Robot revolutionerar den grafiska industrin

PUBLICERAD: 20 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Yaskawa Stibo grafiska

Nytt område från Yaskawa: Levanto robotcell: – Vi revolutionerar den grafiska industrin!

Yaskawa Nordic AB med huvudsäte i småländska Torsås har tillsammans med danska Teknologisk Institut och kunden Stibo Graphic i Horsens utvecklat en robotcell som revolutionerar inom grafisk industri. Med ”Yaskawa Levanto” försvinner ett antal tunga lyftmoment samtidigt som produktiviteten i verksamheten ökar dramatiskt. Roboten med dess unika gripdon har utvecklats för att ha samma funktion och varsamma handlag som en människa, allt för att inte göra märken på pappersarken som hanteras.

Yaskawa, som är en av världens ledande tillverkare av tvåarmade robotar (Motoman) för industriellt bruk, har tagit fram ett automationssystem för den grafiska branschen; Yaskawa Levanto. Robotcellen lyfter och luftar pappersark som kommer direkt från en tryckpress, vilka sedan beskärs i olika format för att slutligen exempelvis bli broschyr eller bok. Roboten hanterar buntar med ark ned på ett vibrationsbord där arken med hjälp av högfrekvens skakas i rätt läge, så att de ligger i en rät linje inför skärningen. Efter skakning flyttas arken automatiskt vidare till skärmaskinen, efter det tar operatören vid och låter skärmaskinen utföra sitt jobb på konventionellt vis.

Just en sådan anläggning är i drift hos det danska tryckeriet Stibo Graphic, där roboten går i treskift. Poul Mikkelsen, platschef, är en av dem som har blivit övertygad om att effektiv robotautomation är framtiden genom att människa och maskin arbetar tillsammans:

– Våra medarbetare är idag mycket positiva till att ett tidigare tungt och monotont arbete har blivit lättare, roligare och effektivare. Automationen har dessutom fått oss att se med andra ögon på hela vår produktionsprocess. Ökad produktionskapacitet och halverad bemanning i mantimmar är resultatet, intygar han.

– Tidigare lyfte operatören manuellt 3-4 ton papper per skift! I stället för att vila efter arbetsdagen kan nu medarbetaren ge sig ut i trädgården eller spela golf – få högre livskvalitet helt enkelt, säger Johnny Jarhall, försäljnings- och marknadsdirektör på Yaskawa Nordic.

Farliga arbetsmoment elimineras och på sikt minskar också sjukskrivningar. Standardiserade robotsystem kan inte på ett tillräckligt effektivt sätt hantera ett tryckeris många, små och varierande upplagor samt ständigt inkommande nya uppdrag. Här krävs ett intuitivt operatörsinterface som tillåter snabba och enkla omställningar för nya produkter och format. En ytterligare faktor är att man inte på något vis får lämna några tryckmärken från gripdon på de pappersark som hanteras. Här kommer en speciell och patenterad gripdonsteknik in i bilden – som en av nyckelfaktorerna i ”Levanto-konceptet” och dess funktionalitet.

Poul Mikkelsen Stibo Graphics

Poul Mikkelsen, platschef Stibo Graphic,
”Automationen har bidragit till färre tunga lyft för våra medarbetare.

Läs vidare

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Smart och stark robotserie minskar koldioxidavtrycket

KR Fortec ultra-serien är en nyhet från KUKA, robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.
FORTECKUKA

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620