Regeringsintresse för svensk satsning på norsk massa

PUBLICERAD: 8 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Viken Skogs ordförande Olav Breivik (t.v.) och BillerudKorsnäs koncernchef Christoph Michalski (t.h.) flankerar statsminister Jonas Gahr Støre (tvåa fr h) och handels- och industriminister Jan Christian Vestre (tvåa fr v) vid besöket på Viken Skogs bruk Fossum. (Bild BHP)

Norges statsminister Jonas Gahr Støre och handels- och industriminister Jan Christian Vestre har gjort ett uppmärksammat besök vid bruket Follum utanför Hønefoss, där norska Viken Skog och svenska BillerudKorsnäs planerar ett omfattande samarbete kring produktion av pappersmassa, som ska användas till produktion av svensk förpackningskartong.

Det var i början av mars i år, som BillerudKorsnäs och norska skogsägarkoncernen Viken Skog avslöjade att man skulle bilda ett joint-venture-bolag kring produktion av blekt kemi-termomekanisk pappersmassa (BCTMP) för tillverkning av förpackningskartong vid BillerudKorsnäs kartongbruk (Läs HÄR).

Projektet innebär att BillerudKorsnäs genom samarbetet med Viken Skog ska säkerställa såväl virkesförsörjning som produktion av skräddarsydd BCTMP-massa och på så sätt stödja BillerudKorsnäs strategi för en hållbar och lönsam tillväxt inom kartong.

Follums bruk utanför Hønefoss, nordväst om Oslo, har redan mycket av den infrastruktur som behövs för att etablera en sådan produktionslinje och ligger i ett område med konkurrenskraftig och hållbar virkesförsörjning och goda transporter till BillerudKorsnäs kartongbruk. Just nu pågår en förstudie kring projektet, som beräknas vara klar under första halvåret 2023.

”BillerudKorsnäs strategi har ett tydligt mål – att leverera hållbar tillväxt inom förpackningsmaterial. Att få möjligheten att utveckla det nya bruket i Follum som en toppmodern hållbar verksamhet är i linje med vår strategi. Vi siktar på ett negativt koldioxidavtryck i produktionen”, säger Christoph Michalski, VD och koncernchef på BillerudKorsnäs.

Besöket vid Follum-bruket den 5 augusti av de två ministrarna visar att det norska intresset för projektet är på toppnivå och att det ligger väl i linje med den norska regeringens ambition att lyfta ny grön industri som är baserad på skog och träresurser.

Bruket Fossum ska utvecklas till en hållbar verksamhet med hög energieffektivitet och lågt koldioxidavtryck från verksamheten och produkten i värdekedjan. Konceptet kommer även att omfatta produktion av biogas, användning av överskottsvärme för fjärrvärme och eventuellt även avskiljning av koldioxid.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a