Prestigefyllt erkännande till Metsä Board

PUBLICERAD: 28 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Kyro bruk i Finland – ett av flera Metsä Boards-bruk där man effektiviserat användningen av vatten i produktionen.

Finska kartongproducenten Metsä Board har som ett av endast åtta globala företag kommit in på miljöorganisationen CDP:s globala Water A-lista. Listplaceringen innebär ett erkännande för Metsä Boards ansvarsfulla och hållbara sätt att använda vatten.
På listan finns företag, som är på god väg med arbetet att på ett hållbart sätt använda vatten. Listan har tagits fram av CDP på uppmaning av 617 investerare med tillgångar på totalt 63 biljoner US-dollar (ca 535 biljoner kronor). CDP är den globala organisation, som har den mest kompletta databasen av offentligt tillgänglig information från företag om vatten, vilken samlats på uppdrag av investerare. 

Information, som lämnats av 405 börsnoterade företag, har oberoende bedömts och rankats enligt CDP:s poängsystem, en metod som utvecklats med ledande auktoriteter och experter på företags vattenskötsel. Metsä Board är ett av åtta företag, som fått betyget A för sitt sätt att arbeta med vattenfrågan och det har gett en plats på denna exklusiva lista av globala ledare inom området. De övriga sju globala företagen på listan är Asahi Group (Japan), Colgate Palmolive (USA), Ford Motor Company (USA), Harmony Gold Mining (Sydafrika), Kumba Iron Ore (Sydafrika), Rohm Co (Japan) och Toyota Motor Corporation (Japan).

”Affärsnyttan av att förbättra vattensäkerheten har aldrig varit större och mer nödvändig än nu. Av det skälet gratulerar vi de företag, som lyckats komma in på CDP’s Water A List.  Det är företag, som svarar upp mot marknadskraven på miljömässigt ansvarstagande och samtidigt gör framsteg i arbetet med förverkligande av ett hållbart samhälle”, säger Cate Lamb, ansvarig för vattenfrågor hos CDP.

Metsä Board lanserade 2013 ett omfattande utvecklingsprojekt för att effektivisera användning av vatten och råvaror genom att reducera intaget av vatten och minska fiberförluster. Det effektiviserar också hanteringen av slam och avlopp. Råvaran för Metsä Boards kartongprodukter är färskfiber, som kommer från nordiska skogar, där varken recirkulerat, bräckt eller behandlat vatten används för bevattning. Omkring 95 procent av det vatten, som används i produktionsprocesserna, återgår efter omfattande rening till de aktuella vattendragen. På så vis säkerställs att miljön runt Metsä Boards bruk inte påverkas av brukens användning av vatten.

”Vi är stolta över att våra ansträngningar, när det gäller vattenkvalitet och skötsel, har resulterat i att vi nu finns på CDPS Water A List, speciellt som vi är det enda skogsindustriföretaget i den här kategorin. Vatten är nödvändigt vid tillverkning av papper och massa, men vi söker ständigt olika sätt att minska vattenförbrukningen. Vi använder färskvatten, vilket nästan alltid är ytvatten från älvar och sjöar och vi är mycket medvetna om behovet av att minimera vår miljöpåverkan” , säger Mika Joukio, koncernchef Metsä Board.

Om CDP
CDP, tidigare Carbon Disclosure Project, är en internationell, icke vinstdrivande organisation, som erbjuder det enda globala systemet för företag och städer att mäta, beskriva, hantera och dela vital miljöinformation. CDP arbetar med marknadsaktörer, innefattande 822 institutionella investerare med tillgångar på 95 biljoner US-dollar, för att motivera företag att informera om deras påverkan på miljö och naturresurser samt arbeta för att minska den. Mer än 5.500 företag har offentliggjort miljöinformation genom CDP under 2015. CDP har globalt den största samlade informationen av primärdata om risker för klimatförändringar, vatten och skog och ställer informationen till förfogande för strategiska affärs-, investerings- och policybeslut.

 

 

Senaste nytt

IKEM lanserar plastagenda där biomaterial tar plats

IKEM har lanserat en plastagenda med drygt 20 konkreta reformförslag som skyndar på omställningen till återvunnen och fossilfri råvara.
henrik-von-celsingx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX