Runda hörn sticker ut i butiken

PUBLICERAD: 15 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Julen är bland annat nostalgins högtid. För att få den rätta inramningen av sin nya julmust valde Vasa Bryggeri en ytterförpackning av böjlig well från Arcwise.

Varumärkesägaren Vasa Bryggeri AB har sedan tidigare upptäckt möjligheterna med det nya förpackningsmaterialet Arcwise. Den böjbara wellpappen möjliggör ett designtänk med möjlighet att skapa förpackningar och displayer med mjuka krökta former och där man i dekoren kan följa varumärkets budskap från långsida till kortsida utan att avbrytas av ett skarpt hörn. Förpackningskonceptet Arcwise har utvecklats av ett team vid SCA Forest Products R&D Centre.

Det är en ny teknologi som för första gången gör det möjligt att böja well i mjuka kurvor utan att den viker sig. Det innebär att nu är det möjligt att skapa nya mjuka former i former som inte kunde åstadkommas tidigare.

Vasa Bryggeri, som även om de jobbar med klassiska varumärken och har nostalgi som ett av sina ledord, är ett företag som gärna tänker i nya banor och inte räds att prova ny teknik. De har också varit en nära samarbetspartner till Arcwise när det gäller att verifiera några av de nya förpackningskoncepten. Så när det kom till frågan om en ny display för deras lagrade julmust föll tanken direkt på Arcwise. Vasa ville skapa en display där kunderna kunde plocka flaskor från båda långsidorna, den skulle spegla smaker och känslor från förr, gärna med en julgran och kanske en öppen spis, någonting varmt och ombonat.

Arcwiseteamet levererade en digitaltryckt display bestående av två delar som monteras på pall och med sina specialdesignade tråg föreställandes julklappar med en julhälsning från Vasa. Förpackningen blir stabilare tack vare att den är böjd i vågrätt led medan wellen har samma stabilitet som tidigare längs den lodräta axeln.

Ytterförpackningen för öl som formats som en hockeyrink har tilldelats en worldstar för i år

Ett annat Arcwise-exempel är en ytterförpackning för öl som utformats som en hockeyrink. När ölen är konsumerad kan tråget användas som hockeyspel. Vetenskapliga studier bland annat från Harvard visar att folk i allmänhet attraheras mer av runda former än av fyrkantiga, vilket är värt att ta fasta på. Till sist ska nämnas att teknologin skyddas av en rad patent och mönsterskydd och att den som vill använda den kan erhålla licens att göra så. I dag finns nio licenstagare i Europa.

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning
alga 1x

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx