Robot revolutionerar den grafiska industrin

PUBLICERAD: 20 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Yaskawa Stibo grafiska

Nytt område från Yaskawa: Levanto robotcell: – Vi revolutionerar den grafiska industrin!

Yaskawa Nordic AB med huvudsäte i småländska Torsås har tillsammans med danska Teknologisk Institut och kunden Stibo Graphic i Horsens utvecklat en robotcell som revolutionerar inom grafisk industri. Med ”Yaskawa Levanto” försvinner ett antal tunga lyftmoment samtidigt som produktiviteten i verksamheten ökar dramatiskt. Roboten med dess unika gripdon har utvecklats för att ha samma funktion och varsamma handlag som en människa, allt för att inte göra märken på pappersarken som hanteras.

Yaskawa, som är en av världens ledande tillverkare av tvåarmade robotar (Motoman) för industriellt bruk, har tagit fram ett automationssystem för den grafiska branschen; Yaskawa Levanto. Robotcellen lyfter och luftar pappersark som kommer direkt från en tryckpress, vilka sedan beskärs i olika format för att slutligen exempelvis bli broschyr eller bok. Roboten hanterar buntar med ark ned på ett vibrationsbord där arken med hjälp av högfrekvens skakas i rätt läge, så att de ligger i en rät linje inför skärningen. Efter skakning flyttas arken automatiskt vidare till skärmaskinen, efter det tar operatören vid och låter skärmaskinen utföra sitt jobb på konventionellt vis.

Just en sådan anläggning är i drift hos det danska tryckeriet Stibo Graphic, där roboten går i treskift. Poul Mikkelsen, platschef, är en av dem som har blivit övertygad om att effektiv robotautomation är framtiden genom att människa och maskin arbetar tillsammans:

– Våra medarbetare är idag mycket positiva till att ett tidigare tungt och monotont arbete har blivit lättare, roligare och effektivare. Automationen har dessutom fått oss att se med andra ögon på hela vår produktionsprocess. Ökad produktionskapacitet och halverad bemanning i mantimmar är resultatet, intygar han.

– Tidigare lyfte operatören manuellt 3-4 ton papper per skift! I stället för att vila efter arbetsdagen kan nu medarbetaren ge sig ut i trädgården eller spela golf – få högre livskvalitet helt enkelt, säger Johnny Jarhall, försäljnings- och marknadsdirektör på Yaskawa Nordic.

Farliga arbetsmoment elimineras och på sikt minskar också sjukskrivningar. Standardiserade robotsystem kan inte på ett tillräckligt effektivt sätt hantera ett tryckeris många, små och varierande upplagor samt ständigt inkommande nya uppdrag. Här krävs ett intuitivt operatörsinterface som tillåter snabba och enkla omställningar för nya produkter och format. En ytterligare faktor är att man inte på något vis får lämna några tryckmärken från gripdon på de pappersark som hanteras. Här kommer en speciell och patenterad gripdonsteknik in i bilden – som en av nyckelfaktorerna i ”Levanto-konceptet” och dess funktionalitet.

Poul Mikkelsen Stibo Graphics

Poul Mikkelsen, platschef Stibo Graphic,
”Automationen har bidragit till färre tunga lyft för våra medarbetare.

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}