Rapport från European Bioplastics Conference: Global bioplastboom de kommande åren!

PUBLICERAD: 9 november 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Den globala produktionen av bioplaster väntas öka med hela 360 procent fram till år 2019.|”EU:s lagstiftare bör överväga att utnyttja de enorma potentialer som bioplasterna har”

Bioplastorganisationen European Bioplastics förutspår en global explosionsartad ökning av bioplastproduktionen i framtiden. Årsproduktionen förväntas öka från 1,7 miljoner ton (2014) till 7,8 miljoner ton de kommande fyra åren – en ökning med hela 360 procent! Det framkom vid organisationens tionde konferens, som nyligen avhållits i Berlin.

Enligt rapporter från tyska forskningsinstitutet IfBB (Institute for Bioplastics and Biocomposites), som är en del av Hannoverbaserade University of Applied Sciences and Arts, och likaledes tyska Nova-Institut är det främst produktionen av biobaserade, icke-bionedbrytbara, plaster som t. ex. biobaserad polyester och biobaserad PET, som kommer att stå för den stora ökningen.

År 2014 bestod mer än 60 procent av den globala bioplasttillverkningen av sådana icke-bionedbrytbara bioplaster. Enligt rapporterna kommer den andelen att år 2019 ha vuxit till mer än 80 procent.

Även om den stora tillväxten förväntas inom icke-bionedbrytbara bioplaster, så kommer även produktionen av bionedbrytbara biobaserade polymerer baserade på mjölksyra, stärkelse, etc. att öka rejält de kommande åren. Enligt rapporterna förväntas den produktionen i det närmaste fördubblas från dagens 0,7 miljoner årston till mer än 1,2 miljoner årston 2019.

Enligt prognoserna kommer den största ökningen av bioplasttillverkningen att ske i Asien, som år 2019 beräknas svara för mer än 80 procent av den globala produktionen. Det konstateras också att bristen på sådana ekonomiska och politiska åtgärder i Europa, som skulle gynna användningen av bioplaster, verkar hämmande på möjligheterna att bygga upp storskaliga bioplastproduktioner i Europa.

”Vi uppmanar EU:s lagstiftare att överväga och effektivt utnyttja den enorma miljömässiga, ekonomiska och sysselsättningsgynnande potential som bioplasterna har!”, sade European Bioplastics ordförande François de Bie vid konferensen i Berlin.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx