
Senast 2025 vill konfektyrkoncernen Ritter Sport konvertera all förpackning till en pappersbaserad lösning. Efter de första testerna förra året med en primärförpackning har ytterligare ett steg tagits: Ritter Sport Minis är den första produkten från tillverkaren som permanentas i sortimentet. Sekundärförpackning består nu helt av papper – nämligen NexPlus barriärpapper från Koehler Group.
– Minipåsen är ett viktigt steg då vi för första gången har en yttre förpackning som är tillverkad av förnybara råvaror och som kan återvinnas som ett värdefullt material. Jämfört med vår tidigare förpackning sparar vi 15 ton plastfilm per år, förklarar Katja Binder, som leder utvecklingen av förpackningar på Ritter Sport.

Istället för plastfilmer används nu ett speciellt FSC-certifierat barriärpapper, utvecklat tillsammans med den tyska specialpapperstillverkaren Koehler Group i Oberkirch.
– Vi utförde först flera testkörningar med NexPlus-Seal-papperet från Koehler. I början testade vi utan innehåll och efter finjusteringar kom vi sedan gradvis närmare en optimal lösning, förklarar Moritz Steinle, ingenjör inom förpackningsutveckling hos Alfred Ritter.
Skyddande och tilltalande
Kraven på den nya sekundärförpackningen var flera. Förpackningen skulle inte bara se tilltalande ut och skydda de omslagna chokladbitarna i miniformat, utan framför allt vara lätt att bearbeta och värmeförsegla.
– Tätningstemperatur, tätningstid och tätningstryck måste samordnas optimalt så att förpackningsresultatet tätas ordentligt. Alla dessa är kriterier som vi har lagt stor vikt vid i förpackningsmaterialets kvalificeringsprocess, fortsätter Steinle.
Till slut bestämde papperstillverkaren och utvecklingsingenjörerna från Ritter Sport och Koehler för NexPlus-Seal-Paper med en ytvikt på 65 gram per kvadratmeter. Bestrykningen på barriärpapprets insida appliceras nämligen som en funktionell beläggning med låg andel plast – men påsen kan fortfarande kastas på klassiskt sätt i pappersåtervinningen.
Papper är den ”nya plasten”
– Ur vår synpunkt är barriärpapper framtiden. Papper har i dag allt fler funktionaliteter som bara plast kunde erbjuda förr. Och dessutom har papper en mycket mer hållbar livscykel, förklarar Eckhard Kallies, chef för flexibla förpackningspapper på Koehler.
– Trenden i valet av förpackning är tydlig: papper tar mark överallt och bidrar redan aktivt till målen för den cirkulära ekonomi.
Och fler och fler livsmedelsföretag går över till pappersbaserade förpackningar för olika produkter. Senast i februari rapporterade PackSweden att Nestlé helt och hållet litar på pappersbaserad förpackning för sitt konfektyrvarumärke Smarties.
Trycks med djuptryck
”Bunte Tüte” som Ritter-förpackningen kallas på tyska har sålts på alla internationella marknader sedan januari.
Ritter säljer sina delikatesser i mer än 100 länder världen över – men produktionen sker fortfarande på endast två produktionsanläggningar i Tyskland och Österrike. Härifrån går den populära chokladen över hela världen.
Den nya pappersförpackningen från Ritter Sport trycks av en extern tryckleverantör med hjälp av djuptryck. Materialet levereras sedan direkt till koncernens produktionsanläggningar och bearbetas på de lokala förpackningsmaskinerna från Syntegon.
Både plast och papper
Förpackningslinjerna hos Ritter kan konvertera både det flexibla förpackningspapperet från Koehler men också de klassiska plastförpackningarna av polypropenfilm. Åtminstone för tillfället. Även om de första testerna med pappersbaserad primärförpackning förra året var lovande, uppfyller hittills tillgängliga material ännu inte alla koncernens krav på produktskydd och maskinbearbetning.

Text: Judith Grajewski, Översättning: Claes Nordström