PulPac visar sin unika teknik med helautomatiserad pilotlina

PUBLICERAD: 5 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

PulPac har installerat och kört igång sin första helt automatiserade pilotlina för tillverkning av produkter av torrformad cellulosafiber. (Bild PulPac)

Göteborgsbaserade utvecklingsföretaget PulPac har installerat sin första helt automatiserade pilotlina för tillverkning av förpackningar och andra produkter av torrformad cellulosafiber.

Pilotlinan innebär att industrialiseringen av PulPacs banbrytande fiberformningsteknik nu accelererar ytterligare. PulPacs företagsidé går ut på att på global basis licensiera tillverkare och varumärken, som startar egna produktioner. Pilotlinan, som nu presenteras, är ett viktigt steg mot målet att hjälpa licenstagare att producera miljarder helt plastfria och nedbrytbara fiberprodukter redan de närmaste åren.

”Vi har uppfunnit den första industriella metoden, som kan omvandla cellulosafibrer till förpackningar tillräckligt kostnadseffektivt för att kunna ersätta engångsplast globalt. Det går att använda alla typer av cellulosafibrer, ny certifierad fiber direkt från skogen, restfiber eller återvunnen fiber”, berättar Linus Larsson, VD för PulPac

PulPac skriver i ett pressmeddelande att den nya pilotlinan är helautomatiserad med alla processer integrerade. Rå pappersmassa på rulle matas genom en kvarn, där den bryts upp i fibrer. Fibrerna luftläggs sedan till en fluffig matta, som matas vidare in i en standard industripress utrustad med PulPacs unika verktyg. Fibermattan pressas sekundsnabbt till hårda och hållbara slutprodukter.

”Överskott och restmaterial kan matas tillbaka in i systemet för att minimera spill. Barriärer och ytdekorationer, till exempel färg eller mönster, adderas direkt i processen och inga extra tillverkningssteg behövs”, förklarar Linus Larsson.

Förpackningsbranschen visar stort intresse för PulPacs torrformningsteknik och en handfull kunder och partners håller redan på att implementera tekniken, däribland Lundbaserade AR Packaging (Läs HÄR).

PulPac skriver att företagets teknik för torrformad cellulosa gör det möjligt att med hög hastighet tillverka fiberprodukter i nästan vilken form eller till nästan vilken användning som helst. Tekniken sparar även energi och minskar koldioxidutsläppen och ger många design- och teknikfördelar, som traditionella fiberformningsmetoder inte kan uppfylla.

”Våra kunder kommer kunna leverera det som hela världen efterfrågar: en hållbar ersättning för engångsplast – och de kan göra det med bibehållna eller till och med ökade marginaler i flera kategorier. Pilotlinan ger oss möjlighet att visa upp fördelarna med tekniken och hjälpa våra kunder att snabbare komma igång med sin egen tillverkning”, avslutar Linus Larsson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup