Runda hörn sticker ut i butiken

PUBLICERAD: 15 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Julen är bland annat nostalgins högtid. För att få den rätta inramningen av sin nya julmust valde Vasa Bryggeri en ytterförpackning av böjlig well från Arcwise.

Varumärkesägaren Vasa Bryggeri AB har sedan tidigare upptäckt möjligheterna med det nya förpackningsmaterialet Arcwise. Den böjbara wellpappen möjliggör ett designtänk med möjlighet att skapa förpackningar och displayer med mjuka krökta former och där man i dekoren kan följa varumärkets budskap från långsida till kortsida utan att avbrytas av ett skarpt hörn. Förpackningskonceptet Arcwise har utvecklats av ett team vid SCA Forest Products R&D Centre.

Det är en ny teknologi som för första gången gör det möjligt att böja well i mjuka kurvor utan att den viker sig. Det innebär att nu är det möjligt att skapa nya mjuka former i former som inte kunde åstadkommas tidigare.

Vasa Bryggeri, som även om de jobbar med klassiska varumärken och har nostalgi som ett av sina ledord, är ett företag som gärna tänker i nya banor och inte räds att prova ny teknik. De har också varit en nära samarbetspartner till Arcwise när det gäller att verifiera några av de nya förpackningskoncepten. Så när det kom till frågan om en ny display för deras lagrade julmust föll tanken direkt på Arcwise. Vasa ville skapa en display där kunderna kunde plocka flaskor från båda långsidorna, den skulle spegla smaker och känslor från förr, gärna med en julgran och kanske en öppen spis, någonting varmt och ombonat.

Arcwiseteamet levererade en digitaltryckt display bestående av två delar som monteras på pall och med sina specialdesignade tråg föreställandes julklappar med en julhälsning från Vasa. Förpackningen blir stabilare tack vare att den är böjd i vågrätt led medan wellen har samma stabilitet som tidigare längs den lodräta axeln.

Ytterförpackningen för öl som formats som en hockeyrink har tilldelats en worldstar för i år

Ett annat Arcwise-exempel är en ytterförpackning för öl som utformats som en hockeyrink. När ölen är konsumerad kan tråget användas som hockeyspel. Vetenskapliga studier bland annat från Harvard visar att folk i allmänhet attraheras mer av runda former än av fyrkantiga, vilket är värt att ta fasta på. Till sist ska nämnas att teknologin skyddas av en rad patent och mönsterskydd och att den som vill använda den kan erhålla licens att göra så. I dag finns nio licenstagare i Europa.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx