AB har sedan tidigare upptäckt möjligheterna med det nya förpackningsmaterialet Arcwise. Den böjbara wellpappen möjliggör ett designtänk med möjlighet att skapa förpackningar och displayer med mjuka krökta former och där man i dekoren kan följa varumärkets budskap från långsida till kortsida utan att avbrytas av ett skarpt hörn. Förpackningskonceptet Arcwise har utvecklats av ett team vid SCA Forest Products R&D Centre.

Det är en ny teknologi som för första gången gör det möjligt att böja well i mjuka kurvor utan att den viker sig. Det innebär att nu är det möjligt att skapa nya mjuka former i former som inte kunde åstadkommas tidigare.

Vasa Bryggeri, som även om de jobbar med klassiska varumärken och har nostalgi som ett av sina ledord, är ett företag som gärna tänker i nya banor och inte räds att prova ny teknik. De har också varit en nära samarbetspartner till Arcwise när det gäller att verifiera några av de nya förpackningskoncepten. Så när det kom till frågan om en ny display för deras lagrade julmust föll tanken direkt på Arcwise. Vasa ville skapa en display där kunderna kunde plocka flaskor från båda långsidorna, den skulle spegla smaker och känslor från förr, gärna med en julgran och kanske en öppen spis, någonting varmt och ombonat.

Arcwiseteamet levererade en digitaltryckt display bestående av två delar som monteras på pall och med sina specialdesignade tråg föreställandes julklappar med en julhälsning från Vasa. Förpackningen blir stabilare tack vare att den är böjd i vågrätt led medan wellen har samma stabilitet som tidigare längs den lodräta axeln.

Ytterförpackningen för öl som formats som en hockeyrink har tilldelats en worldstar för i år

Ett annat Arcwise-exempel är en ytterförpackning för öl som utformats som en hockeyrink. När ölen är konsumerad kan tråget användas som hockeyspel. Vetenskapliga studier bland annat från Harvard visar att folk i allmänhet attraheras mer av runda former än av fyrkantiga, vilket är värt att ta fasta på. Till sist ska nämnas att teknologin skyddas av en rad patent och mönsterskydd och att den som vill använda den kan erhålla licens att göra så. I dag finns nio licenstagare i Europa.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x