Returbacken har ersatt två miljarder engångsemballage

PUBLICERAD: 6 maj 2021
UPPDATERAD: 25 januari

En returback i plast från Svenska Retursystem har en genomsnittlig livslängd på 15 år och varje back används i snitt 150 gånger. (Bild Svenska Retursystem/Jennifer Glans)|Hälften av Sveriges färskvaror distribueras idag i returbackar. (Bild Svenska Retursystem/Jennifer Glans)|”Våra returbackar bidrar till en omställning mot en cirkulär ekonomi”, säger Anna Elgh. (Bild Svenska Retursystem/Jennifer Glans)

Svenska Retursystem meddelar att man nu har nått en viktig milstolpe – företagets klimatsmarta returbackar i plast har nu ersatt över två miljarder engångsemballage.

”Våra returbackar bidrar till en omställning mot en cirkulär ekonomi”, säger Anna Elgh. (Bild Svenska Retursystem/Jennifer Glans)

”Vi i livsmedelsbranschen har genom vårt gemensamma retursystem för pallar och backar sedan länge sett fördelarna med återanvändning och att dela på resurser. Trots att svenska konsumenter möter de gråa backarna varje gång de går in i en matbutik, är det få som känner till hur effektivt och hållbart landets livsmedel transporteras från producenter ut till butiker och restauranger”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Hälften av Sveriges färskvaror distribueras idag i returbackar. Sedan retursystemet startade upp för drygt 20 år sedan har de återanvändningsbara backarna skickats runt i livsmedelskedjan över två miljarder gånger. Nu hoppas Svenska Retursystem att det cirkulära sättet att jobba ska inspirera fler branscher att arbeta mer effektivt och minska sin resursanvändning.

Hälften av Sveriges färskvaror distribueras idag i returbackar. (Bild Svenska Retursystem/Jennifer Glans)

”Vi tror att liknande initiativ i andra branscher skulle stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi behöver alla vara med och bidra till landets långsiktiga omställning mot en cirkulär ekonomi”, säger Anna Elgh.

Retursystems returbackar har en livslängd på 15 år och varje back används i snitt 150 gånger. En användningscykel innebär att lådan används i hela flödet mellan matproducent, grossist, butik/restaurang och tillbaka till retursystemets produktionsanläggningar för tvätt.

Trasiga backar lagas och när de inte längre kan lagas, skickas de tillbaka till tillverkaren, som maler ner dem och använder materialet vid produktion av nya backar. På så sätt lever materialet kvar i flera generationer.

Varje returlåda, som skickas ut, sparar in motsvarande 219 gram koldioxidekvivalenter. Bara under 2020 sparade systemet in nära 35.000 ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar 26.000 lastbilstransporter från Ystad till Haparanda.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Billerud vill dra nytta av den växande efterfrågan på fiberbaserade förpackningar

På Billeruds kapitalmarknadsdag i Stockholm kommunicerades en uppdaterade strategi. Styrelsen beslutat om nya långsiktiga finansiella mål och om strategiska investeringar i Nordamerika.
Vatnex

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Tidningen Packnews systertidning Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allmer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
DSC_7880xx

Mycket i PPWR som påverkar kartongkonverterna enligt Ecma

”Om förpackningar var något som uppfanns i dag skulle vi få en rad utmärkelser med tanke på allt bra som förknippas med dem. I stället ses de som ett problem av våra beslutsfattare, problem som måste lösas”. Det sa Mike Turner, fristående konsult för Ecma, när han var förste talare på Svenska Kartongföreningens årsmöte nyligen. Packnews var självfallet på plats.
mike

Nyetablering av plaståtervinnare tappar fart i Europa

Organisationen Plastics Recycling Europe presenterar siffror som pekar på en stagnation i tillväxten inom plaståtervinning i Europa. Det är lätt att tro att det här är ett område där tillväxten hela tiden växer sig starkare, men det finns problem som lägger hinder i vägen.
Foto: Peter Holgersson AB