Raka spåret in i bioplastframtiden

PUBLICERAD: 1 oktober 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Bioplast konferens

Bioplaster är ett hett område, där det satsat intensivt både kommersiellt och forskningsmässigt. Kraftigt ökande produktionsvolymer och nya plaster med unika egenskaper står på agendan – med helt nya möjligheter i en hållbar framtid. I Lund speglas utvecklingen i en endagarskonferens den femte november.

Dagens allt bättre tekniska möjligheter matchar en ökande flora av råvaruplattformar – skogsråvara, avloppsvatten och hushållsavfall, kolhydrater och proteiner är några av framtidens viktiga råvarukällor och listan kan i framtiden göras betydligt längre. Här finns med andra ord en spännande potential att utforska och utveckla.

Den globala produktionskapaciteten ligger idag runt drygt 1,7 miljoner ton bioplaster, med en imponerande tillväxt på 250 procent bara under de senaste fem år. Enskilt största plasterna är biobaserad polyeten, tätt följt av polyestrarna PET, PLA och PHA. Men konstruktionsplasterna blir allt fler. Bland de drivande applikationsområdena för bioplaster är förpackningsindustrin, men fordonsindustrin blir allt aktivare i takt med att högpresterande bioplaster utvecklas.

För att ge en ögonblicksbild av läget för bioplaster, både i Sverige och i övriga världen, har Polymercentrum initierat ett välmatat seminarium den femte november i Lund tillsammans med bland andra Cefur, IKEM, Polymercentrum, SPIF, och Produktutveckling/Lunds Tekniska Högskola.

Under dagen beskrivs nya möjligheter och senaste nytt på miljösidan med aktuella återvinningsfrågor. Likaså berörs spännande möjligheter inom hampabaserade biokompositer och dagen speglar även kraftfulla utmaningar som exempelvis möjligheterna med superstark nanokristallin cellulosa.

En riktig heldag med andra ord, som ger en god bild av vad framtiden kommer att kunna erbjuda inom bioplastområdet. Och det minst lika spännande är att komma samman för att lära mer och att undersöka vilka vägval och samarbetsformer som finns – allt för att fånga utmaningarna på ett både affärsmässigt och långsiktigt hållbart sätt.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx