Ritter Sport väljer pappersbaserad påsförpackning till minichoklad

PUBLICERAD: 3 maj 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Ritter Sport-minis kommer numera i hållbara förpackningar. Konfektyrkoncernen vill förpacka alla sina produkter i pappersbaserade förpackningar till 2025. Foto: Ritter Sport

Senast 2025 vill konfektyrkoncernen Ritter Sport konvertera all förpackning till en pappersbaserad lösning. Efter de första testerna förra året med en primärförpackning har ytterligare ett steg tagits: Ritter Sport Minis är den första produkten från tillverkaren som permanentas i sortimentet. Sekundärförpackning består nu helt av papper – nämligen NexPlus barriärpapper från Koehler Group.

– Minipåsen är ett viktigt steg då vi för första gången har en yttre förpackning som är tillverkad av förnybara råvaror och som kan återvinnas som ett värdefullt material. Jämfört med vår tidigare förpackning sparar vi 15 ton plastfilm per år, förklarar Katja Binder, som leder utvecklingen av förpackningar på Ritter Sport.

Katja Binder, förpackningsutvecklare hos Ritter Sport.

Istället för plastfilmer används nu ett speciellt FSC-certifierat barriärpapper, utvecklat tillsammans med den tyska specialpapperstillverkaren Koehler Group i Oberkirch.

– Vi utförde först flera testkörningar med NexPlus-Seal-papperet från Koehler. I början testade vi utan innehåll och efter finjusteringar kom vi sedan gradvis närmare en optimal lösning, förklarar Moritz Steinle, ingenjör inom förpackningsutveckling hos Alfred Ritter.

Skyddande och tilltalande

Kraven på den nya sekundärförpackningen var flera. Förpackningen skulle inte bara se tilltalande ut och skydda de omslagna chokladbitarna i miniformat, utan framför allt vara lätt att bearbeta och värmeförsegla.

– Tätningstemperatur, tätningstid och tätningstryck måste samordnas optimalt så att förpackningsresultatet tätas ordentligt. Alla dessa är kriterier som vi har lagt stor vikt vid i förpackningsmaterialets kvalificeringsprocess, fortsätter Steinle.

Till slut bestämde papperstillverkaren och utvecklingsingenjörerna från Ritter Sport och Koehler för NexPlus-Seal-Paper med en ytvikt på 65 gram per kvadratmeter. Bestrykningen på barriärpapprets insida appliceras nämligen som en funktionell beläggning med låg andel plast – men påsen kan fortfarande kastas på klassiskt sätt i pappersåtervinningen.

Papper är den ”nya plasten”

– Ur vår synpunkt är barriärpapper framtiden. Papper har i dag allt fler funktionaliteter som bara plast kunde erbjuda förr. Och dessutom har papper en mycket mer hållbar livscykel, förklarar Eckhard Kallies, chef för flexibla förpackningspapper på Koehler.

– Trenden i valet av förpackning är tydlig: papper tar mark överallt och bidrar redan aktivt till målen för den cirkulära ekonomi.

Och fler och fler livsmedelsföretag går över till pappersbaserade förpackningar för olika produkter. Senast i februari rapporterade PackSweden att Nestlé helt och hållet litar på pappersbaserad förpackning för sitt konfektyrvarumärke Smarties.

Trycks med djuptryck

”Bunte Tüte” som Ritter-förpackningen kallas på tyska har sålts på alla internationella marknader sedan januari.

Ritter säljer sina delikatesser i mer än 100 länder världen över – men produktionen sker fortfarande på endast två produktionsanläggningar i Tyskland och Österrike. Härifrån går den populära chokladen över hela världen.

Den nya pappersförpackningen från Ritter Sport trycks av en extern tryckleverantör med hjälp av djuptryck. Materialet levereras sedan direkt till koncernens produktionsanläggningar och bearbetas på de lokala förpackningsmaskinerna från Syntegon.

Både plast och papper

Förpackningslinjerna hos Ritter kan konvertera både det flexibla förpackningspapperet från Koehler men också de klassiska plastförpackningarna av polypropenfilm. Åtminstone för tillfället. Även om de första testerna med pappersbaserad primärförpackning förra året var lovande, uppfyller hittills tillgängliga material ännu inte alla koncernens krav på produktskydd och maskinbearbetning.

För chokladpåsen, sekundärförpackningen, till produkten mini använder Ritter Sport nu ett barriärpapper från Koehler Group. Foto: Ritter Sport/Skärmdump

 

Text: Judith Grajewski, Översättning: Claes Nordström

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Limmet öppnar ögonen på återvinningssystemet

Ett passande lim gör att plastpåsarna till färdigförpackad potatis från Garant, Axfoodkoncernens eget varumärke, nu kan materialåtervinnas fullt ut. Det leder till att materialet kan bli ett nytt högkvalitativt material. Totalt handlar det om drygt 50 ton plast per år.
Garant potatis plastförpackningx

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x