PrimeBlade lanserade nytt rakelstål på Labelexpo

PUBLICERAD: 15 september 2023
UPPDATERAD: 15 september
Bonnie Hagen kan mycket om stål.

Svenska PrimeBlade, som tillverkar ”doctor blades”, det vill säga rakelstål till flexopressar, har en världsledande position, inte minst med sina unika, nanobehandlade blad. På Labelexpo lanserade man en nyhet som man kanske är ensam om i världen, ett speciellt så kallat ”containment” blad, avsett att förhindra att färg i kammarrakeln rinner baklänges ut i maskinen.

Ofta använder företag inom flexo samma stålraklar både för att avrakla färgen och för att förhindra att den rinner ut. Det finns varianter, till exempel av plast, men de har svagheter som att de blir varma vid långa körningar och därmed inte blir lika täta, eller att plastfragment hamnar i färgen. De kan inte avlägsnas med magneter, vilket är vanligt med metallfragment.

– Alla våra rakelstål är av så hög kvalitet att de är svåra att göra dem ännu bättre. Ett sätt att komma vidare i utvecklingen är att se vad som går att göra med själva stålet, berättar Jimmy Nyström som är marknadschef.

Sagt och gjort, direkt i början av året klev Bonnie Hagen in i rollen som R&D chef på PrimeBlade. Hon är doktor på materialet stål och vad mer kan begära när man tillverkar doctor blades?

– Jag insåg ganska snabbt att man inte har gjort så mycket materialmässigt i den här industrin, man har helt enkelt använt det som finns, men det finns egentligen en hel del att göra med stålet, säger hon.

Laserteknik

På kort tid utvecklade hon containmentbladet med hjälp av laserteknik. Materialets egenskaper förändrades. Exakt hur är en väl bevarad hemlighet, men lasern bygger in nya egenskaper i stålet.

– Bladet består av lite tunnare och mjukare stål, så mycket kan jag säga.

”Stoppa pressarna” är ett inte ovanligt uttryck när det handlar om nyheter, men den här nyheten ska i stället förhindra att pressarna stoppas.

– Det är ett problem för flexotryckare att färgen tenderar att rinna baklänges och kladda ner maskinen. Du måste stoppa och tvätta bort den vattenbaserade färgen. Torkar den blir det problem.

Minskat antal stopp

Med vårt nya blad minimeras behoven av stopp, förutsatt att man har väl fungerande tätningar i kammarraklen, säger Jimmy Nyström.

– Vi har testat bladet hos en flexotryckare som kör runt fyrahundratusen meter och som under den tiden behövt stoppa för rengöring mellan fem och sju gånger. Med det här bladet räckte det med ett eller två stopp, och det innebär stora pengar att spara.

– Det här är ett blad för riktigt långa körningar, det är inget man byter mellan varje jobb.

– Det är inte vanligt med ett specialutvecklat blad för detta och det ska bli väldigt spännande att se hur branschen tar emot det, slutar Jimmy Nyström.

 

Läs vidare

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy