Restprodukter omvandlas till biovätgas och bioplast

PUBLICERAD: 19 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Vid LignoCity utvinns lignin ur svartlut och det är i restströmmen i den produktionen|som den aktuella hemicellulosan finns.|”Det blir första gången som de här två processerna testas i samma system”

I ett pågående forskningsprojekt, där bland annat Värmlandsbaserade klustret Paper Province och forskare från Lunds universitet deltar, återanvänds restprodukter från pappersbruk på ett nytt sätt. Faller det väl ut kan bruken i framtiden producera både biovätgas och bioplast.
”Det här är ett första steg på vägen. Vi får en indikation om det fungerar”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Egentligen handlar det om två olika forskningsprojekt, som slagits samman och som gynnar varandra. Forskare på Lunds universitet har hittat en bakterie, som bryter ner hemicellulosa, som annars är väldigt svårt att bryta ner. Vid nedbrytningen bildas biovätgas. Som restprodukt bildas även ättiksyra och det kommer väl till pass för det nystartade företaget Promiko i Lund, som behöver ättiksyran i sin tillverkning av bioplaster.

”Det blir första gången som de här två processerna testas i samma system”, säger Magnus Persson.

De båda projekten skiljer sig åt, när det gäller hur långt man kommit. Promiko har redan visat att produktionen av bioplast fungerar. När det gäller biovätgasen är projektet fortfarande på laborationsstadiet.

Förutom Promiko är tre andra samarbetspartners inblandade; RISE (tidigare SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) som är projektledare, forskare från Lunds universitet och klustret Paper Province, som bidrar med sitt nätverk. Projektet har beviljats 500.000 kronor i bidrag av Energimyndigheten.

Proverna kommer att tas vid LignoCity i Bäckhammar och sändas till Lund för laboratorieundersökningar. Där mäts hur mycket vätgas, som bildas och resterna av ättiksyra går i sin tur vidare till bioplastprojektet.

Testanläggningen LignoCity är en öppen testbädd, som ligger vid Nordic Paper Bäckhammars bruk. Testbädden är ett samarbete mellan RISE, Nordic Paper och Paper Province med syfte att stimulera utvecklingen mot en skogsbaserad bioekonomi. Vid anläggningen utvinns lignin ur svartlut och det är i restströmmen i den produktionen, som hemicellulosan finns.

”Det är mycket vi inte vet än. Om det visar sig, att det fungerar, blir det väldigt intressant att titta på var i bruken vi kan hitta användningsområden. Biovätgasen skulle kunna användas till interna transporter exempelvis”, säger Magnus Persson.

Fakta om projektet:
Projektnamn: Bioplatogen -innovativ produktion av biologisk vätgas med plaster från svartlut
Projektledare: Karin Willquist på RISE
Tidsplan: projektet sträcker sig från den 13 mars till den 13 september 2017.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox