Raka spåret in i bioplastframtiden

PUBLICERAD: 1 oktober 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Bioplast konferens

Bioplaster är ett hett område, där det satsat intensivt både kommersiellt och forskningsmässigt. Kraftigt ökande produktionsvolymer och nya plaster med unika egenskaper står på agendan – med helt nya möjligheter i en hållbar framtid. I Lund speglas utvecklingen i en endagarskonferens den femte november.

Dagens allt bättre tekniska möjligheter matchar en ökande flora av råvaruplattformar – skogsråvara, avloppsvatten och hushållsavfall, kolhydrater och proteiner är några av framtidens viktiga råvarukällor och listan kan i framtiden göras betydligt längre. Här finns med andra ord en spännande potential att utforska och utveckla.

Den globala produktionskapaciteten ligger idag runt drygt 1,7 miljoner ton bioplaster, med en imponerande tillväxt på 250 procent bara under de senaste fem år. Enskilt största plasterna är biobaserad polyeten, tätt följt av polyestrarna PET, PLA och PHA. Men konstruktionsplasterna blir allt fler. Bland de drivande applikationsområdena för bioplaster är förpackningsindustrin, men fordonsindustrin blir allt aktivare i takt med att högpresterande bioplaster utvecklas.

För att ge en ögonblicksbild av läget för bioplaster, både i Sverige och i övriga världen, har Polymercentrum initierat ett välmatat seminarium den femte november i Lund tillsammans med bland andra Cefur, IKEM, Polymercentrum, SPIF, och Produktutveckling/Lunds Tekniska Högskola.

Under dagen beskrivs nya möjligheter och senaste nytt på miljösidan med aktuella återvinningsfrågor. Likaså berörs spännande möjligheter inom hampabaserade biokompositer och dagen speglar även kraftfulla utmaningar som exempelvis möjligheterna med superstark nanokristallin cellulosa.

En riktig heldag med andra ord, som ger en god bild av vad framtiden kommer att kunna erbjuda inom bioplastområdet. Och det minst lika spännande är att komma samman för att lära mer och att undersöka vilka vägval och samarbetsformer som finns – allt för att fånga utmaningarna på ett både affärsmässigt och långsiktigt hållbart sätt.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x