Användandet av returlådor istället för engångsemballage har fått livsmedelsbranschen att minska sina utsläpp av koldioxid rejält.
28 700 ton – så mycket minskade koldoixidutsläppen under förra året till följd av att Sveriges färskvaruleveranser till dagligvaruhandeln sker med Svenska retursystems returlådor istället för med engångsemballage.
Svenska retursystem skriver i ett pressmeddelande att koldioxidbesparingen blev betydligt större under 2016 jämfört med tidigare år bland annat till följd av att uttjänta returlådor som inte längre går att laga, numera mals ner och återanvänds vid tillverkningen av nya lådor. En annan orsak sägs vara att fler turer körs på järnväg och att allt fler transportörer ökar andelen alternativt bränsle, vilket lett till minskade utsläpp av växthusgaser. Dessutom har retursystemet vuxit.
– Om världen ska klara att uppnå de ambitiösa och tuffa klimatmålen är det viktigt att vi alla agerar kraftfullt här och nu. Vi är därför glada över att vi tillsammans med producenter, grossister, butiker och restauranger drar vårt strå till stacken och fortsätter minska branschens koldioxidutsläpp, säger Anna Elgh, vd för Svenska Retursystem och tillägger:
– Returlådorna är inte bara klimatsmarta, de bidrar även till att matsvinnet minskar betydligt på grund av deras stabila konstruktion och att de är ventilerade och inte suger till sig någon fukt.
Hälften av Sveriges totala färskvaruleveranser till dagligvaruhandeln sker i dag med Svenska Retursystems returlådor.