Reproföretag ser fördelar med nya streckkoder

PUBLICERAD: 2 december 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Thomas Hatvigsen berättar om de nya Digimarc-streckkoderna.

HL Repro ingår ett partnersamarbete med Digimarc om en ny streckkod som erbjuder möjligheter, bland annat inom avfallshantering.

Digimarc Corporation,  ett stort teknikföretag i Oregon, arbetar världen över med maskinläsbara koder som säkert kan identifiera alla typer av innehåll, såsom ljud, video, förpackning och bilder. Teknikföretaget har valt danska företaget HL Repro som sin strategiska partner i Nordeuropa – ett företag som arbetar inom alla förpackningstekniker. Hos HL Repro förväntar sig både Niels Hansson, företagets enda ägare och direktör, och Thomas Hartvigsen, som är HL Repros kommunikations- och utvecklingschef mycket av det nya samarbetet.

Ersätter den gamla streckkoden

Digimarc-koden ersätter den gamla streckkoden och kan användas för förpackningsmarknaden och inte minst i relation till avfallshantering och miljö. Den stora skillnaden gentemot den traditionella streckkoden är att Digimarc nästan är osynlig för blotta ögat och kan innehålla stora datamängder. Inte bara exempelvis varumärkesuppgifter med innehåll som videor, bilder och textinformation, utan också information om återförsäljaren.

Streckkoderna är nästan helt osynliga när de implementeras i förpackningsdesignen.

Koderna kan användas i befintliga utskriftsprocesser. Det finns alltså inget behov av att införa ny teknik för att börja använda Digimarc.

Streckkod för alla material

Miljödelen är intressant, enligt Niels Hansson. Exempelvis till använda plastförpackningar kan koden användas för att avfallet ska hanteras korrekt. Skannern läser av koden oavsett om förpackningarna är vikta, tillknycklade eller ihopböjda. Thomas Hartvigsen påpekar att Digimarc-koden också kan hjälpa till med matavfall. Många livsmedel kasseras i stormarknader om den monterade termoetiketten har skadats eller är skrynklig, så att streckkoden inte kan läsas.

– Tekniken hjälper oss att lösa flera av tidens utmaningar, inte minst i miljön, kommenterar Thomas Hartvigsen.

Koden integreras i hela förpackningen och är integrerad i designen. Enligt företaget kan koden skriva ut på allt – hårdplast, mjuk plast, flexibel förpackning, kartong, metall, glas och textil med mera.

Snabbare skanning

En annan fördel som pekas ut med Digimarc är att koden finns överallt på förpackningen. På så sätt går det snabbare i butikskassorna när varje vara inte först behöver vridas för att streckoden ska hittas och läsas av.  Koden läses av en skannare med rött ljus.

Niels Hansson säger att det finns många miljömässiga fördelar med de nya streckkoderna.

GS1 arbetar för närvarande med en världsstandard för Digimarc-koden. HL Repro har ensamrätt på Digimarcs teknik i hela Nordeuropa. Koderna måste beställas från HL Repro, som också kan passa in dem i designen så att de är osynliga.
– Det krävs lite kompetens och kunskap om förpackningar för att integrera koden i designen, så de är helt osynliga, förklarar Niels Hansson.

– Digimarc har så många bra möjligheter, så det är vårt uppdrag att bredda det här så snabbt som möjligt. Vi har en förväntan att det ska gå mycket snabbare med implementeringen  än vad det var för streckkoderna, förklarar Niels Hansson, och Thomas Hartvigsen fortsätter:

– Det finns så många ”Private Labels” (egna märkesvaror, reds anm.) idag, så det är viktigt att vi får över varumärkesägare och återförsäljare direkt.

 

Text: Lis Lykke

Läs vidare

eNafta minskar plastens koldioxidbildande

Amerikanska Infinium är världens första leverantör av kommersiella volymer av eNafta, ett hållbart drop-in-alternativ till traditionell fossilbaserad nafta. Det gör det möjligt att minska koldioxidgenereringen och att minska skadliga CO2-utsläpp globalt till exempel vid tillverkning av plast.
Borealisx

VTT startar projekt för energieffektiv tillverkning av fiberbaserade produkter

Finska VTT är på hugget. Häromdagen kunde vi berätta om ett projekt för att ta fram plastråvara ur återvunnen koldioxid. Nu startar man ett projekt som bland annat ser på hur man ska utveckla hållbara alternativ för kartongförpackningar.
VTT energi-900x600

Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar

En forskargrupp vid universitet i spanska Jaén har framställt en bioplast baserad på beskärningsrester från olivträd. Bioplasten kan formsprutas och extruderas och är lämplig till livsmedelsförpackningar.
Olivx

Finskt projekt omvandlar biobaserad koldioxid till plastråvara

År 1994 kom filmen Forrest Gump som blev en stor framgång. Trettio år senare kommer Forest CUMP, som inte är en film men ett finskt projekt för att bearbeta infångad koldioxid till föreningar som kan ersätta fossila råvara i plastprodukter och kemikalier. Blir det lika framgångsrikt som filmen?
VTTx

Senaste nytt

Lär dig mer om en unik testmetod för konsumentvänliga förpackningar på Scanpack

Reumatikerförbundets Kristina Heilborn kommer tillsammans med Industridesignern och professorn i inkluderande design, Lena Lorentzen, att stå på scenen på Scanpack och berätta om Easy to use, en unik testmetod för konsumentvänliga förpackningar som om allt går bra ger en certifiering.
Reumatikerförbundet

KOnstruktiv användning av sidoströmmar från kartongtillverkning

Soilfood, ett nordiskt företag inom cirkulär ekonomi, undersöker nu möjligheten att använda fiberrika sidoströmmar från Metsä Boards fabriker som råvara till ladugårdsströ.
soilfood-wälly

Venezuela döms att betala miljardskadestånd till Smurfit Westrock

År 2018 expropierade regeringen i Venezuela SmurfitKappas verksamhet i landet. Företaget har riktat anspråk mot Venezuelas regering och har nu tilldömts ett större skadestånd.
tony

Elopak expanderar innan de har byggt klart i USA - går från en till två produktionslinjer

Elopak utökar sin kapacitet vid den aviserade amerikanska produktionsanläggningen. Den nya produktionsanläggningen i Little Rock, Arkansas, USA är under uppbyggnad och kommer nu att omfatta två produktionslinjer.
elopakx