Rekord för retursystem

PUBLICERAD: 7 januari 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

När Svenska Retursystem summerar fjolåret framgår att koldioxidutsläppen totalt minskade med 32 000 ton i bolagets retursystem för livsmedelsbranschen.

Under 2019 distribuerades rekordstora mängder mat i returpallar och returlådor från Svenska Retursystem, meddelar bolaget. Svenska Retursystem ägs till lika delar av Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) och Svensk Dagligvaruhandel (SvDH).

Minskat klimatavtryck

Retursystemet är riktat mot livsmedelsbranschen och används i logistikflödet – från producenter ut till butiker eller restauranger.

​–Vi hjälper livsmedelsbranschen att minska sitt klimatavtryck. Genom att allt fler företag förstår nyttan med klimatsmarta lastbärare minskade utsläppen av koldioxid med hela 32 000 ton under förra året, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

Återanvänder lådor och pallar

Under 2019 skickades 150 miljoner returlådor och 8 miljoner returpallar runt i Svenska Retursystems kretslopp. Det handlar om ett system för standardiserade lastbärare och sekundärförpackningar som kan återanvändas. Lådorna och pallarna har en livslängd på 15 år. Lådorna används i snitt 150 gånger, pallarna 100 gånger. När pallen eller lådan har gått ett varv mellan producent, grossist och butik skickas den tillbaka till retursystemets produktionsanläggning för att tvättas.

– Livsmedelsbranschen var pionjärer och Svenska Retursystem har över 20 års erfarenhet när det handlar om delningsekonomi. Vi tror att liknande initiativ i andra branscher kan stärka Sveriges konkurrenskraft.

En ny branschrapport

Svenska Retursystem lutar sig i sin analys mot IVA:s färska rapport ”Resurseffektiv transport och mobilitet i Sverige – vad behövs?”. Enligt Svenska Retursystem konstateras det i rapporten att transporter måste bli effektivare och att val av förpackningar och lastbärare som skapar högre fyllnadsgrad är en del av många lösningar som måste främjas.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hämnas vi på lagen om fastsatta förslutningar?

Det är många som retar sig på kravet att förslutningarna av plast ska sitta fast på förpackningen, ett EU-beslut som förväntas minska nedskräpningen i naturen. I Håll Sverige Rents nationella skräpmätning verkar det som att resultatet blivit tvärt om.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Här är de elva nominerade företagen till Grønt Punkt Norges tävling Plastløftet

År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: "Ökad användning av återvunnen plast", "Minskning av onödig plast", "Design för återvinning" och "Hållbarhet". Här är de nominerade.
Design uten navn - 1

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Tara Pac lanserar IBC-container från Schütz med trettio procent återvunnet material

I Sverige representeras Schütz av Tara Pac i Lund. Nu lanserar de en nyhet i sortimentet, en IBC-behållare med så kallad Green Layer teknologi.
ps-ibc-produkte-headerbild-volle-breite-green-layer-ibc-produkte