Ritter Sport väljer pappersbaserad påsförpackning till minichoklad

PUBLICERAD: 3 maj 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Ritter Sport-minis kommer numera i hållbara förpackningar. Konfektyrkoncernen vill förpacka alla sina produkter i pappersbaserade förpackningar till 2025. Foto: Ritter Sport

Senast 2025 vill konfektyrkoncernen Ritter Sport konvertera all förpackning till en pappersbaserad lösning. Efter de första testerna förra året med en primärförpackning har ytterligare ett steg tagits: Ritter Sport Minis är den första produkten från tillverkaren som permanentas i sortimentet. Sekundärförpackning består nu helt av papper – nämligen NexPlus barriärpapper från Koehler Group.

– Minipåsen är ett viktigt steg då vi för första gången har en yttre förpackning som är tillverkad av förnybara råvaror och som kan återvinnas som ett värdefullt material. Jämfört med vår tidigare förpackning sparar vi 15 ton plastfilm per år, förklarar Katja Binder, som leder utvecklingen av förpackningar på Ritter Sport.

Katja Binder, förpackningsutvecklare hos Ritter Sport.

Istället för plastfilmer används nu ett speciellt FSC-certifierat barriärpapper, utvecklat tillsammans med den tyska specialpapperstillverkaren Koehler Group i Oberkirch.

– Vi utförde först flera testkörningar med NexPlus-Seal-papperet från Koehler. I början testade vi utan innehåll och efter finjusteringar kom vi sedan gradvis närmare en optimal lösning, förklarar Moritz Steinle, ingenjör inom förpackningsutveckling hos Alfred Ritter.

Skyddande och tilltalande

Kraven på den nya sekundärförpackningen var flera. Förpackningen skulle inte bara se tilltalande ut och skydda de omslagna chokladbitarna i miniformat, utan framför allt vara lätt att bearbeta och värmeförsegla.

– Tätningstemperatur, tätningstid och tätningstryck måste samordnas optimalt så att förpackningsresultatet tätas ordentligt. Alla dessa är kriterier som vi har lagt stor vikt vid i förpackningsmaterialets kvalificeringsprocess, fortsätter Steinle.

Till slut bestämde papperstillverkaren och utvecklingsingenjörerna från Ritter Sport och Koehler för NexPlus-Seal-Paper med en ytvikt på 65 gram per kvadratmeter. Bestrykningen på barriärpapprets insida appliceras nämligen som en funktionell beläggning med låg andel plast – men påsen kan fortfarande kastas på klassiskt sätt i pappersåtervinningen.

Papper är den ”nya plasten”

– Ur vår synpunkt är barriärpapper framtiden. Papper har i dag allt fler funktionaliteter som bara plast kunde erbjuda förr. Och dessutom har papper en mycket mer hållbar livscykel, förklarar Eckhard Kallies, chef för flexibla förpackningspapper på Koehler.

– Trenden i valet av förpackning är tydlig: papper tar mark överallt och bidrar redan aktivt till målen för den cirkulära ekonomi.

Och fler och fler livsmedelsföretag går över till pappersbaserade förpackningar för olika produkter. Senast i februari rapporterade PackSweden att Nestlé helt och hållet litar på pappersbaserad förpackning för sitt konfektyrvarumärke Smarties.

Trycks med djuptryck

”Bunte Tüte” som Ritter-förpackningen kallas på tyska har sålts på alla internationella marknader sedan januari.

Ritter säljer sina delikatesser i mer än 100 länder världen över – men produktionen sker fortfarande på endast två produktionsanläggningar i Tyskland och Österrike. Härifrån går den populära chokladen över hela världen.

Den nya pappersförpackningen från Ritter Sport trycks av en extern tryckleverantör med hjälp av djuptryck. Materialet levereras sedan direkt till koncernens produktionsanläggningar och bearbetas på de lokala förpackningsmaskinerna från Syntegon.

Både plast och papper

Förpackningslinjerna hos Ritter kan konvertera både det flexibla förpackningspapperet från Koehler men också de klassiska plastförpackningarna av polypropenfilm. Åtminstone för tillfället. Även om de första testerna med pappersbaserad primärförpackning förra året var lovande, uppfyller hittills tillgängliga material ännu inte alla koncernens krav på produktskydd och maskinbearbetning.

För chokladpåsen, sekundärförpackningen, till produkten mini använder Ritter Sport nu ett barriärpapper från Koehler Group. Foto: Ritter Sport/Skärmdump

 

Text: Judith Grajewski, Översättning: Claes Nordström

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x