Returlådor drar ner koldioxidutsläppen

PUBLICERAD: 13 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Hälften av Sveriges färskvaruleveranser till matvarubranschen sker med Svenska retursystems returlådor.

Användandet av returlådor istället för engångsemballage har fått livsmedelsbranschen att minska sina utsläpp av koldioxid rejält.

28 700 ton – så mycket minskade koldoixidutsläppen under förra året till följd av att Sveriges färskvaruleveranser till dagligvaruhandeln sker med Svenska retursystems returlådor istället för med engångsemballage.

Svenska retursystem skriver i ett pressmeddelande att koldioxidbesparingen blev betydligt större under 2016 jämfört med tidigare år bland annat till följd av att uttjänta returlådor som inte längre går att laga, numera mals ner och återanvänds vid tillverkningen av nya lådor. En annan orsak sägs vara att fler turer körs på järnväg och att allt fler transportörer ökar andelen alternativt bränsle, vilket lett till minskade utsläpp av växthusgaser. Dessutom har retursystemet vuxit.

Återvunna returlådor samt att retursystemet växer pekas ut som bidragande orsaker till de minskade koldioxidutlsläppen i fjol.

– Om världen ska klara att uppnå de ambitiösa och tuffa klimatmålen är det viktigt att vi alla agerar kraftfullt här och nu. Vi är därför glada över att vi tillsammans med producenter, grossister, butiker och restauranger drar vårt strå till stacken och fortsätter minska branschens koldioxidutsläpp, säger Anna Elgh, vd för Svenska Retursystem och tillägger:

– Returlådorna är inte bara klimatsmarta, de bidrar även till att matsvinnet minskar betydligt på grund av deras stabila konstruktion och att de är ventilerade och inte suger till sig någon fukt.

Hälften av Sveriges totala färskvaruleveranser till dagligvaruhandeln sker i dag med Svenska Retursystems returlådor.

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex