Reproföretag ser fördelar med nya streckkoder

PUBLICERAD: 2 december 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Thomas Hatvigsen berättar om de nya Digimarc-streckkoderna.

HL Repro ingår ett partnersamarbete med Digimarc om en ny streckkod som erbjuder möjligheter, bland annat inom avfallshantering.

Digimarc Corporation,  ett stort teknikföretag i Oregon, arbetar världen över med maskinläsbara koder som säkert kan identifiera alla typer av innehåll, såsom ljud, video, förpackning och bilder. Teknikföretaget har valt danska företaget HL Repro som sin strategiska partner i Nordeuropa – ett företag som arbetar inom alla förpackningstekniker. Hos HL Repro förväntar sig både Niels Hansson, företagets enda ägare och direktör, och Thomas Hartvigsen, som är HL Repros kommunikations- och utvecklingschef mycket av det nya samarbetet.

Ersätter den gamla streckkoden

Digimarc-koden ersätter den gamla streckkoden och kan användas för förpackningsmarknaden och inte minst i relation till avfallshantering och miljö. Den stora skillnaden gentemot den traditionella streckkoden är att Digimarc nästan är osynlig för blotta ögat och kan innehålla stora datamängder. Inte bara exempelvis varumärkesuppgifter med innehåll som videor, bilder och textinformation, utan också information om återförsäljaren.

Streckkoderna är nästan helt osynliga när de implementeras i förpackningsdesignen.

Koderna kan användas i befintliga utskriftsprocesser. Det finns alltså inget behov av att införa ny teknik för att börja använda Digimarc.

Streckkod för alla material

Miljödelen är intressant, enligt Niels Hansson. Exempelvis till använda plastförpackningar kan koden användas för att avfallet ska hanteras korrekt. Skannern läser av koden oavsett om förpackningarna är vikta, tillknycklade eller ihopböjda. Thomas Hartvigsen påpekar att Digimarc-koden också kan hjälpa till med matavfall. Många livsmedel kasseras i stormarknader om den monterade termoetiketten har skadats eller är skrynklig, så att streckkoden inte kan läsas.

– Tekniken hjälper oss att lösa flera av tidens utmaningar, inte minst i miljön, kommenterar Thomas Hartvigsen.

Koden integreras i hela förpackningen och är integrerad i designen. Enligt företaget kan koden skriva ut på allt – hårdplast, mjuk plast, flexibel förpackning, kartong, metall, glas och textil med mera.

Snabbare skanning

En annan fördel som pekas ut med Digimarc är att koden finns överallt på förpackningen. På så sätt går det snabbare i butikskassorna när varje vara inte först behöver vridas för att streckoden ska hittas och läsas av.  Koden läses av en skannare med rött ljus.

Niels Hansson säger att det finns många miljömässiga fördelar med de nya streckkoderna.

GS1 arbetar för närvarande med en världsstandard för Digimarc-koden. HL Repro har ensamrätt på Digimarcs teknik i hela Nordeuropa. Koderna måste beställas från HL Repro, som också kan passa in dem i designen så att de är osynliga.
– Det krävs lite kompetens och kunskap om förpackningar för att integrera koden i designen, så de är helt osynliga, förklarar Niels Hansson.

– Digimarc har så många bra möjligheter, så det är vårt uppdrag att bredda det här så snabbt som möjligt. Vi har en förväntan att det ska gå mycket snabbare med implementeringen  än vad det var för streckkoderna, förklarar Niels Hansson, och Thomas Hartvigsen fortsätter:

– Det finns så många ”Private Labels” (egna märkesvaror, reds anm.) idag, så det är viktigt att vi får över varumärkesägare och återförsäljare direkt.

 

Text: Lis Lykke

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance