Rottneros och Arctic Paper bygger fabrik för fibertråg

PUBLICERAD: 25 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Rottneros Packaging tillverkar i dag fibertråg vid sin anläggning i värmländska Sunne. Nu planerar man att i ett joint venture med Arctic Paper bygga en ny och större produktionsenhet för formpressade fibertråg i Polen. (Bild Rottneros Packaging)|”Ett utmärkt nästa steg i omställningen mot hållbara förpackningar”, säger Lennart Eberleh. Rottneros. (Bild Rottneros)|”Ett viktigt steg i vår strategi, att bredda vårt erbjudande till andra, snabbt växande segment”, säger Michal Jarczy?ski, Arctic Paper. (Bild Arctic Paper)

Rottneros och Arctic Paper meddelar att man har ingått avsiktsförklaring (Letter of Intent) avseende bildandet av ett 50/50-joint venture och uppförandet av en fabrik för formpressade fibertråg i Kostrzyn, Polen, där Arctic Paper sedan tidigare har ett pappersbruk.

Uppstart av den nya fabriken, som beräknas omsätta nio till elva miljoner euro per år, planeras till slutet av år 2023. Investeringen förväntas uppgå till 12 –15 miljoner euro, vilket motsvarar 120-150 miljoner kronor.

”Ett utmärkt nästa steg i omställningen mot hållbara förpackningar”, säger Lennart Eberleh. Rottneros. (Bild Rottneros)

Produktionen vid den nya polska fabriken kommer bland annat att vara ämnad för fiberbaserade högbarriärsförpackningar för MAP-förpackning (modifierad atmosfär) med förlängd hållbarhet för livsmedel, men även för förpackningar med enklare funktionskrav, baserat på Rottneros produktion av nyfiber.

Företagen skriver i ett pressmeddelande att förpackningarna, som ska tillverkas vid den polska fabriken, ska klara hög värme och passa utmärkt till färdigmat – både frysta och kylda maträtter – vilket utgör en snabbt växande marknad.

”Detta är ett utmärkt nästa steg för att visa vad vårt affärsområde Rottneros Packaging kan göra i omställningen mot hållbara förpackningar, något som hela branschen är inne i. Det blir oerhört spännande att se hur vi kan utveckla vår ledande position inom formpressade fibertråg med högsta möjliga krav på förpackningen”, säger Lennart Eberleh, Rottneros VD och koncernchef.

”Ett viktigt steg i vår strategi, att bredda vårt erbjudande till andra, snabbt växande segment”, säger Michal Jarczyński, Arctic Paper. (Bild Arctic Paper)

Tillverkningskapaciteten vid fabriken i Kostrzyn beräknas uppgå till 60 – 80 miljoner förpackningar, vilket kan jämföras med Rottneros Packagings befintliga svenska anläggning i värmländska Sunne, där kapaciteten idag uppgår till 15 – 20 miljoner förpackningar.

Utöver möjligheten att förse marknaden med klimatsmarta förpackningslösningar är syftet med den nya fabriken att använda anläggningen som en förebild, för att visa en kvalitet som är såväl hög som skalbar och konkurrenskraftig.

”Investeringen blir ett viktigt steg i vår nya 4P-strategi, att bredda Arctic Papers erbjudande från grafiska papper till andra, snabbt växande segment. Vi har alltid trott på Rottneros som en strategisk investering och ser fram emot att utveckla en gemensam affär inom hållbara fibertråg. Vår existerande fabrik i Kostrzyn ger oss alla förutsättningar, både tekniskt och geografiskt, att snabbt komma i gång”, säger Michal Jarczyński, CEO Arctic Paper.

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald