Reproföretag ser fördelar med nya streckkoder

PUBLICERAD: 2 december 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Thomas Hatvigsen berättar om de nya Digimarc-streckkoderna.

HL Repro ingår ett partnersamarbete med Digimarc om en ny streckkod som erbjuder möjligheter, bland annat inom avfallshantering.

Digimarc Corporation,  ett stort teknikföretag i Oregon, arbetar världen över med maskinläsbara koder som säkert kan identifiera alla typer av innehåll, såsom ljud, video, förpackning och bilder. Teknikföretaget har valt danska företaget HL Repro som sin strategiska partner i Nordeuropa – ett företag som arbetar inom alla förpackningstekniker. Hos HL Repro förväntar sig både Niels Hansson, företagets enda ägare och direktör, och Thomas Hartvigsen, som är HL Repros kommunikations- och utvecklingschef mycket av det nya samarbetet.

Ersätter den gamla streckkoden

Digimarc-koden ersätter den gamla streckkoden och kan användas för förpackningsmarknaden och inte minst i relation till avfallshantering och miljö. Den stora skillnaden gentemot den traditionella streckkoden är att Digimarc nästan är osynlig för blotta ögat och kan innehålla stora datamängder. Inte bara exempelvis varumärkesuppgifter med innehåll som videor, bilder och textinformation, utan också information om återförsäljaren.

Streckkoderna är nästan helt osynliga när de implementeras i förpackningsdesignen.

Koderna kan användas i befintliga utskriftsprocesser. Det finns alltså inget behov av att införa ny teknik för att börja använda Digimarc.

Streckkod för alla material

Miljödelen är intressant, enligt Niels Hansson. Exempelvis till använda plastförpackningar kan koden användas för att avfallet ska hanteras korrekt. Skannern läser av koden oavsett om förpackningarna är vikta, tillknycklade eller ihopböjda. Thomas Hartvigsen påpekar att Digimarc-koden också kan hjälpa till med matavfall. Många livsmedel kasseras i stormarknader om den monterade termoetiketten har skadats eller är skrynklig, så att streckkoden inte kan läsas.

– Tekniken hjälper oss att lösa flera av tidens utmaningar, inte minst i miljön, kommenterar Thomas Hartvigsen.

Koden integreras i hela förpackningen och är integrerad i designen. Enligt företaget kan koden skriva ut på allt – hårdplast, mjuk plast, flexibel förpackning, kartong, metall, glas och textil med mera.

Snabbare skanning

En annan fördel som pekas ut med Digimarc är att koden finns överallt på förpackningen. På så sätt går det snabbare i butikskassorna när varje vara inte först behöver vridas för att streckoden ska hittas och läsas av.  Koden läses av en skannare med rött ljus.

Niels Hansson säger att det finns många miljömässiga fördelar med de nya streckkoderna.

GS1 arbetar för närvarande med en världsstandard för Digimarc-koden. HL Repro har ensamrätt på Digimarcs teknik i hela Nordeuropa. Koderna måste beställas från HL Repro, som också kan passa in dem i designen så att de är osynliga.
– Det krävs lite kompetens och kunskap om förpackningar för att integrera koden i designen, så de är helt osynliga, förklarar Niels Hansson.

– Digimarc har så många bra möjligheter, så det är vårt uppdrag att bredda det här så snabbt som möjligt. Vi har en förväntan att det ska gå mycket snabbare med implementeringen  än vad det var för streckkoderna, förklarar Niels Hansson, och Thomas Hartvigsen fortsätter:

– Det finns så många ”Private Labels” (egna märkesvaror, reds anm.) idag, så det är viktigt att vi får över varumärkesägare och återförsäljare direkt.

 

Text: Lis Lykke

Senaste nytt

Studentbidrag i Packnorth Award 2025 - Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Beata Tapola Jakobsson och Sofie Josefsson studerar till förpackningsingenjör, en YH-utbildning på Haganässkolan i Älmhult. De har sänt in ett bidrag i kategorin ”Förpackningsindustrins framtid” i Packnorth Award 2025. Deras bidrag är en glödlampaförpackning som även fungerar som en lampskärm.
origamilightbulbpackages2x
Studentbidrag i Packnorth Award 2025 – Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Det är mycket som snurrar kring begreppet PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) för närvarande. Frågorna är många, hur ska man som företag agera för att klara de förordningar, det vill säga krav eller de direktiv som kommer att gälla inom kort. Naturvårdsverkets Åsa Stenmarck och Anna Fråne reder ut begreppen i ett inspelat webbinar som arrangerades nyligen.
Åsa och Annax
Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka - bara en tiondel återvinns

Användningen av plast leder till stora mängder avfall och konsumtionen väntas öka i framtiden. Samtidigt återvinns knappt en tiondel av den plast som slängs. Det visar den senaste kartläggningen av plastflöden i Sverige.
plast engångsartiklarx
Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka – bara en tiondel återvinns

NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

När vi närmar oss stängning av första halvåret av 2025 kan Näringslivets Producentansvar (NPA) konstatera att de fakturerade förpackningsavgifterna överstigit de faktiska kostnaderna för insamling och återvinning. Nu återförs överskottet till kunderna – i linje med bolagets icke-vinstdrivande modell.
FTI-pressbild
NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

Läs vidare

Ett kaffe med rejält tryck i

Förpackningstryckeriet Cabassi i Finland har lyckats trycka påsar med kaffebläck. 
biopainovari-innovaatio_kai-lankinenx
Ett kaffe med rejält tryck i

Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Elopak har precis lanserat ny vätskekartong för varor i kylda distributionskedjor, Natural White Board. Jämfört med kartonger tillverkade av standardkartong minskar den naturliga vita kartongen förpackningens koldioxidavtryck med upp till 14 procent.
elopak
Ny vit vätskekartong från Elopak minskar koldioxidavtrycket med fjorton procent

Smarta nya funktioner minskar manuellt prepressjobb

Adobe integrerar så kallad prepressintelligens i sjätte generationen av ripprogrammet Adobe PDF Print Engine 7. Det gör det lättare att utnyttja den fulla potentialen i tryckpressar med utökat färgspektra. Prepressavdelningarna kommer också slippa öppna och konvertera orginalfiler från Photoshop/Illustrator till PDF manuellt.
Adobe 1
Smarta nya funktioner minskar manuellt prepressjobb

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x
Tetra Pak testar förslutningar av papper