Returbacken har ersatt två miljarder engångsemballage

PUBLICERAD: 6 maj 2021
UPPDATERAD: 25 januari

En returback i plast från Svenska Retursystem har en genomsnittlig livslängd på 15 år och varje back används i snitt 150 gånger. (Bild Svenska Retursystem/Jennifer Glans)|Hälften av Sveriges färskvaror distribueras idag i returbackar. (Bild Svenska Retursystem/Jennifer Glans)|”Våra returbackar bidrar till en omställning mot en cirkulär ekonomi”, säger Anna Elgh. (Bild Svenska Retursystem/Jennifer Glans)

Svenska Retursystem meddelar att man nu har nått en viktig milstolpe – företagets klimatsmarta returbackar i plast har nu ersatt över två miljarder engångsemballage.

”Våra returbackar bidrar till en omställning mot en cirkulär ekonomi”, säger Anna Elgh. (Bild Svenska Retursystem/Jennifer Glans)

”Vi i livsmedelsbranschen har genom vårt gemensamma retursystem för pallar och backar sedan länge sett fördelarna med återanvändning och att dela på resurser. Trots att svenska konsumenter möter de gråa backarna varje gång de går in i en matbutik, är det få som känner till hur effektivt och hållbart landets livsmedel transporteras från producenter ut till butiker och restauranger”, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Hälften av Sveriges färskvaror distribueras idag i returbackar. Sedan retursystemet startade upp för drygt 20 år sedan har de återanvändningsbara backarna skickats runt i livsmedelskedjan över två miljarder gånger. Nu hoppas Svenska Retursystem att det cirkulära sättet att jobba ska inspirera fler branscher att arbeta mer effektivt och minska sin resursanvändning.

Hälften av Sveriges färskvaror distribueras idag i returbackar. (Bild Svenska Retursystem/Jennifer Glans)

”Vi tror att liknande initiativ i andra branscher skulle stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi behöver alla vara med och bidra till landets långsiktiga omställning mot en cirkulär ekonomi”, säger Anna Elgh.

Retursystems returbackar har en livslängd på 15 år och varje back används i snitt 150 gånger. En användningscykel innebär att lådan används i hela flödet mellan matproducent, grossist, butik/restaurang och tillbaka till retursystemets produktionsanläggningar för tvätt.

Trasiga backar lagas och när de inte längre kan lagas, skickas de tillbaka till tillverkaren, som maler ner dem och använder materialet vid produktion av nya backar. På så sätt lever materialet kvar i flera generationer.

Varje returlåda, som skickas ut, sparar in motsvarande 219 gram koldioxidekvivalenter. Bara under 2020 sparade systemet in nära 35.000 ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar 26.000 lastbilstransporter från Ystad till Haparanda.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx