Göteborgsbaserade utvecklingsföretaget PulPac har installerat sin första helt automatiserade pilotlina för tillverkning av förpackningar och andra produkter av torrformad cellulosafiber.
Pilotlinan innebär att industrialiseringen av PulPacs banbrytande fiberformningsteknik nu accelererar ytterligare. PulPacs företagsidé går ut på att på global basis licensiera tillverkare och varumärken, som startar egna produktioner. Pilotlinan, som nu presenteras, är ett viktigt steg mot målet att hjälpa licenstagare att producera miljarder helt plastfria och nedbrytbara fiberprodukter redan de närmaste åren.
”Vi har uppfunnit den första industriella metoden, som kan omvandla cellulosafibrer till förpackningar tillräckligt kostnadseffektivt för att kunna ersätta engångsplast globalt. Det går att använda alla typer av cellulosafibrer, ny certifierad fiber direkt från skogen, restfiber eller återvunnen fiber”, berättar Linus Larsson, VD för PulPac
PulPac skriver i ett pressmeddelande att den nya pilotlinan är helautomatiserad med alla processer integrerade. Rå pappersmassa på rulle matas genom en kvarn, där den bryts upp i fibrer. Fibrerna luftläggs sedan till en fluffig matta, som matas vidare in i en standard industripress utrustad med PulPacs unika verktyg. Fibermattan pressas sekundsnabbt till hårda och hållbara slutprodukter.
”Överskott och restmaterial kan matas tillbaka in i systemet för att minimera spill. Barriärer och ytdekorationer, till exempel färg eller mönster, adderas direkt i processen och inga extra tillverkningssteg behövs”, förklarar Linus Larsson.
Förpackningsbranschen visar stort intresse för PulPacs torrformningsteknik och en handfull kunder och partners håller redan på att implementera tekniken, däribland Lundbaserade AR Packaging (Läs HÄR).
PulPac skriver att företagets teknik för torrformad cellulosa gör det möjligt att med hög hastighet tillverka fiberprodukter i nästan vilken form eller till nästan vilken användning som helst. Tekniken sparar även energi och minskar koldioxidutsläppen och ger många design- och teknikfördelar, som traditionella fiberformningsmetoder inte kan uppfylla.
”Våra kunder kommer kunna leverera det som hela världen efterfrågar: en hållbar ersättning för engångsplast – och de kan göra det med bibehållna eller till och med ökade marginaler i flera kategorier. Pilotlinan ger oss möjlighet att visa upp fördelarna med tekniken och hjälpa våra kunder att snabbare komma igång med sin egen tillverkning”, avslutar Linus Larsson.