Rexam och Ball säljer över 20 burkfabriker till Ardagh!

PUBLICERAD: 26 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Ardagh Group ska förvärva över 20 dryckesburksfabriker från Rexam

Glas- och metallförpackningskoncernen Ardagh Group har träffat avtal om att förvärva mer än 20 dryckesburksfabriker från brittiska Rexam plc och Ball Corporation, USA. Anläggningarna är belägna i Europa, USA och Brasilien.
Köpesumman uppges till 3,42 miljarder US-dollar (ca 28 miljarder kronor) och den omfattande affären beräknas vara genomförd i slutet av juni i år, samtidigt som den länge aviserade fusionen mellan Rexam och Ball förväntas bli genomförd.

Enligt ett pressmeddelande från Ardagh Group omfattar förvärvet dryckesburks- och burkändsfabriker från både Rexam och Ball. 10 burkfabriker samt två burkändsfabriker finns i Europa, sju burkfabriker och en burkändsfabrik i USA samt två burkfabriker i Brasilien. Dessutom ingår även vissa utvecklings- och supportanläggningar i Tyskland, Storbritannien, Schweiz och USA i avtalet.

Enligt Ardagh Group var den sammanlagda omsättningen år 2015 för de anläggningar, som omfattas av avtalen med Rexam och Ball, cirka 3 miljarder US-dollar (ca 24,5 miljarder kronor). Förvärven kommer att göra Ardagh Group till den tredje största dryckesburkstillverkaren i världen. I Europa blir man nummer två och i USA och Brasilien nummer tre.

Ardaghs verksamheter inom metallförpackningar har hittills inte omfattat dryckesburkar, men om de nu aviserade förvärven godkänns av berörda konkurrensmyndigheter och därmed också Balls köp av Rexam genomförs som planerat, så kommer alltså Ardagh ”over night” att bli en av de största dryckesburksaktörerna globalt.

”Vi är glada att kunna utöka vår verksamhet inom konsumentförpackningar och bli ledande inom dryckesburkar. Även om vi för närvarande inte är verksamma inom dryckesburksmarknaden, så blir de verksamheter vi ska förvärva från Rexam och Ball ett starkt komplement till våra existerande verksamheter inom glas- och metallförpackningar”, säger Ardagh Groups styrelseordförande Paul Coulson.

Om de avtalade förvärven går igenom kommer Ardagh Group att omfatta 110 anläggningar i 22 länder. Antalet anställda kommer att uppgå till över 23.000 personer och den globala omsättningen beräknas överstiga 8,8 miljarder US-dollar (ca 71,4 miljarder kronor).

——————————————
N.B.: 
Ball har inga tillverkningsenheter i Skandinavien, medan Rexam har två burkfabriker i regionen: Rexam Bevarage Can Fosie AB i Malmö och Rexam Beverage Can Fredericia A/S i Danmark. Några uppgifter om exakt vilka fabriker och anläggningar, som ingår i köpeavtalet, har dock ännu inte offentliggjorts.
Enligt tidigare information är det ett krav ur konkurrenssynpunkt, bland annat från EU-kommissionen, att ett visst antal av Rexams och Balls burkfabriker avyttras, innan Balls köp av Rexam kan genomföras (Läs HÄR)
 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x